Szeptemberi hírlevél

Egyesületünk ebben az évben is tervezi az Autizmus napja megrendezését Budapesten. Időpont: október 28. Helyszín: Tamás Alajos Közösségi Ház (Bp. II. Rómer Flóris u. 2-4.) Tervezzük a szomszédos országok autista ellátásának bemutatását horvátországi, újvidéki, erdélyi és szlovákiai előadókkal. Meghívót, a részletes programmal, október közepén küldünk. A rendezvény helyszínét többek között autista gyermekek és fiatalok frissen készült munkáival szeretnénk díszíteni. Kérjük, küldjenek budapesti irodánk címére (1066 Bp. Jókai u. 2 – 4.) az elmúlt egy-két évben készült rajzokat, grafikákat stb. Az alkotásokat a rendezvény után kérésre visszajuttatjuk. 

Az Esőember márciusi számában meghirdetett ügyvezető titkári állásra jelentkező két aspiráns közül, az egyesület elnöksége, a június 16-án megtartott ülésén, Kocsis Alajos pályázatát fogadta el. 

 


LINK magazin 

Nemzetközi ernyőszervezetünk, az Autism-Europe elküldte folyóirata, a LINK magazin 2004/2005-ben megjelent számait. Az angol nyelvű magazinok elolvashatók vagy kölcsönözhetők az egyesület Jókai utcai irodájában. 

 


OTP-adomány elosztása

  
Az egyesület elnökségének döntése alapján a Hírlevélben meghirdetett, OTP adományaként kapott számítástechnikai eszközökből az S. O. S. Élni Szeretnék Alapítvány (Debrecen) és az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete kapott. Egy számítógépet egyesületi tagunk, Ott Ferencné (Szigetújfalu) – felnőtt autistát nevelő szülőtársunké lett. Az egyesület az adományból saját használatra megtartott egy fax készüléket, egy számítógépet és két nyomtatót, melyekből egyet Penyák Valériának, egyesületünk munkatársának otthoni munkavégzésre átadtunk. Az adományként átvett bútorokat nagyrészt az Autista Segítő Központnak (Gyöngyös) továbbítottuk, néhányra irodánknak volt szüksége. A leltározást, az OTP kimutatása alapján, az általunk megbízott könyvelőiroda végzi. A kihelyezett eszközöket tárolási nyilatkozat ellenében vették át az érintettek. 

 


Az AÉE közgyűlése 

Szeptember 24.: az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének éves közgyűlése. Napirend: a 2004. évi közhasznúsági beszámoló, a felügyelő bizottság beszámolója, és előkészület az új elnökség megválasztására (decemberben esedékes). Döntenek az egyesület angol nevének használatáról, amelyet az alapszabályban is rögzítenek. Javaslat: Hungarian Autistic Society (HAS). Az Országos Érdekegyeztető Fórum (OÉF) a közgyűlés előtt tartja összejövetelét. 

 


Új honlapunk van 

Egyesületünk a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) pályázatán nyert támogatásból elkészítette a 2000-ben megjelentetett Autista info 2000 c. kiadványának elektronikus változatát. Az adatok állandó frissítés alatt állnak, és igyekszünk naprakész információkkal rendelkezésre állni. 

Az új honlap a www.autista.info.hu címen érhető el, vagy a www.esoember.huhonlapról az un. linkek segítségével az Autista infóra kattintva. Kérjük, ha az adatokban hibát találnak, vagy új információk birtokában vannak, értesítsék egyesületünkben Berecz Viktóriát vagy Penyák Valériát munkaidőben, a 301 9067-es telefonszámon vagy az info@esoember.hu e-mail címen. 

 


A fogyatékos emberekért 

Könczei György, a gyógypedagógia főiskola főigazgatója honlapot alapított a fogyatékos emberekért. A www.disabilityknowledge.org címen magyarul és angolul olvasható oldal fő profilja a távoktatás lesz, de tanulmányokat és egyéb anyagokat is közöl a fogyatékosügy minden ágából. A weboldal készítői számítanak a szakmára: dokumentumokat, fordításokat, tanulmányokat várnak. Szándékaik szerint a lap elősegítheti a fogyatékosüggyel kapcsolatos politikai döntéseket is. Levelezési cím: admin@disabilityknowledge.org

 


Játszóház 

Fogyatékosokat is fogad a Dzsungel Játszóház Budapesten. Telefon: 222 5674. Cím: Budapest, XV. Pestújhelyi út 52. (Apolló utcai sarok.) Nyitva naponta de. 9-től este 8-ig. 

 


Lakóotthon 

Az S. O. S. Élni Szeretnék Alapítvány (Debrecen) szervezésében lakóotthon épül. Érdeklődni lehet Gulyásné Szabó Editnél. Tel: (06 20) 476 0260 

 


Kitüntetés 

“Vannak foglalkozások, amelyekre születni kell. A gyógypedagógus pálya biztos ilyen.” Így kezdi a méltatást a kerületi újság A XVI. kerületért cím birtokosáról, dr. Balla Mikósnéról, a cinkotai Szabadföld úti Fejlesztő Nevelési Oktatási Központ nyugdíjba vonult igazgatójáról. Az országosan elismert módszertani intézmény számos autista gyermek fejlesztését, oktatását biztosította, és Balla Éva gyakran segített egyesületünknek is, ha a szülők elhelyezési gondokkal küzdöttek. A kitüntetéshez gratulálunk, és hosszú, tartalmas, boldog nyugdíjas éveket kívánunk! 

 


Külföldi munka 

Segítségünket kéri Dávid Krisztina, akinek Dél-Spanyolországban élő barátai babysittert keresnek 14 éves autista fiuk mellé hosszú távra. (Az apa magyar, az anya kínai származású). Hétköznapokon napi négyórás elfoglaltság, havonta egy hétvégi nap, havi fizetés 450 euro szállás, ellátás. Csak a kisfiúval kell foglalkozni. Angol nyelvtudás és jogosítvány szükséges. Kapcsolatfelvétel: Dávid Krisztina, e-mail: chdavid@freemail.hu

 


Álláskereső 

32 éves, gyógypedagógiai asszisztensi végzettséggel, elsőéves szociálpedagógus hallgatóként munkát, állást keresek. Bármilyen gyermekekkel kapcsolatos munka érdekel. Ha tudnak, kérem, segítsenek. Előre is köszönöm. Molnár Anna. (06 30) 585 7293. 

 


Kongresszus a PECS-ről 

Az idén húszéves a PECS november 11-12-én, Londonban tartja második kongresszusát (Picture Exchange Communication System = Képcserés kommunikációs rendszer). A PECS alternatív terápiáról az Esőemberben már beszámoltunk (2000. IV. 3. sz. 7. o.). A kongresszuson a PECS területén elért fejlődésekről és kutatási kezdeményezésekről lesz szó. Részvételi díj két napra: szakembereknek 240 font (360 euro). Szülőknek 130 font (195 euro). Információ kérhető: a rendező Pyramid Educational Consultants UK Ltd-től : (+ 44 1273) 609 555; fax: (+ 44 1273) 609 556; e-mail: pyramid@pecs.org.uk; internet:www.pecs.org.uk. Postacím: Pavilion House, 6 Old Steine, Brighton BN1 1EJ, UK. 

 


Hírek Bécsből 

Aktuális információk olvashatók a bécsi Rainman’s Home megújult honlapjain: www.rainman.at, illetve a kutatásokkal foglalkozó egyesületét: www.autismus-wien.at. Levelezés: rainmans.home@aon.at ill. rainmans.home@aon.atcímeken. 

Autizmusfórum lesz a Rainman’s Home-ban, november 11-én. Cím: Großer Festsaal im Amtshaus Währing Wien 18, Martinstraße, 9-13 óráig. A fórum után, 15 órakor kerül sor az új nappali foglalkoztató megnyitására. Cím: Wien 18, Teschnergasse 11. Tel: (+43 676) 334 8406: dr. Anton Diestelberger vagy (+43 676) 312 2373: dr. Therese Zöttl. A Rainman’s Home címe: A-1180 Wien, Semperstr. 20/2-6. Telefon/fax: (+ 43 1) 478 6434. 

Szerkesztette: Kocsis Alajos