Szövetkezés a jóra – Mosoly Otthon Alapítvány

Magánszemélyek, olyanok, akik már letettek valamit az asztalra, úgy gondolták: a siker nem minden, az az igazi, ha a siker anyagi hasznából másnak is jut. Szövetkeztek hát a jóra: alapítványt hoztak létre, hogy jövedelmük egy részét olyan gyerekekre fordítsák, akik kevésbé szerencsések. 

Arra készültem, hogy remek kis portrét készítek fiatal nőről, aki mostanában azzal tölti az idejét, hogy ismerkedik a fogyatékossággal élő emberek életével, gondjaival. Ebből semmi nem lett, mert Czuny Zsuzsa csak annyit árult el magáról, hogy eredetileg közgazda lenne, két gyermeke van, s szerencsére megengedheti magának, hogy azzal foglalkozzon önkéntesként, amivel szeretne. Innentől kezdve csak erről beszélgettünk. Ezért csatlakozott a 2006-ban alapított Mosoly Otthon Alapítványhoz, ahol mindezt megteheti.
Ahhoz, hogy bemutassam, mit is csinál a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA), kicsit vissza kell szaladni az időben: 1996-ban magánszemélyek, olyanok, akik már letettek valamit az asztalra, úgy gondolták: a siker nem minden, az az igazi, ha a siker anyagi hasznából másnak is jut. Szövetkeztek hát a jóra: alapítványt hoztak létre, hogy jövedelmük egy részét olyan gyerekekre fordítsák, akik kevésbé szerencsések: krónikusan betegek, fogyatékossággal élnek vagy szociálisan hátrányos körülmények között nevelkednek. Ez lett a Mosoly Alapítvány, amelynek nevét leginkább a Bátor Tábor kapcsán emlegetik; az alapítvány az egyik fő támogatójuk. Pedig ennél jóval sokrétűbb a tevékenységük: van fotóiskolájuk, pszichodráma csoportjuk, megnyerték az ügynek Kokas Klárazenepedagógust, foglalkozásain a zene és a képzőművészet találkozik; súlyos betegségen átesett kisgyerekeket utaztatnak a Párizs melletti Disneylandbe, idén már kilencedszer.
A fenti programok, és az évek alatt szervezett időszakos rendezvények többnyire az otthon élő gyermekeknek szóltak. Talán ezért gondolták úgy az alapítvány létrehozói, hogy a Concorde Csoporttal közösen létrehozzák a Mosoly Otthon Alapítványt, amelynek célja hármas:

  1. nappali intézmények és bentlakásos otthonok létrehozása autista, értelmi fogyatékossággal élő és halmozottan sérült gyerekeknek és fiatal felnőtteknek;
  2. a meglévő ilyen típusú intézmények fejlesztése;
  3. kulturális események, speciális programok szervezése, művészeti csoportok támogatása az érdekvédő civil szervezetekkel együtt.

Ez utóbbi célhoz kapcsolódik a május 25-én, a Wasárnapi Művészeti Piaccal (WAMP) közösen megszervezett WAMP Másképp – Street Fesztivál. A “másképp” szó a fogyatékossággal élő embereket takarta, pontosabban azokat, akik lakóotthonban élnek, és ott fejlesztő-felkészítő vagy rehabilitációs munkavégzés során olyan termékeket állítanak elő, amelyek a piacon is megállják a helyüket. A budapesti Erzsébet téri piacon asztala (vagy tán a standja szó jobb lenne?) volt a Szimbiózis Alapítványnak (Miskolc), a Csókakői Autifarm foglalkoztatójának, a Bárkának (Dunaharaszti), az ő asztalukon láttam a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány gyönyörű fotókönyvét is a fogyatékos emberekről (Love Special). Az csak ráadás volt a gyerekeknek, hogy három kitelepült asztalnál az Autisták Országos Szövetsége kézműves foglalkozásokkal várta őket. Kovács Mariannra, az AOSZ alelnökére mindig lehet számítani: megszervezője és maga is részt vevője volt a napnak. Mariannal együtt a gyerekekkel foglalkozók pedig kik is lehettek volna, mint önzetlen pedagógusok, akik kertészkedést, kreatív rajzolást, fonalmunkát (pl. karkötőfonást) tanítottak. Név szerint: Szentesi Erzsébet, Lugosi Lászlóné és Pappné Hajni.
Az Ability Park kitelepült részlege is a MOHA meghívására érkezett. Két játékkal jöttek, amivel érzékeltetni lehetett valamit abból, hogy a fogyatékossággal élő emberek milyen nehézségekkel küzdenek. A hatvani Lesznai Anna Egyesített Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény (EGYMI) tanulóinak rajzai is a MOHA sátrában voltak láthatók, ésSzecseiné Tóth Kata kíséretében ott volt hét diák is az EGYMI-ből, akik szemmel láthatólag nagyon jól érezték magukat.
Hogy eredményes volt-e nap? Fogalmam sincs. Anyagilag talán nem mindenkinek, hiszen a profi iparművészek munkáival nehéz vetélkedni. (Egy biztos: a lakóotthonok túl alacsony árat kérnek még azokért a termékekért is, amelyekért a háromszorosát is megkaphatták volna.) De míg ott bóklásztam, megint csak eszembe jutott az, ami már Pécsett a Fogd a Kezem Alapítványnak sikerült: állandó bolt. Jó lenne egy Budapesten is (és nem a külvárosban!), ahol a valóban piacképes termékek mindig megvásárolhatók. Amihez persze reklám is kellene, a reklámhoz meg pénz… És ennél a pontnál abbahagytam az “álmodozást”.
Hogy lesz-e folytatása a mai napnak az még nem tudható, mint ahogy az sem, milyen eredményt hoz a MOHA és a Concorde Értékpapír Zrt. egy másik, és nálunk, ebben a formában nem ismert kezdeményezése, a Fogadj be egy művészt, fogadj be egy fiatalt! A cél itt is kettős: fiatal kortárs képzőművészek és az autista lakóotthonban élők életminőségének javítása. Hogy ez megvalósuljon a Concorde és a MOHA képzőművészeti aukciót tervez jótékonysági estéllyel egybekötve a Műcsarnokban. Műsor is lesz, ahol nemcsak Palya Bea és a Budapesti Fesztivál Zenekar néhány művésze lép föl, hanem a fogyatékossággal élő emberek is előadnak: a Tánceánia Együttes és a Parafónia.
Az aukciós csomag két részből (és három évből) áll: egy művész alkotásaiból és a hozzátartozó lakóotthonból. Aki vásárol, az egyúttal azt is vállalja, hogy három évig támogatja a művészt és a kiválasztott lakóotthont.
A június 26-i rendhagyó aukció eredményéről beszámolunk olvasóinknak, de a türelmetlenek a MOHA honlapjáról tájékozódhatnak:www.mosolyotthon.hu

– ferenczy –