Szülőklub Mosonmagyaróváron

A mosonmagyaróvári “Reménység” Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány Szülőklubjának első, őszi foglalkozásán autista és autisztikus fiatalok foglalkoztatási lehetőségeiről folytattak kerekasztal beszélgetést a Flesch Károly Művelődési Házban, november 13-án. A rendezvényről és a Szülőklub működéséről az alapítvány küldött beszámolót.

 

 

Az alapítvány már harmadik éve szervez a szülőknek klubfoglalkozásokat. Programjaikat úgy állítják össze, hogy a kisebb gyermekek szüleit érdeklő témák mellett a fiatal autistákat érintő kérdések is feldolgozásra kerüljenek. Tavaly az iskola és a család kapcsolatáról, a viselkedésproblémák hátteréről Őszi Patrícia (Autizmus Kutatócsoport) tartott előadást. Az írországi autista farmok működéséről, a gyöngyösi Autista Segítő Központ terveiről Ébner Gyulával és feleségével beszélgettek szülőtársaink. Ellátogattunk még a tatai autista lakóotthonba, ahol Schenk Lászlóné bemutatta az intézményt, elmesélte hogyan jött létre az otthon, és tájékoztatott bennünket jelen helyzetükről, terveikről. 

Idén, október 22 én részt vettünk az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete által szervezett Autizmus Napján Budapesten, az Uránia moziban. 

Első őszi, mosonmagyaróvári találkozásunk november 13 án volt. Meghívott előadóink, 

Molnár Sándorné pályaorientációs tanár, a Száraznád Nevelési Oktatási Központ pedagógusa, valamint Szekeres Erzsébet, a Csömöri Összefogás Ipari Szövetkezet elnöke voltak. 

Molnár Sándorné a sérült fiatalok pályaválasztása előtt nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatal megismerje önmagát, megismerje társait. Szükséges minél több szakmát kipróbáltatni a tanulókkal. A szülők, pedagógusok figyeljenek arra, hogy a fiatalt mi érdekli igazán. A tanárnő ismertetett néhány olyan szakmát, ami tapasztalatai szerint megfelel, jó az autistáknak. Ezek a következők lehetnek: szőnyegszövő, gyógynövénytermesztő, bőrtárgykészítő, könyvkötő. Nagyon fontos a szaktanár személye, hogy el tudják e fogadni egymást kölcsönösen. 

Szekeres Erzsébet egy 28 éves, halmozottan sérült fiatalember édesanyja. Videofelvételen mutatta be a csömöri Összefogás Ipari Szövetkezet tevékenységét. A szövetkezet létrehozásával az volt a céljuk, hogy olyan intézményt alapítsanak, amelyik bárki előtt nyitva áll, még annak is, aki 24 órás felügyeletet igényel. Szemléletük követendő: minden egyes ember élete egyedüli. A sérült ember állapota más, nekünk kell alkalmazkodni hozzá. Feladatunk a megmaradt képességeket fölfedezni, azokra építeni. 

Tizenhárom munkacsoport működik náluk, amelyek közül a fogyatékos emberek választhatnak. A gyertyaöntés, kerámiatárgyak, készítése, szövés, függönycsipeszek összeszerelése, dobozhajtogatás, gyapjúszőnyegek kézi varrása, kertészkedés mind-mind az elvégezhető tevékenységek közé tartoznak. 

Szinte hihetetlen volt számunkra az, amit láttunk. A súlyos fogyatékos embertársaink, ki ki az általa választott munkatevékenységben sikeresen helyt tud állni. Az, hogy ők idáig el tudtak jutni, szüleik, az őket támogató szakemberek közös erőfeszítésének köszönhető. Ilyen eredményt nem lehet egyik napról a másikra elérni. Ehhez, a szakmaiság mellett, kitartás, akarat, türelem és szeretet is kell. 

Köszönjük Kocsis Alajosnak, hogy segítségünkre volt e remek előadások megszervezésében. 

Ez évi programunk december 4 én, Őszi Patrícia előadásával zárult: Az autista emberek kommunikációs nehézségei, különös tekintettel a nem, vagy a keveset beszélő autistákra.