Tanúkat keresünk: közlekedési kedvezmény

Egyszer valaki rászánhatná magát, hogy utánajár annak, hogyan is készülnek a különféle törvények, rendeletek, amelyek szabályozzák és befolyásolják az életünket. Azt is írhattuk volna, hogy megkeserítik az állampolgárok életét, és arra kényszerítik őket, hogy kiskapukat keressenek. Olyan személyeket keresünk, akik ilyen csapdahelyzetbe kerültek a közlekedési kedvezmény miatt.

 

 Ez a kedvezmény szabályozza azt is, hogy ki kaphat gépkocsi támogatást, ki kaphat utazási kedvezményt, és kinek jár parkolási igazolvány. A 164/1995. kormányrendelet szabályozza a súlyos mozgáskorlátozottaknak szóló közlekedési kedvezményeket. Ennek I. számú melléklete az ún.„hétpontos teszt” rendelkezik arról, hogy ki kaphatja meg a kedvezményt. E szerint egy autistának a jogosultság igénybevételéhez egyetlen esélye az, ha a háziorvosa például azt hazudja az igazoláson, hogy hiányzik az egyik végtagja. Mozgásában korlátozott személy azonban nemcsak mozgáskorlátozott lehet.

Eltelt néhány év, és a jogalkotónak eszébe jutott a fenti mondat, mert a 218/2003. (XII. 11.) kormányrendelet, mely a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról rendelkezik, már különbséget tesz az igazolások között a fogyatékosság típusa szerint. Ezért az autistáktól nem a „hétpontos tesztet”, hanem az emelt összegű családi pótlékhoz, vagy a fogyatékossági támogatáshoz szükséges szakvéleményt, igazolást követeli meg.

 

A Ne hagyd magad II. projekt jogászai emiatt egy alkotmánybírósági indítvány megfogalmazása mellett döntöttek. Ehhez viszont szükségük lenne néhány, orvosi dokumentációkkal igazolt esetre, amelyik valóban igazolja, hogy egy autista a „hétpontos teszt nem teljesítése” miatt nem kapta meg a támogatást, vagy éppen a háziorvos nem a valós helyzet igazolására kényszerült.

Arra kérjük olvasóinkat, ha tudnak ilyen esetről, azt írják meg az AOSZ-nak, e-mailen, postán vagy telefonon, vagy a Ne hagyd magad antidiszkriminációs jogsegélyszolgálatnak.  Segítségüket előre is köszönjük.

 

Az AOSZ címe: 1086 Bp. Baross u. 28. II. 6/A. Telefon/fax: 302 0194.

e-mail: info@esoember.hu.

Ne hagyd magad postacím: 1461 Bp. Pf. 234. Kék szám: (06 40) 200 320; dr. Tamás Gyöngyvér, jogász–diszpécser e-mail (non-stop):nehagydmagad@kezenfogva.hutamas.gyongyver@kezenfogva.hu

Az AOSZ vezetősége