Thai masszázs bébiknek és gyerekeknek

Nézzük a kicsi babát. Alszik az anyja ölében, aki óvatosan leteszi a szőnyegre. A mellette ülő várandós fiatalasszony gyengéden masszírozni kezdi a babát. Feszülten nézzük. Várjuk, mikor kezd sírni. Hiába várjuk. Egyszer ugyan felnyitja a szemét, de visszacsukja, és édesdeden alszik tovább.

 

Mindezt a Thai masszázs – Bébi- és gyermekmasszázs című könyv bemutatása után láttuk, ráadásként. Baranyi Ágnes, a könyv szerzője Thaiföldről hozta a masszázstechnikát, és saját lányán tapasztalta annak jótékony hatását. Férjét a munka szólította a messzi földre, a család pedig követte. A szerző alapképzettsége kozmetikus, ennek kapcsán az egész testtel foglalkozó eljárásokkal is megismerkedett. Érthető, hogy kíváncsi volt a híres thai masszázsra, s ha már ott volt kipróbálta. A többféle masszázs közül a tradicionális thai masszázs hatásáról ezt írja könyve bevezetőjében: “Az eredmény leírhatatlan volt. Soha nem gondoltam, hogy egy masszírozásnak ilyen hatása lehet. Erősnek és egészségesnek éreztem magam, mintha más perspektívából láttam volna önmagam, másokat és világot.”

Ezt az élményt szerette volna megosztani másokkal, így hát az ott töltött évek alatt a Bangkokban lévő Wat Po-i Traditional Medical School (magyarul talán természetgyógyászat, vagy a hagyományos orvoslás iskolájának hívhatnánk) minden masszázs kurzusát végigjárta, de mint írja, a legbüszkébb arra, hogy elsajátította az indiai eredetű bébi- és gyermekmasszázst. “A babamasszázs az érintésművészet egyik alkalmazott formája, mely az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs és a reflexológia elemeit ötvözi. Ázsiától Afrikáig az anya és a baba közti kapcsolat bensőséges perceit jelentik. A baba mentális és lelki funkcióit egyaránt segíti ez a szeretetteljes érintés a szülő és a gyerek között.”

Elméleti alapvetést is kap az olvasó a thai masszázsról, arról, hogy hol fejti ki jótékony hatását, ennek kapcsán a jinről és a jangról, a csakrákról, a meditációról. (Az már csak “ráadás”, hogy a könyv végén bébinapló is van, amit persze az édesanya ír tele.)

Nem kell persze Thaiföldre elmenni, hogy ezt a masszázstechnikát megtanuljuk. Házi használatra akár a könyvből is elsajátítható, de tanfolyam is van bébi- és gyermekmasszázsból. (Magam abban reménykedem, hogy néhány autistát nevelő szülő is megtanulja, és alkalmazza, és beszámol a masszázs hatásáról.) Az egészségügyi dolgozók pedig ősztől kredit pontokat szerezhetnek belőle.

A könyv végén néhány írás a személyes tapasztalatokról szól. Álljon itt befejezésként az egyikből: “Háromhetes csecsemőt látogattam meg, akinek annyira fájt a hasa, hogy szoptatás közben is felsírt. Áginál már a tanfolyam felénél tartottunk. Elkértem édesanyjától a babát, és a tanultak alapján kipróbáltam a hasán azt a mozdulatsort, amelyet a hasfájós csecsemőknek ajánlott. A baba teljesen ellazult. Visszaadtam az anyukájának, aki a megnyugodott kisbabáját továbbszoptatta.” (Baranyai Kati, védőnő)

A könyv megrendelhető telefonon: 225 0303; (06 30) 221 1423 vagy interneten:www.lhamo.hu Ha pedig még többet szeretnének tudni, vagy tanulni szeretnének, hívják a szerzőt, Baranyi Ágnest: (06 70) 627 22 32.

F. Á.