Rövid hírek

A FIDESZ 22 képviselőt indít az európai uniós parlamenti választáson. A lista 12. helyén dr. Kósa Ádámot jelölték, aki a SINOSZ és a FESZT elnöke, valamint az Európai Siketek Szövetségében is tisztségviselő. Kósa Ádám jelölésével kapcsolatban így nyilatkozott: „Nagy megtiszteltetés lenne, ha az Európai Parlamentben az első siket képviselőként jeleníthetném meg nemcsak a fogyatékosok, hanem az egész nemzetet érdekeit.” (Kósa Ádám a választások idejére lemondott FESZT-elnöki jogainak gyakorlásáról.)

Az AOSZ partnereivel együtt folytatja az „Új utak az autizmusért” (New bridges to Autism) c., az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi projektjét. Az előző program záró konferenciája után (ami 2008. októberében, az Európai Autizmus Napon volt) a résztvevő portugál, spanyol, német, cseh és magyar szervezetek elkötelezték magukat a folytatás mellett. Időközben a szakértők az új program részleteit is kidolgozták, és pályázatot adtak be az Európai Bizottsághoz. Az eddigi országok mellé olasz, szlovén, belgiumi és angol szervezetek is csatlakoztak. Az új program az eddigiek szerves folytatása: az autizmussal élő felnőttek élethosszig tartó tanulásával, felnőttképzésével kapcsolatos nemzetközi jó példák, gyakorlatok jobb elterjesztésére tesz majd kísérletet.

Az ENSZ 2007 végén április 2-át az autizmus világnapjává jelölte. A világnap alkalmából az AOSZ február végén levélben fordult tagszervezeteihez, amelyben felhívta figyelmüket az e nap adta lehetőségekre. Hogy a tagszervezetek a nyilvánossághoz jobban eljuthassanak, az AOSZ tagszervezeteinek a sajtó elérését segítő eszköztárat adott át (sajtónyilatkozat-minta és összeállítás). Az AOSZ a világnapon sajtónyilatkozatot ad ki, és a Mosoly Otthon Alapítvánnyal közösen figyelemfelkeltő programot szervez, amelyről a későbbiekben hírt adunk. További (angol) információ:www.worldautismawarenessday.org

Az AOSZ honlapja (www.esoember.hu) több hónapos előkészítés után 2009. elején megújult. Felépítésében és szerkezetében hasonlít a régi honlapra, ám könnyebben használható, és könnyebb fejleszteni, frissíteni is. A honlap fórum rovata március elején újult meg, ami azért is volt szükséges, mert a régi fórum használóinak sok-sok bosszúságot okozott az oda érkező elektronikus szemét, szakszóval „spam”. Reméljük, az új honlap betölti szerepét és valódi közösségi, központi portállá válik. Rovataink a megszokottak: hírek az ország minden pontjáról, rendezvénymeghívók, elérés awww.autista.info.hu adatbázishoz és a www.majorhalo.huoldalra, az AOSZ összes tagszervezetének elérhetősége, fórum, tanulmányok stb.