Szakmai munkacsoport alakult

A múlt hónapban tartotta alakuló ülését az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének Szakmai munkacsoportja. Az alakuló gyűlésre mintegy ötvenen jöttek el, de a részvételi szándékot közel hetven fő jelezte. Az ülést Szöllőssy Ágnes , az egyesület elnöke nyitotta meg, felvázolva azokat a kívánalmakat, melyeket a szülők támasztanak a szakmai csoporttal szemben. A csoport vezetésére László Zsuzsát kérték fel, aki bemutatta a hattagú vezetőséget, amely különböző szakterületekről érkező, elismert szakembereket tömörít. A pszichiáter, gyermekorvos, pszichológus, gyógypedagógus, rehabilitációs szakember, szociális munkás összetételű vezetőség egy évre vállalta a megbízatást. 

Az alakuló ülés munkával kezdődött, mivel a résztvevők előadásokat hallgathattak a következő témákról: Az autisták helye a közoktatásban: Nagy Gyöngyi Mária, azOktatási Minisztérium főtanácsosa; Az autisták helye a foglalkoztatásban: Vadász Judit, a Szociális és Családügyi Minisztérium osztályvezetője; A Fogyatékosügyi Tanács munkája, és benne az autizmus: Kogon Mihály, a Fogyatékosügyi Tanács titkára. 

Az előadók vázolták a lehetséges együttműködés területeit, illetve problémaérzékeny beszélgetések keretében válaszoltak a feltett kérdésekre. A szakmai csoport előtt álló feladatokról, valamint azokról az elképzelésekről, amelyeket szeretnének megvalósítani, a vezetőség egyik tagja számolt be. 

Az egyesület nevében Ébner Gyula ismertette a gyöngyösi Autista Segítő Központ terveit, s azt, hogy már mi valósult meg ezekből1. Összességében előre mutató kezdeményezésnek lehettünk szem-, és fültanúi, mivel a konszenzuson, a lehetőségek, a terápiák sokféleségén alapuló szakmai fórum, mely a közös gondolkodásra, és cselekvésre helyezi a hangsúlyt, mindenképpen pozitív példa lehet. 

Ennek szellemében igyekszik a jövőben tevékenykedni a csoport, szoros együttműködésben a szülőkkel, azokért az emberekért, akik az autizmus ügyében bármelyik oldalon érintettek. Jó kívánságunk: sok sikert a csoportnak, nem üres szólam. Mindannyiunk érdeke. 

Kanyik Csaba 
szociális munkás

Jegyzet:  
1Lásd: ASK Gyöngyös Egy boldogabb élet reménye