Szakmai beszámoló Győrből

Győrben másfél éve működik az a Szülőklub, amely Győr-Moson-Sopron megyéből várja az érdeklődőket kéthavonta megrendezésre kerülő találkozóira. Az eddig eltelt időben nemcsak beszélgetéseket szerveztünk, hanem például közös családi kirándulást Pannonhalmára (ez utóbbiról az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete annak idején hírt is adott 1998. 1. sz. Hírlevelében), ahol mind a testvéreknek, mind a szülőknek, mind az autista gyermekeknek külön-külön programmal kedveskedtünk. Nagyszabású Mikulásünnepséget is rendeztünk, sok-sok ajándékkal. A programok a Mit tehetnék érted? – Autizmus Alapítvány, a győri Autista Csoportban dolgozó lelkes kollégák támogatásával, együttműködésével, pályázatok segítségével zajlottak, zajlanak.

 

Idén tavasszal abban a szerencsében részesültünk, hogy a Fogyatékos Gyermekekért Országos Közalapítványtól pályázat útján jelentős összeghez jutottunk egy konferencia szervezésére. Autizmus konferenciánkat május 29-én tartottuk meg Győrben, nagy számú érdeklődő mellett. A rendezvényen részt vevő szülők és szakemberek küzött a megye településeiről érkezőkön kívül budapesti, fehérvári és szlovákiai érdeklődőket is üdvözölhettünk. A délelőtt folyamán az Autizmus Kutatócsoport két munkatársa, Őszi Tamásné és Rácz Zsuzsanna tartott tájékoztatót az autizmus fejlesztésének kezdeti lépéseiről, illetve a kommunikáció fejlesztéséről. Számos szülő jelezte, hogy bár sok új ismeretet nem, annál több megerősítést kapott az élvezetes és szemléletes előadásokból gyermekük fejlesztéséhez. Mindkét szakember hangsúlyozta a szülővel való együttműködés fontosságát, ami nélkül a fejlesztés eredménytelen.

A délután folyamán újfajta zeneterápiával ismerkedhettünk meg. Heinrich Ulrich1 módszerét Szemenkár Mátyás ismertette. Személyes tapasztalata, lelkesedése, a bemutatott módszer és az azt szolgáló hangszerek számos kolléga érdeklődését felkeltette. A módszer iránt a Down Alapítványnál2 lehet érdeklődni (1145 Budapest, Amerikai út 14.).

A délután talán egyik legtöbb gyakorlati ismeretet adó előadása Árnics Kataliné volt, aki a viselkedési problémákról és azok kezeléséről beszélt. Személyes tapasztalatain alapuló konkrét példái, a különböző módszerek ismertetése elnyerte a szülők tetszését is.

Ezután a megyében működő csoportok és kezdeményezések, alapítványok bemutatása következett kötetlenebb előadás, irányított beszélgetés formájában. Mind Győrben, mind Mosonmagyaróváron külön autista iskolai csoport működik. A soproni gyermekek helyzete már nem ilyen egyszerű, de lelkes és mindenre kész szüleik már túl vannak a kezdeti lépéseken. Sajnos sem a kicsi, sem a felnőtt autisták helyzete nem megoldott a megyében. Ezért a közös cselekvéshez várják segítők jelentkezését, illetve ezért jött létre a Mit tehetnék érted? – Autizmus Alapítvány Győrben.

Az utolsó előadás a gyógyszeres kezelésről szólt. Dr. Juhász Enikő ezen túlmenően alapos és részletes áttekintést adott magáról a fogyatékossági állapotról is. Előadása összefoglaló zárásként is nagyon értékes volt.

Az egész napos konferenciát a győri Dodici Kamarazenekar zárta. Ez jó lehetőséget nyújtott a kikapcsolódásra, a nap folyamán kapott sok-sok információ utáni ellazulásra.

A konferencia alatt egy külön helyiségben a győri csoportba járó gyerekek munkáiból kiállítást lehetett megtekinteni.

Ugyanebben a teremben játékkiállítás és vásár volt, ahol egyrészt fajátékok, másrészt speciális fejlesztő játékok közül válogathattak a szülők. Az ugyanitt lévő büfében a különböző támogatók által felajánlott termékeket kóstolhatták meg a résztvevők.

A konferencia hallgatói megvásárolhatták a győri csoport kiadványát is, amely egyrészt röviden, és mindenki számára érthetően bevezet az autizmus rejtélyébe, másrészt színes fotókon keresztül bemutatja a győri autista csoportot és ismerteti alapvető célkitűzéseit.

Ezúton is szeretném megköszönni minden kedves vendégünknek, hogy ellátogattak rendezvényünkre. Ugyanígy köszönet jár támogatóinknak: segítségük nélkül nem jöhetett volna létre rendezvényünk. Végül külön köszönet munkatársaimnak a sok-sok munkáért.

Jelencsics Beáta

főszervező, gyógypedagógus

munkaközösség vezető

Jegyzetek:

1Bővebben: Parafonia.hu Kották és hangszerek

2Lásd: Down Alapítvány

Lásd még: Szülők Fóruma

illetve: Szülők Fóruma Munkatársak

 

A győri Autista Csoport címe: 9028 Győr, József Attila út 65. Tel: (96) 431-079, csak délelőtt! Az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete részéről elnökünk Szöllőssy Ágnes, Dörnyei József alelnök, valamint Széplaki Mirjam vettek részt a konferencián, továbbá Szabóné Szabó Emma győri gyógypedagógus utazótanárt kértük meg a konferencián elhangzott, szakmai szempontból fontos anyagok összegyűjtésére.