Szövetség az életért!

Ezzel a címmel írta meg Böjte Csaba ferences pap a levelét, amelyn egyben meghívó is volt a Csobánkán, április 21-én tartandó ünnepségre. A helyszín a hajdani, bentlakásos otthon. A hányatott sorsú csobánkai otthont, ahol 170 fogyatékos gyermekeket oktattak neveltek a szocializmus idején, a Szociális Missziótársulat 1992-ben visszakapta. 

Több jogi csűrcsavar volt az ügy kapcsán, amiről már nem érdemes szót ejteni, de arról talán igen, hogy a nővérek a funkciójával együtt átvették volna az épületet. Erre nem kaptak lehetőséget, mert akkor az volt az ígéret, hogy 500 millió forintot kap a megye, hogy létrehozzon egy új otthont. A pénzről és az új otthonról azóta mindenki elfelejtkezett. 

A Szociális Missziótársulat, amely idősek otthonának rendezte volna be a háború előtt hadi árváknak otthont adó kastélyt, most 100 évre átengedte a házat a dévai alapítványnak. Április 21-én volt az ünnepélyes kulcsátadás. Ott volt Böjte Csaba, ott voltak a missziótársulat nővérei, és ott voltak a Dévai Gyermekotthon növendékei is, aki a Twist Oliver c. musicalből adtak elő részleteket a szép számmal összegyűlt szimpatizánsoknak, helybélieknek.  
Böjte Csaba az élet házát szeretné Csobánkán létrehozni. Levelében ezt írja: 

2006-ban több mint 10 000 ember bízta ránk adójának 1%-át. Nagyon meglepett és meghatott ez a hatalmas bizalom és szeretet. Úgy érezzük, hogy ennek a szeretetnek valami nagyon konkrét szép gyümölcse kell, hogy legyen. 

Szövetség szeretetből az élet házáért, mely befogadhatja azokat a gyermeket váró fiatal párokat, akiknek saját otthonuk nem lévén, az abortuszt mint szerencsétlen megoldást fontolgatják. Célunk az lenne, hogy Csobánkán, átmeneti otthonként egy szobát felajánlva, segítsük a fiatalokat, hogy az élet mellett döntsenek. Célunk, hogy az áldott állapotba került kismama testileg, lelkileg felkészüljön a gyermekvállalásra, tisztázza a kapcsolatát párjával, a jövendő gyermek nagyszüleivel, az állami, gyermekvédelmi hatóságokkal. Az lenne a végső cél, hogy a megszületett kisbabának legyen egymást szerető, tisztelő édesapja és édesanyja és a háttérből gondoskodó, jóságos nagyszülei, hogy így a baba jó eséllyel induljon neki az életnek, a kibontakozásnak.

A székelyföldi szakmunkások azóta már hozzákezdtek a több mint egy évtizedig üresen álló, az évek alatt teljesen kifosztott ház rendbe hozásához. Akinek ideje és kedve van hozzá, az munkájával is segítheti őket. Aki pedig érdeklődik a romániai magyarok gyerekek sorsa iránt, az a www.devaigyerekek.hu oldalon nyomon követheti a gyerekotthonok életét. Ha erre nincs ideje, feliratkozhat a hírlevélre, és akkor is eljut hozzá Csaba testvér levele. 

F. Á.