Szeptemberi hírlevél

Egyesületi közlemények

Tagdíj:

Az egyesületi tagdíj befizetésének határideje március 31. volt. A tagdíj minimális mértéke 1200 Ft/év, ami az Esőember előfizetési díját is tartalmazza. Ez év augusztus 15-ig újabb 12 befizetés érkezett, de még mindig 68 főnél van elmaradás.

Kérjük a késlekedőket, hogy befizetésüket mielőbb pótolják. Elveszett csekk helyett kérésre újat küldünk.

 

 

 

Rendezvénynaptár

 

  1. szeptember 22-én, de. 10 órától Szakmai Munkacsoportunk szakmai napot tart a Tamás Alajos Közösségi Házban. Cím: Budapest, II. Rómer Flóris utca 2-4. (Margit körút sarok).

A téma: Lakóotthonok alapítása, szervezése, működtetése autista fiatalok számára. A részvétel ingyenes.

  1. szeptember 29-én szombaton 10-16 óra között az Autizmus Alapítvány megrendezi V. Közép-európai Szakmai Napját, Autisztikus spektrum-zavarok: Jó képességű gyermekek és felnőttek címmel. Részletes információ kérhető az alapítványtól az (1) 210-4364 illetve az (1) 314-2859 telefonszámon.
  2. november 9-10-én kerül megrenezésre a Korai Fejlesztők VI. Országos konferenciája Pécsett, az Apáczai Nevelési Központ dísztermében.

A rendezvény főbb témái: A “más” fogyatékosság (jogi háttér, felismerés, szűrés, a segítségadás lehetőségei, terápiák, modellek). A gyógypedagógia, a sérült kisgyermekek habilitációjának, rehabilitációjának új útjai (szemléletbeli kérdések). Jelentkezési határidő: szeptember 21. Információ kérhető íi>Meszéna Tamásnétól, ANK, 7632 Pécs, Apáczai krt. 2. Telefon/fax: (72) 550-646, (72) 550-645.

  1. november 10-én az Autista Segítő Központ (ASK) a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány támogatásával megrendezi az Autista szülőegyesületek és intézmények 2. országos találkozóját Budapesten, a Tamás Alajos Közösségi Házban. Cím: Budapest, II. Rómer Flóris utca 2-4. Jelentkezni lehet az ASK Budapesti szervezőiroda címén: 1029 Budapest, Villám utca 4. Telefon/Fax:(1) 397-1997
  2. november 23-24-25-én az Autisták Spanyolországi Szülőszövetsége nemzetközi konferenciát rendez Barcelónában Reching New Horizons címmel autizmus és pervazív fejlődési zavarok (PDD) témakörében.

Az előadók között van dr. Horváth Károly gasztroenterológus (Baltimore-i egyetem, USA), aki a secretin jótékony hatását fedezte fel néhány autista gyermeknél. Előadásában az autizmussal kapcsolatban beszél az emésztés és az agy működési zavarairól, és fölteszi a kérdést: “A szekretin láncszem?”

(Lásd ezzel kapcsolatban korábbi cikkeinket: A szekretin sem csodaszer I. illetve folytatásait az Esőember 1999. – III. évfolyamaiban)

A résztvevők hallhatnak még a LOVAAS-módszerről, az AIT hallásterápiáról is (Guy Bérard)

Információ kérhető a konferencia titkárságánál: Assotiation for Defeating Autistm (AVA), Barcelona, Tel.: (00-34) 93-246-6242.

E-mail: GPL4U@aol.com. Információk az interneten: http://www.greatplainslaboratory.com/spanish/conference.html

 

Szülőtréning

Egyesületünk a Fogyatékosok Esélye Közalapítványtól pályázaton nyert 145 ezer Ft-os támogatással folytathatja az év elején beindított szülőtréning programját. Tréningvezető ismét Gálfi Anikó, szupervizor Pénzes Eszter.

Dátumok:

  1. október 13., 27.,

    November 10., 24., valamint

    december 8. (valamennyi szombati napon).

    A tréningek kezdési időpontja 13 óra.

Helyszín: Budapest, XIV ker. Álmos vezér útja 46.

Jelentkezés: 2001 szeptember 30-ig az egyesület telefonszámán (1) 405-4731, e-mail címén: autist@interpont.hu, vagy postacímén: 1161 Budapest, Kossuth Lajos utca 16. Aki gyermekfelügyeletet szeretne, kérjük külön jelezze!

 

Táborok

Sikeres volt a László Zsuzsa által vezetett nyári tábor Girincsen, melyet az egyesület felkérésre szervezett. 23 autista, illetve középsúlyos fogyatékos gyermek 9 napig volt távol a szüleitől. Az esős idő ellenére jó hangulatban teltek a napok. Köszönet a táborban dolgozó pedagógusoknak. Munkájuk lehetőséget adott a szülőknek is egy kis pihenésre, feltöltődésre.

 

Ugyancsak örömmel vettük a hírt, hogy tagszervezetünk, az Esőemberek Dunaújvárosi Egyesülete megismételte tavalyihoz hasonló családi rehabilitációs táborozását Orfűn. 13 autista gyermek szüleikkel, testvérekkel együtt nyolcnapos közös nyaralását egyesületünk 50 000 forinttal támogatta. (A tábornapló itt olvasható)

 

Pályázat

Egyesületünk a Szociális és Családügyi Minisztérium által a működési költségek támogatására kiírt pályázaton 1,5 millió forintot nyert – lényegében a kért összeget. A pályázatot Kocsis Alajos ügyvezető titkár készítette és nyújtotta be. Így az Országgyűlés Költségvetési Bizottságától korábban szintén a működési költségre kiírt pályázaton nyert 270 ezer forintos támogatással együtt összesen 1,770 millió forint áll rendelkezésünkre, mely összeg az éves költségvetésünkben jóváhagyott, feltétlenül szükséges, tervezett kiadások (összesen 4,903 millió forint) 36%-a. A hiányzó összeget saját forrásból, (tagdíj, SZJA 1%), illetve más pályázatokon nyert támogatásokból kell pótolnunk. Az eddig beadott egyéb pályázatokon összesen 405 ezer forintot nyertünk,: 260 ezer Ft-ot nyári táborra, 145 ezer forintot a szülőtréningre.

Az Országgyűlés Költségvetési bizottsága – az eddigi gyakorlattól eltérően – már meghirdette (és egyesületünknek postázta is) a jövő évi civil szervezetek támogatásáról szóló pályázatot. A működési támogatásért ez év szeptember 21-ig kell pályáznunk – ez az előző években mindig az év első hónapjának rohammunkája volt. A felosztható költségkeret az előző két évhez hasonlóan 348,1 millió forint, ezt a képviselőknek több, mint 90%-a szavazta meg. Ezt a pénzt 2001-ben több, mint 1600 szervezet között osztották szét. Ez a szám 2002-re is megmarad.

 

Becsapják a pályázókat?

Életünket egyre inkább átszövik a pályázati rendszerek: magánszemélyek, önkormányzatok, közművelődési intézmények, vállalkozások számára mind fontosabb források az állami, alapítványi és más pályázatok útján elnyerhető összegek. Mindemellett a pályázati alapokba telepített pénz a társadalmi, gazdasági folyamatok terelgetésének is eszköze. A pályázatok megírása is bizonyos szakértelmet követel, így egyre több vállalkozás specializálódik erre a munkára. Nem árt azonban körültekintően megválasztani, kit kérünk fel az elkészítésre!

 

A nagyobb pályázatokon való részvételhez számos követelménynek kell megfelelni, az európai normák átvételével az előfeltételek és a végrehajtásra vonatkozó szerződések egyre szigorúbbak. Egy-egy komoly pályázat elkészítése külső szakemberrel manapság százezer forint is lehet, amit megtoldanak még sikerdíjként az elnyert összeg bizonyos százalékával. A Széchenyi-terv pályázatainak kiírásával a pályázatírók ajánlatai is megjelentek a gazdaság színterén, de a jelek szerint köztük nem csak a tisztességes haszonnal megelégedők vannak.

A statisztikai kistérségekben a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából dolgozó területfejlesztési megbízottak tájékoztatták lapunkat,, hogy értesülésük szerint egy cég olyan ajánlattal keresett meg vállalkozókat, ami veszélyes helyzetbe sodorhatja az azt elfogadókat. Az ajánlat szerint a Széchenyi-terv pályázatait 250 ezer forintért plusz négy százalék sikerdíjért készítik el, ami igen magas összegnek számít. A gond azonban főként a vállalkozóknak adott olyan információval van, hogy nyugodtan nyújtsák be pl. a foglalkoztatási célú pályázatot akkor is, ha az előírt feltételeket később nem teljesítik, (pl. meghatározott számú dolgozó három éven át való foglalkoztatását), hiszen ezt nem fogják ellenőrizni. A kistérségi megbízottak elmondták, hogy a foglalkoztatás a munkaügyi központokon keresztül történik, így teljes mértékben ellenőrizhető. Ezen kívül mind a Gazdasági Minisztériumhoz (vagy más minisztériumhoz), mind a Békés Megyei Területfejlesztési Tanácshoz benyújtott pályázatok esetében állami források igénybevételéről van szó, és ez szigorú ellenőrzést, a szerződésben foglaltak betartását vonja maga után. Szerződésszegés esetén a kapott támogatást kamatos kamattal kell visszafizetni, még akkor is, ha nem előre megfontoltan tért ki a pályázó a föltételek teljesítése elől, hanem a vállalkozás fejlődése nem érte el a tervezett mértéket. A pályázni szándékozóknak érdemes tehát kikérni felkészült szakemberek véleményét ilyen esetekben.

(Forrás: Békés Megyei Napló, 2001.07.05.)

 

Felhívás

Az Autisták Háza Alapítvány (AHA) kuratóriuma kéri azokat az egyesületeket, alapítványokat, szervezeteket, amelyek lakóotthont szeretnének létrehozni, autistáknak, jelentkezzenek az AHA levelezési címén: 1139 Budapest, Frangepán utca 4. II/10. E-mail: lzsuzso@freemail.hu

 

Rövidhírek

 

A parlament Szociális és egészségügyi bizottsága tárgyalta a szociális törvény módosítására tett javaslatokat. A bizottság valószínűleg nem fogja támogatni azokat. Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke szerint vannak kidolgozatlan elemek a javaslatban, és vannak olyan elemek is, amelyek hátrányosak az érintettek számára. Például az ápolási díj elbírálása az új javaslat szerint erőteljesen szigorodna.

Valószínűleg még ebben a hónapban módosítják a fogyatékossági támogatásról szóló rendeletet, ami jelenlegi formájában a súlyosan mozgáskorlátozottak egy csoportját kizárta a támogatásból.

 

Számítógépes oktatás

Szülőtársunk, Vadasné Tóth Mária jó tapasztalatai alapján ajánlja Laci fia türelmes, toleráns oktatóját Word, Excell, Acces, TurboPascal, Dos, Windows, Internet, Outlook, Powerpoint tanítására, aki gyakorlásra alkalmas olcsó gépeket is tud szerezni. Érdeklődni lehet Polgár Károlynál a (1) 352-9191 vagy (20-325-6126 telefonszámon. Információ kérhető még Vadasné Tóth Máriától is: (1) 246-2688

 

Hartayné Kelemen Évától kaptuk az alábbi e-mailt:

Kedves Alajos! Nem tudom ismeritek-e a Salva Vita Alapítványt. Én most rendeltem tőlük a munkahelyem részére egy könyvet, ami az értelmi fogyatékosok foglalkoztatásáról szól. Szerintem az Autista Egyesület is hasznát tudja venni. Elküldöm nektek a címüket, ill. egy készséges ügyintézőjük nevét. Pozsgai Attila, telefon/fax: (1) 210 0927, (1) 210 8991. Címük: 1081 Budapest, Népszínház utca 17. E-mail: adavid@mail.datanet.hu

Köszönjük az információt, tudunk róla. A könyv címe: Értelmi sérültek a nyílt munkaerőpiacon.

 

Megjelent az ÉTA-hírlevél sok hasznos információval. Érdeklődők keressék az ÉTA Országos Szövetség központját: Telefon/fax: (1) 414 0501. E-mail: eta@mail.datanet.hu Honlap: http://www.eta-szov.hu

 

Autista Info 2000

Tavaly decemberben jelentettük meg Autista Info 2000 c. információs füzetünket. Felhívjuk figyelmüket, hogy a füzet kérhető egyesületünk címén, telefonszámán. Kocsis Alajos szívesen postázza az igénylőknek. A 100 oldalas füzet térítésmentes!

 

Szerkesztette: Kocsis Alajos