Tíz dolog, amit a szülőknek tudni kell

Szerencsére már magyarul is olvasható Ellen Notbohm nagy sikerű könyve, a Tíz dolog, amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál. Az Esőember olvasói az idei év 2. számában már ízelítőt kaphattak belőle. Akinek a rövid összefoglaló felkeltette érdeklődését és elolvassa a könyvet, nem csalatkozik.

 

 

A könyv egy huzamban végigolvasható, miközben rengeteg információt ad az autizmus spektrumzavarral kapcsolatban. Valódi alapmű, amit el kellene olvasnia mindazoknak, akik bármilyen módon – szülőként, pedagógusként vagy segítőként – kapcsolatban állnak autizmussal élő gyermekekkel.

A könyv igazi erénye azonban a közérthetőség. Notbohm több évtizedes újságírói múlttal rendelkezik, a magazinoktól a szaklapokon át a komolyzenei rádióműsorig sok mindenben kipróbálta magát, nem véletlen, hogy ért az emberek nyelvén. Könyvében tíz fejezetbe szerkesztve mutatja be az autizmus spektrumzavar legtipikusabb jellemzőit: az eltérő szenzoros érzékelést, a nyelv elsajátításának, a kommunikációnak, a kapcsolatteremtésnek a nehézségeit, illetve az ezekből eredő viselkedésbeli problémákat. Teszi mindezt érthetően, ugyanakkor szakszerűen, rengeteg személyes élményt felhasználva (autista gyermeket nevelő szülőként), olykor megrendítően, mégsem érzelgősen. Mindeközben a háttérben kirajzolódik egy olyan szociális és oktatási ellátórendszer képe, amilyenről mi egyelőre csak álmodozhatunk: ahol szakemberek sora áll készen arra, hogy autizmusspecifikus segítséget nyújtson, ahol természetes, hogy ha kell, egész nap ott van a gyógypedagógus az autista gyerek mellett, aki aktívan részt vesz a többségi osztály munkájában, ahol nem abszurd ötlet cserkésztáborba vagy tánctanfolyamra vinni egy autista kamaszt.

Ellen Notbohm ugyanakkor nagyon éles tükröt tart elénk, autista gyermeket nevelő szülők elé. Számomra ennek a remek könyvnek a legfőbb üzenete éppen az volt, hogy a legtöbbet mégis csak én tehetek a gyermekem jövőjéért. Elsősorban a szülők hozzáállásán és elkötelezettségén múlik, hogy egy autista gyermek felnővén hogyan fogja érezni magát a saját bőrében és a társadalomban:

„A vigasztalanság valóságos. De a valódi tragédiát az jelenti, ha valaki bennragad ebben, és nem az, hogy gyermeke autizmussal él.”

Jászberényi-Kamrás Orsolya

 

Ellen Notbohm: Tíz dolog, amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál. Autisták Országos Szövetsége – GeoBook, Budapest, 2009. 176 oldal. Ára: 1995 Ft.