Szavazott az Országgyűlés

Több pénz jut 2011-ben az autista embereket ellátó szociális szervezeteknek, elfogadták az LMP módosító indítványát.

 

Elfogadta az Országgyűlés december 7-én az Autisták Országos Szövetsége és az autizmussal élő felnőtteket ellátó civil szervezeteket tömörítő Majorsághálózat közös javaslatát. A módosító indítványt az LMP képviselői: Szabó Tímea, Vágó Gábor és Scheiring Gábor nyújtották be, a szavazáson pedig az ellenzéki képviselők mellett a Fidesz képviselői is az igen gombot nyomták meg. 

 

A módosítás eredményeképpen 2011-ben az autista felnőtteket ellátó szociális intézmények többlettámogatást, normatíva-kiegészítést vehetnek majd igénybe. Amennyiben a december végi zárószavazásánál is megszavazzák a törvényt, úgy az autista embereket ellátó nappali intézmények és lakóotthonok finanszírozási helyzete javulhat, hiszen autista ellátottjaik után a működésüket biztosító normatíva 150%-át kaphatják meg az intézmények.  A módosítás 60 millió Ft-os többletköltséget jelent, amelyet a MALÉV tőkeemelésére előirányzott összegből vett el a Parlament.

 

Eddig ilyenfajta, az ellátási igényeket elismerő finanszírozásra kevés példa volt Magyarországon. Bár az autizmussal élő emberek sokkal személyzetigényesebb ellátást igényelnek, a szolgáltatók nem hívhattak le a többletköltségekért ezért többlettámogatást. Ezért a szociális szolgáltatók – lakóotthonok, nappali intézmények – abban voltak érdekeltek, hogy ne lássanak el autizmussal élő felnőtteket, hiszen a nem autista személyek ellátásával, ugyanannyi normatív támogatásért, kisebb humánerőforrás igényű munkát végezhettek. Így a leginkább rászorulók estek ki eddig az ellátó rendszerből.

Mint ismeretes, az autizmus a legintenzívebben növekvő fogyatékossági típus. A becslések szerint Magyarországon autizmussal minimum 60 000 ember él, közülük azonban csak ~10-12 ezer fő rendelkezik diagnózissal. Az AOSZ kutatásai szerint a diagnosztizált esetek meredek emelkedése miatt például a közoktatásban az elkövetkező években megduplázódhat az autizmussal élő tanulók száma. Egy tavalyi ombudsmani jelentés több helyen elmarasztalta a magyar állam minisztériumait az autista emberekkel kapcsolatos intézkedések elmulasztása miatt.

 

Az Autisták Országos Szövetsége ezúton mond köszönetet minden képviselőnek, aki megszavazta ezt az indítványt.

 

 

A cikk megjelenése óta sajnos tudomásunkra jutott, hogy a 2011. évi Költségvetési törvény végleges, a Magyar Közlönyben december 30-án megjelent szövegébe mégsem került be az a mondat, ami a többlettámogatást biztosította volna. Ezzel kapcsolatban megkerestük a NEFMI-t és az LMP frakcót is>> .