Süssünk, süssünk valamit..

A Semmelweis Egyetem Vas utcai Dietetikai Tanszékének tankonyhája felé nem kellenek nyilak: az illat útba igazít. A Táplálék Allergia Centrum (TAC) által szervezett sütőtanfolyamra legalább ötvenen eljöttek. Tóthné Rabóczki Ágnes, a TAC vezetője szerint, a diétás főzést könnyű elsajátítani, a sütés a nehezebb. 

Márpedig sütni kell, hiszen, aki liszt- vagy tejérzékeny (netán a kettő egyszerre), annak (hacsak nem Krőzus) a kész cukrász- és péksüteményekről és az egyéb finomságokról is le kell mondania. Nehéz tehát a szülőnek ellenállni, mikor gyermeke kakaós csigáért vagy foszlós kalácsért könyörög. Akkor az ember nekilát és süt, ami vagy sikerül, vagy nem. Aztán recepteket cserél a sorstársaival, és megtárgyalja a legújabb gluténmentes lisztfajta előnyeit, hátrányait, a rizs- vagy egyéb tejek tulajdonságait. Szóval kísérletezik. Ezt a kísérletező, kudarcoktól sem mentes periódust szerette volna lecsökkenteni a TAC azzal, hogy megrendezte a budapesti Vas utcában ingyenes sütőtanfolyamát. 

A három, egymásba nyíló tankonyhában nyüzsögnek az emberek. Van, ahol már sül a kifli, másutt épp a kuglófot kelesztik, a harmadik helyen a kakaós kalács készül, s közben készítője a receptet is diktálja. Tőriné Dargó Juditnak két gyermeke van, liszt- és tejérzékenyek. Most a TAC-nál dolgozik, és ilyen alkalmakkor átadja másoknak mindazt, amit az évek során megtanult. Trükköket, jó ízek varázsolását, spórolási tanácsokat. De azt azért megjegyzi, ha egyre finomabbakat szeretne sütni, akkor sajnos azt meg kell fizetni. 

Itt van Kiss Erika dietetikus is (akit nem kell bemutatni az Esőember olvasóinak), de csak néhány mondatot tudunk váltani. Örvendetes hír, hogy Erika már tanítja is a Semmelweis Egyetemen a leendő dietetikusokat. ? és a jelenlévő szakemberek minden kérdésre válaszolnak. Márpedig az autistákat nevelőknek vannak kérdéseik, és vannak aggályaik. “Hátha nem ízlik majd a gyereknek, nem lesz energiám kétfélét főzni, túl sokba fog kerülni..” 

Igen, többe kerül – mondja Vető Anna, mikor nekiszegezem a pénzre vonatkozó kérdést. – Nálunk háromféle diétát kell betartani, havonta, nagyjából, úgy 20-25 ezer forint. De tételesen még sosem számoltam ki. – Az meg hogy ízlik-e majd a gyereknek, felnőttnek, kideríthető: mindenki vihetett haza kóstolót, mindenből. Vadasné Tóth Mária azt mondja, hogy nem mindig az olcsóbb a jobb. ? hosszú ideig került egy bizonyos terméket, mert olyan drágának tartotta, aztán rájött, hogy drágább ugyan, de körülbelül a negyede elég ugyanannyi mennyiségű süti elkészítéséhez, mint az olcsóbból. A végeredmény, azaz a süti íze is jobb. Ebből következik, hogy ne csak az árat, hanem a terméktájékoztatót is olvassuk el! Mari a Jókai Klubba járó felnőtt autistákat is szeretné megtanítani sütni. Kiss Erikával tanácskoznak a kivitelezésen. 

Találkozom olyan szülővel is (fia aspergeres, hatéves), aki még el sem kezdte a diétát, de az ember mindent megpróbál, hogy segítsen a gyerekén. A tanfolyam az autistát nevelő szülőknek szól, de egy-két liszt- vagy tejérzékenységben szenvedő ember hozzátartozója is itt van. Egy nagymama Tiszaföldvárról jött. Utazott 130 kilométert, hogy liszt- és tejérzékeny unokájának a kedvenceit süthesse. Az unoka 24 éves, 16 évesen diagnosztizálták nála bajt. Mikor csodálkozom ezen, azt mondja Tőriné Dargó Judit, aki a TAC Lehel csarnokbeli boltjában dolgozik, hogy ne csodálkozzam. Nekik van nyolcvanéves vevőjük is, akinél most diagnosztizálták a lisztérzékenységet. Nem az életkor számít. 

Közben megsült a kifli meg a zsemle. Minden tányér, tál mellett ott a termék is, amiből készült. Van itt Heron Foods, ami ráadásul biotermék is, van Promix Uni, Sanavi lisztkeverék, Zoli kenyérpor és Barbara kenyérpor, meg Novalin kuglófpor és van Coelipan meg Schär Mix B lisztkeverék. (Mindezek kaphatók a TAC boltjaiban, vidékre pedig utánvéttel szállítanak.) A kifliken, zsemléken is látszik, hogy különböző “liszt” volt az alapanyag. Az egyik világosabb színű, a másik sötétebb. Nekem mindkettő ízlik. A sötétebb kicsit savanykásabb, a rozslisztből készült péksüteményekre emlékeztet. Szigeti Andreát a kiflik és piskóták érdeklik. ?k három hónapja diétáznak. Fia beszéde sokat fejlődött az utóbbi időben, de nem tudja, hogy a diétától vagy azért, mert most nem jár dolgozni, tehát többet tud vele foglalkozni. Az ő gyermeke nagyon hamar elfogadta a diétát, idegeneknek is elújságolja, hogy ő most diétázik. Persze lehet, hogy tovább kellene finomítani a diétán, csak nincs ki megmondja az irányt. 

Azok a szülők, akik elvégeztették a párizsi laboratóriumban a vér- és/vagy vizeletvizsgálatot, arra nem tartottak igényt, hogy eljöjjön egy francia orvos, hogy személyre szóló tanácsokat adjon. Magyar orvos meg nincs, egyedül nehéz valamibe belevágni. A szülők talán abban bíztak, hogy hamarosan itthon is lesznek szakemberek, akik hajlandók ezzel a speciális, autistákra jellemző problémával foglalkozni. Pedig az orvosok felkészüléséhez idő kell, nem megy egyik napról a másikra, míg megismerkednek a szakirodalommal – hiába van már néhánynál a jó szándék – közben értékes hetek, hónapok múlnak el. 

Goffriillatot érzek megyek utána. Egy fiatal lány készíti. Nézem vagy 16-17 évesnek. A középiskolás külső a 23 éves Gömöri Ágié, aki már elvégzett egy főiskolát, és most a jogra jár, hetente kétszer dolgozik a TAC-nál. Lisztérzékeny, tehát magán azonnal tesztelheti az új termékeket, az új recepteket. A goffrija teljesen goffri ízű, talán a normál lisztből készült puhább, de lehet, hogy én más recept szerint és más sütőben készítem. Persze nemcsak ezt kóstoltam, meg, hanem mindent (a fánkot kivéve – mire odáig jutottam, már egy falat nem ment le a torkomon). Egy hét alatt nem eszem ennyi “lisztes” terméket. 

A tíz, diétában jártas szakember sokat, sokfélét és jót sütött. Nekem majdnem minden ízlett. Mikor megkérdezem Rabóczki Ágit, ki állta a teljesen ingyenes tanfolyam cehjét, azt mondja: a Táplálék Allergia Centrum és a termékek forgalmazói. Köszönet érte mindenkinek. 

A Táplálék Allergia Centrum (www.taplalekallergiacentrum.hu) honlapján találtam az alábbi hírt, aminek, gondolom, sok pesti szülő örül, főleg a karácsonyi fölfordulás közben. Ráadásul az árai megfizethetőek. 

“Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy szeptember 10-től elkészült a Poco Loco étterem új étlapja, melyen külön jelölik azokat az ételeket, amelyeket kívánságra gluténmentesen is, külön edényekben, az előírásoknak megfelelően elkészítenek. Legalább 30 különböző étellel várják a lisztérzékenyeket!.. Az ott dolgozóknak több alkalommal tartottunk felkészítőt, és hihetetlen jó érzés volt látni, hogy mindent meg akarnak tudni erről a betegségről, hogy a legfelkészültebben várhassák a lisztérzékeny vendégeket is.. Próbáljátok ki, egyetek ti is étteremben egy igazi tatárbeefsteaket, egy igazi olasz spagettit, egy jó bécsi szeletet! 

Látogassatok el az étterem honlapjára a www.pocoloco.hu címen, ahol az új, jelölt étlap is megjelenik. Jó étvágyat!” 

F. Á.