Szeptemberi hírlevél

RENDEZVÉNYNAPTÁR 

  • Október 14. Vezetőségválasztó közgyűlés.
  • November 11. Szakmai nap 
  • December 9. (A Mikulás-karácsonyi ünnepség dátuma.)

Valamennyi dátum szombati napra esik és Budapesten, a már ismert helyen, a Tamás Alajos Közösségi Házban kerül megrendezésre.

A rendezvények kezdési időpontjáról, valamint programjáról külön hírlevélben tájékoztatjuk tagságunkat. 

Telefonon a (1) 405-4731-es budapesti számon adunk felvilágosítást. 

 

 

HÍREK AZ EGYESÜLET ÉLETÉBŐL 

A fővárosi közgyűlés Egészségügyi és sportbizottsága támogatásával, egyesületünk új információs anyagot jelentet meg ebben az évben. Az anyag három kiadványból áll: egy prospektusból, amely röviden ismerteti az autizmust, valamint egyesületünkről és tagszervezeteinkről közöl információkat. Egy ismeretterjesztő, A3-as nagyságú plakátból, ami a kisgyermekkori autizmus tüneteit ismerteti, és segítséget nyújt az első lépések megtételében azoknak, akik szülőként először szembesülnek azzal, hogy gyermekükkel valami nincs rendben. 

A plakátot gyermekorvosi rendelőkbe, a védőnői hálózathoz és a nevelési tanácsadókhoz kívánjuk elsősorban eljuttatni.  
Az információs anyag harmadik egysége, könyv az autistákról, a nyomdai előkészítés stádiumában van. A könyv olyan cím- és adattár lesz, ami segítheti az autistákat nevelő szülőket és szakembereket a tájékozódásban. A diagnosztizáló intézményektől az autizmussal foglalkozó kiadványokon keresztül a jogszabályok gyűjteményéig találhatók majd benne hasznos információk. Szándékunk, hogy a kiadvány adatait folyamatosan karbantartjuk, és évente aktualizált adatokkal kiadjuk. Az információs anyagokat elküldjük intézményeknek, szakembereknek, de szívesen küldünk kérésre bárkinek, aki saját környezetét szeretné tájékoztatni az autizmussal kapcsolatban. 

 


A múlt évben, a PHARE által meghirdetett pályázaton a hallástréning magyarországi beindítására nyert összeg a programnak megfelelően kerül felhasználásra1. Jelenleg az első 12 gyermekkel folyik a tréning kísérleti bevezetése, amelyben hat autista mellett, kontrollcsoportként, hat tanulásban akadályozott gyermek vesz részt augusztus 1. óta. A tíznapos tréningekre (délelőtt és délután fél-fél óra) a gyerekek folyamatosan járnak. A tréningeken valamenynyien szívesen vesznek részt, az autisták az első, főleg a műszerekkel történő ismerkedés után jól együttműködnek a terapeutákkal. Valamennyi szükséges eszköz már rendelkezésre áll, a műszaki hátteret a Budapesti Műszaki Egyetem Híradástechnikai Tanszékének munkatársai biztosítják, dr. Pfliegel Péteregyetemi tanár vezetésével. A terápia szakmai konzultánsa Dr. Bánffy Eszter, és további szakmai tanácsadóként vesz részt a munkában dr. Saracz Judit főorvos, dr. Minor Gudrun adjunktus, audiológus, dr. Balázs Judit pszichiáter, László Edina pszichológus és Herczeg Ildikó gyógypedagógus. Terapeuták: Jordanidisz Ágnes, Murvai Ágnes, Papp Beáta és Virányi Ildikó. A PHARE-szerződésnek megfelelően a hallástréning a gyöngyösi Autista Segítő Központban (ASK) kerül majd rendszeres alkalmazásra, kiegészítő terápiaként2. A tervek között szerepel, hogy a terápia Budapesten is elérhető legyen a jövőben. Részletesebb információ kérhető Papp Beátától a 06-20 954-5706-os telefonszámon.

 

 


Az Eötös Lóránd Tudományegyetem Gyógypedagógiai Főiskolai Kara október 19-20-án, szakmai napot rendez a magyar gyógypedagógus-képzés megindításának századik évfordulója megünneplésére. A szakmai nap keretében poszterkiállítás is lesz, amelyen egyesületünk is lehetőséget kap a bemutatkozásra. A bemutatkozó, 70×100 cm-es poszter anyaga tartalmazza a nemrégiben kiadott leporellónkat, valamint ismeretterjesztő plakátunkat, és néhány színes gyermekrajzzal illetve verssel próbáljuk érzékeltetni az autista gyermekek különleges világát. Terveink szerint a posztert a decemberi rajz- és képzőművészeti kiállításon is bemutatjuk. (A főiskola a kiállított poszterekből kiadványt szeretne készíteni a későbbiekben. Részletesebb tájékoztatás Sándor Évától kérhető a 311-4085-ös telefonszámon.) 

 


KÖZÉRDEKŰ HÍREK 

54 betegjogi képviselő kezdte meg munkáját az országban, júniusban, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat helyi szervezetei mellett. A betegjogi képviselők a kórházakban egy vagy kéthetente tartanak fogadóórát, a hozzájuk forduló panaszosok érdekében eljárnak a megfelelő fórumokon, és szükség esetén a jogorvoslati úthoz is tanácsot adnak. 

 


Az Autizmus Alapítány és az Autizmus Kutatócsoport a Leonardo Trainautism Projectkeretében az ír Irish Autism Society és a spanyol Fundacio Congost Autismeszervezetekkel közösen megrendezi IV. Közép-európai Szakmai Napját, Autizmussal élő felnőttek ellátásának és támogatott foglalkoztatásának tapasztalatai: ír és spanyol mintacímmel. 

A rendezvény helyszíne: Budapest, Villányi úti Konferencia Központ, XI. kerület Villányi út 11-13. 

Időpontja: október 1-jén, vasárnap, 9-17 óra között. Részvételi dij befizetése szeptember 25-ig. 

Jelentkezési lap és további információ kérhető az Autizmus Alapítványtól 314-2859-es telefonszámon vagy faxon: 2.10-4364. 

 


REHA HUNGARY 2000 címmel, ebben az évben is megrendezésre kerül a rehabilitációs szakkiállítás és kongresszus. 

A kiállítás időpontja: november 23-25.  
Helye: Budapest, Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömb (1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.) 

Részletes információ kérhető a szervezőtől, a Magyar Orvostudományi Társaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) Kongresszus- és kiállításszervező irodájától, 1051 Budapest, Nádor u. 36.  
Postacím: 1443 Budapest, Pf. 145. Tel: (1) 311-6687, Fax: 383-791 8. 
E-mail: motesz@elender.hu 
Internet: http://www.motesz.hu

A szakkiállítás tematikája: járást és mozgást segítő eszközök; fogyatékosok életminőségét segítő otthoni berendezések; közlekedés, szállítás; akadálymentes környezet; inkontinencia; otthoni ápolás; szolgáltatások; sportolás, sporteszközök; ortopédiai segédeszközök; preventív eszközök; rehabilitáció és egyszer használatos eszközök; a fogyatékos emberek kommunikációja (mobiltelefon, internet). 

 


The Autism File címmel Angliában új folyóirat jelent meg.  
Alapítói: az első, nem USA-beli szekretinnel3 kezelt kisfiú, Billy Tommey szülei.  
A folyóirat szerkesztőségének címe, illetve elérhetősége: PO Boksz 144, Hampton TW12 2FF United Kingdom, 

Tel: (020) 8979-2525, Fax: (020) 8979-9665, E-mail: info@autismfile.com 
Internet: www.autismfile.com

 


RÖVIDHÍREK 

A Mikkamakka Játszóház az Erőforrás Alapítvány United Way Magyarországtámogatásával 

kedvezményesen fogad egészséges és integrálható, sérült gyermekeket.  
Jelentkezni munkanapokon 10 és 12 óra között a (1) 331-4942-es telefonszámon lehet. 

 


Az ÉFOÉSZ augusztus 7-12. között tartotta, ez évben már tizedik alkalommal, ÉFOART 2000 nevű országos, kulturális találkozóját Szegeden, amelyen kb. 700 fő vett részt. A rendezvény kiemelt támogatója az Ifjúsági és Sport Minisztérium volt. 

 


Donna Williams könyve a Léttelenül – Egy autista nő naplója folytatásának fordítása folyamatban van – tudtuk meg az Animula kiadótól. Az új könyvet az Esőember tavalyi, 1999. III. évfolyam 3. számában4 ismertettük. Remélhetőleg hamarosan magyarul is olvashatjuk a történeteket a “romeltakarításról”. 

 


KÉRÉS 

Arra kérjük olvasóinkat, hogy az újsággal megkapott plakátot5 és szórólapot terjesszék. Vigyék el gyerekorvosi rendelőbe, adják oda ismerősüknek. Kérésre szívesen küldünk többet is, hiszen az a célunk, hogy minél szélesebb körben tudjanak az emberek az autizmusról, és tudják, hová fordulhatnak, ha baj van.

 

 


Kedves Olvasók, következő Hírlevelünkben a fogyatékosoknak adható járadékkal is szeretnénk foglalkozni, megkeresve az illetékeseket. Arra kérjük Önöket, ha kérdésük van, jutassák el minél előbb az egyesület címére, vagy küldjék el e-mailen a szerkesztőnek. Fáradozásukat előre is köszönjük. 

Szerkesztette: Kocsis Alajos