Simon Baron-Cohen, Patrick Bolton: Autizmus

Nagyszerű könyvet jelentetett meg az Osiris kiadó Autizmus címmel. Az 1993-ban angol nyelven az Oxford University Press kiadásában megjelent mű tudós szerzőpárosa, Simon Baron-Cohen és Patrick Bolton “közérthetően magyarázza el, amit a tudomány az autizmusról feltárt. A könyv az autizmussal élő gyermekek családjainak íródott, de hasznosnak fogják találni azok is, akik – akár az egészségügyben dolgozva, akár más okból – olyan olvasmányt keresnek, amely őszinte nyiltsággal vezeti be őket ebbe a kérdéskörbe” – irja a könyvajánló.

Valóban, a kis zsebkönyv közérthetően, minden részletre kiterjedően és mégis rövid tömörséggel ír a diagnózistól a felnőttkorig minden felmerülő gondról. Foglalkozik az autizmus feltehető okaival, az aggyal, a pszichológiai problémákkal, oktatással, terápiákkal stb.

Bemutat két autista gyermeket, és minden fejezet előtt szülőktől idéz az éppen tárgyalt problémakörrel kapcsolatban. Egy idézet A hír feldolgozása című fejezet bevezetőjéből: A diagnózis segítette tisztázni a dolgokat másokkal éppen úgy, mint a magunk számára, de az igazi küzdelem, a kényszerű megalkuvás azzal, hogy a fiunk sohasem lesz “normális”, és hogy a problémák örökre megmaradnak, valószínűleg végigkíséri életünket. 

A könyv függelékében megtaláljuk az autizmus diagnózisa során alkalmazott két rendszer leírását, példákat találunk néhány egyedi probléma viselkedésterápiájára. Felsorolja a magyar nyelven kapható kiadványokat és van természetesen szómagyarázat is.

A könyv kapható az egyesület rendezvényein, vagy megrendelhető a szokásos módon aVarga házaspárnál. Telefonjuk: (1) 405-7618. 

Kocsis Alajos

Lásd még: www.antikvarium.hu