Rövid hírek

Fogyatékosságügyi miniszteri biztos

Fogyatékosságügyi miniszteri biztossá nevezte ki Bernáth Ildikó volt fideszes országgyűlési képviselőt a nemzeti erőforrás miniszter, Réthelyi Miklós. A kinevezés 2010. augusztus 15-től hat hónapra szól. A miniszteri biztos feladata a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkavállalását támogató új foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozása, az esélyegyenlőségük, társadalmi befogadásuk elősegítését szolgáló közép- és hosszú távú stratégia megalkotása, a támogatási rendszer átalakítása, kapcsolattartás a civil és szakmai szervezetekkel, valamint a feladatokat érintő jogszabályok szakmai előkészítése.

 

Tanácsadás és információ

A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány tanácsadást és információs szolgáltatást indított autista személyt nevelő szülőknek, családtagoknak és intézmények szakembereinek nevelési és jogérvényesítési kérdésekben. A tanácsadás vezetője Mahlerné Köfner Anikó gyógypedagógus, közoktatási és gyermekvédelmi szakértő. A tanácsadás helye: Székesfehérvár, Havranek J. u. 1 Időpontja: minden kedden 15–18 óráig. A szervezők előzetes időpont-egyeztetést kérnek a (+36 30) 470 3292 telefonszámon; e-mail:autismhungary@gmail.com.

 

 Albizottsági elnök

Tapolczai Gergely fideszes képviselőt – aki a siketek és nagyothallók országos szervezetének, a SINOSZ-nak volt megválasztásáig ügyvezetője – a parlament Fogyatékossággal élők ügyeinek albizottsága elnökévé választották. Képviselővé választásával már két érintett szószolója van a fogyatékos emberek ügyének. A másik képviselő Hirt Ferenc (Fidesz), aki már másodszor került be a parlamentbe. Így talán megvalósul a fogyatékos emberek régi vágya, és érdekvédő mozgalmaik jelmondata: Semmit rólunk nélkülünk. Tapolczai Gergellyel a nyár során az AOSZ is tárgyalt az autizmust érintő kérdésekről.

 

Munkáltatók egyesülete

Megalakult a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma, melyet a Salva Vita Alapítvány kezdeményezésére és részvételével tíz magyar és multinacionális társaság alapított: a Budapest Bank, a Chinoin, a dm, a Magyar Posta, a Magyar Telekom, a Manpower, a MARS, a MOL és a Tesco. Ebben az összetételben ez az első olyan érdekképviselet, amelynek tagjai munkaadók. Az egyesület célja: felhívni a munkáltatók figyelmét a hátrányos helyzetűekre, társadalmi szemléletformálást végezni és szakmai támogatást adni az esélyegyenlőség megvalósításához. (Forrás:http://www.hrportal.hu/)