Szeptemberi hírlevél

Egyesületi hírek 
Az APEH 2006. augusztus 22-i értesítése szerint, ebben az évben SZJA 1%-os felajánlásokból 1 421 827 Ft érkezett számlánkra. Köszönet mindazoknak, akik rendelkező nyilatkozatukban bennünket részesítettek támogatásban.  

Az elnökség ez év augusztus 23-i ülésén döntött a júniusi Esőemberben meghirdetett számítógép kihelyezéséről. A négy jelentkező család közül egy hat gyermeket nevelő család kapja meg a gépet. Az elnökség döntését az előzetesen bekért, a jelentkezők szociális helyzetét felmérő nyilatkozatok alapozták meg. 

2006. szeptember 1-jétől munkatársunk, Berecz Viktória felmondott, munkakörének egy részét megbízásos szerződéssel Petri Gábor vette át, aki ezután pályázati menedzserként és nemzetközi kapcsolataink felelőseként segíti egyesületünk munkáját. A kommunikációs kártyák elkészítésével Solt Annát bíztuk meg, aki a jelentkezőket időpont-egyeztetésre a (06 30) 361 2230-as telefonszámon várja. 

 


Autisták nyaraltak Zánkán  
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium ismét megrendezte az Egyenlő Esélyek táborát augusztus 17. és 21. között. Egyesületünktől harminc fő részére biztosítottak helyet a zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban. Szervezetünk két tagszervezetétől (Kalán néni Pihenőkertje Csorvás, AUT-PONT Alapítvány, Békéscsaba) egy-egy család jelentkezett, a fennmaradó helyeket pedig olyan családok részére ajánlottuk föl, ahol több sérült, illetve autista gyermeket nevelnek. Hat család (a testvérekkel együtt összesen 23 fő) töltött egy hetet csodaszép helyen, a fogyatékosok igényeit messzemenően figyelembe vevő körülmények között. Az egyesület a családok szállásköltségét átvállalta. A szülők visszajelzése alapján, az öt nap jól szervezett programjai tartalmas szórakozást és kikapcsolódást nyújtottak. Köszönjük a minisztériumnak, a zánkai üdülőcentrum vezetésének és valamennyi dolgozójának, akik gondoskodtak a nyaralókról. A második alkalommal megrendezésre került tábor reménnyel tölt el bennünket, hogy ez az akció hagyománnyá válik. 

 


Autizmus specifikus fejlesztés  
A csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ felvételt hirdet két tanköteles korú autista gyermek részére hatéves kortól. Amit biztosítanak: autizmus-specifikus fejlesztés, integrációs lehetőség. Címe: 1214 Budapest, Simon Bolivár sétány 4-8. Érdeklődni lehetVarga Erikánál, a (06 30) 357 7340-es telefonszámon. 

 


Fejlesztés, képzési kötelezetteknek  
Halmozottan sérült, képzési kötelezettnek diagnosztizált gyerekeket vesz fel a Kerek Világ Alapítvány iskolája (Pécs). Súlyos eseteknél a szállításban is segítenek. Bővebb információ kérhető Molnárné Bergmann Éva igazgatótól, vagy Révai László szociális intézeti igazgatótól. E-mail címük: kerekvilag@kerekvilag.ngo.hu. Honlapcímük:www.kerekvilag.ngo.hu

 


Gondnokok számadási kötelezettsége  
A 2006. április 1-jén hatályba lépett 57/2006. (III. 21.) kormányrendelet 16. (5) bekezdése szerint a gondnok vagy a hivatásos gondnok számadási kötelezettsége megváltozott, azaz új számadási szabályok lépnek életbe. A 2006. évre vonatkozó számadásoknál ezek a szabályok az irányadók. Ennek értelmében a vagyonkezelésre jogosult gondnok éves számadását minden évben annak a hónapnak a 15. napjáig kell benyújtani, amelyik hónapban a kirendelésről szóló határozatot meghozták. Erről az érintetteknek a gyámhivatalok általában értesítést küldenek.

 

 


Gond-viselő Ház Szolgáltató Központ  
A Gond-viselés Kht. több mint egy évtizede segíti az értelmi sérültek, köztük autisták foglalkoztatását is. A Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programja (HEFOP) 79 millió forinttal támogatta az Integrált Gond-viselő Ház Szolgáltató Központ kialakítását. A Gond-viselés Kht.-nál dolgozó fiatalok által készített termékeket a piac megvásárolja. A HEFOP támogatásából 250 négyzetméteres központot alakítanak ki.(Forrás: weborvos)

 


Új országos módszertani központ  
A Kézenfogva Alapítvány egy megnyert pályázat alapján országos módszertani központja lesz azoknak a civil fenntartású intézményeknek, amelyek értelmi, halmozottan fogyatékos és autista személyeknek szociális szolgáltatást nyújtanak. A Kézenfogva egyeztette a módszertani munka hosszú távú stratégiáját az érintett szervezetekkel, miközben hozzálátott a rövid távú programok végrehajtásához. A Fogadd el… kampányuk pedig szeptember 17-én a Parlament előtti rendezvénnyel zárul.(Forrás:www.kezenfogva.hu) 

 


Adományszervezési képzés  
A Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány (CTF) az Erőforrás Alapítvány United Way Magyarországgal (United Way) tartja az I. Magyar Adományszervezési Konferenciát,Budapesten, 2006. szeptember 26-án, az NH Budapest Hotelben (1137 Budapest, Vígszínház u. 3.) Jelentkezni lehet: szeptember 20-ig az internetről letölthető adatlapon.Befizetés: civil szervezet képviselőjének 7 500 + ÁFA; a többieknek 10 000 + ÁFA. Információ: a (06 1) 385 2966 vagy a (06 30) 397 7291 számon Jakab Lillától kapható, vagy e-mail-ben: adomanyszervezes@ctf.hu. Honlap: www.ctf.hu

 


Tanácskozás az öregedésről  
2006-ban az idei év egyik legkiemelkedőbb konferenciáját tartották az öregedésről Grazban, június 8. és 9. között, melyet a European Disability Forum, a EASPD, az Inclusion Europe és osztrák partnerei szerveztek. Az elkövetkező évtizedben hazánkban is egyre nagyobb feladatot jelent majd az öregedő fogyatékossággal élő emberek segítése. A műhelybeszélgetések egyik témája a lakóhelyhez közeli ellátások és öregedés volt. Moderátorai: Maria Bruckmüller (Lebenshilfe, Ausztria) és Pordán Ákos(Kézenfogva) voltak. A konferencia végén deklarációt fogalmaztak meg. Minderről awww.ageing-and-disability.com honlapon olvashatnak. (Forrás: www.kezenfogva.hu) 

 


Konferencia a lengyeleknél  

A Fogyatékos Személyek Lengyel Társaságának Főigazgatósága nagykövetségünkhöz intézett levelében arról tájékoztat, hogy 2006. november 26-28. között szervezi meg a fogyatékosok problémáival foglalkozó VI. nemzetközi konferenciáját “Közérdek a Fogyatékosok Szolgálatában” címmel. A konferencia felett védnökséget vállalt Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára. A konferencia programjával kapcsolatos részletesebb angol nyelvű tájékoztató anyagot, illetve további információk a www.pson.ip.krakow.plhonlapon találhatók. 

Szerkesztette: Kocsis Alajos