SIKER! 30 millió forint az AOSZ-nak a 2008. évi költségvetésből

Hogyan kell 30 millió forint támogatáshoz jutni? 

A kérdés persze provokatív, pontosítsuk inkább: hogyan sikerült az Autisták és Autisztikusok Országos Szövetségének (AOSZ) 30 millió Ft-os nevesített támogatáshoz jutni?

Ami ehhez biztosan kellett, az a sokéves kemény, nyilvánosság előtt végzett munka. A sokéves kemény munkát egy “hátrányos helyzetű” fogyatékossági ág képviselői végezték: az autizmus vitathatatlanul “hátrányos helyzetű” – igaz, öt éve önálló – fogyatékossági ág Magyarországon, ám a többi fogyatékossági ág ernyőszervezetéhez képest eddig nem volt nevesítve a költségvetésben. Márpedig amelyik szervezet nevesítve van, annak nem olyan bizonytalan az élete, mint a csak pályázatokból élőké. A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvényébe való nevesített bekerülés eredményezheti a nagyobb összeg juttatását és a nyugodtabb, biztosabb munkát. 

Volt tehát jó indokunk és volt célunk, amikor belekezdtünk a nagy munkába. Indokunk: az országos szervezet (a régi AÉE, ma már AOSZ) nincs nevesítve a költségvetési törvényben. Célunk: kerüljünk be nevesítve, hogy egy másik célt, a jobb, teljesebb szolgáltatás nyújtását, a “fehér foltok”, az ellátatlanok feltérképezését és sok más feladatot megvalósítsunk.

Indokunk és célunk tehát volt. 

Mi kellett még? Kellett hozzá hírverés és segítők, akik mellénk álltak. Nyílt levet írtunk, előbb a miniszterelnöknek, később mind a 386 parlamenti képviselőnek, 57 millió Ft-os nevesített támogatást kérve a 2008. évi költségvetésből. Nem volt könnyű: Gyurcsány Ferencnek szóló nyílt levelünk megjelenésének napján egy csoport épp elfoglalta a budapesti Erzsébet-hidat. Mégis sikerült: nemcsak a hídfoglalókra, ránk is fölfigyelt a sajtó, cikkek jelentek meg, lettek segítőkész újságírók. Ez sem volt még elég, hiszen ki segít “bevinni” a kérést a Parlamentbe.

Segítőkész képviselők kellettek. 

Igen, segítőkész parlamenti képviselők. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis vannak segítőkész, szakmailag tájékozott és “munkára fogható” képviselők, sikerült is megtalálnunk őket. Készült is módosító indítvány a költségvetési törvényhez. Ez nagy lépés volt, de talán nem lett volna elég. Szükség volt “jó fej” köztisztviselőkre is, akik értik a fogyatékos emberek ügyét, értenek a parlamenti ügyrendhez, és hajlandók voltak plusz munkát vállalni azért, hogy segítsék az AOSZ és a parlamenti képviselők közötti közvetítést, egyeztetést. Most már nem is kellett más, csak jó sok idegeskedés, jó sok telefon, sok-sok email, óvatos sajtónyilatkozatok… 

És ma, december 10-én úgy tűnik: megvan a 30 millió forint. Sikerült: az autista embereket képviselő országos ernyőszervezet, az Autisták és Autisztikusok Országos Szövetsége a 2008. évi költségvetési törvényben nevesítve, 30 millió Ft-tal fog szerepelni. Büszkék lehetünk, egy lépést megint tettünk előre. A 2008. év bekerülhet majd az autizmus magyarországi történetébe, ha valaki egyszer megírja. 

Reményeink szerint az új forrás nem csak az AOSZ kapacitásainak bővülését jelenti majd. Jobb és több szolgáltatást, programot tudunk majd indítani: tessék figyelni a honlapot, olvasni az Esőembert és a Hírlevelet. Ígérjük, rászolgálunk majd a bizalomra, amit kaptunk.

És végül, foglalkozás, pozíció, munkakör és pártállás nélkül álljon itt azok neve ABC-rendben, akik aktívan részt vettek az elmúlt hónapok aktív lobbijában, akiknek részük van a sikerben. Kedves Béki Gabriella, Borsos József, Brand Ildikó, Dénes Balázs, Hajdu László, Horváth Péter, Kanyik Csaba, Kemény Péter, Korózs Lajos, Nógrádi Zoltán, Soltész Miklós, Schalbert Csilla, Vidorné Szabó Györgyi! Köszönjük, hogy egy jó ügyet segítettek! 

Petri Gábor