Rövid hírek

Jelnyelvi törvény készül

Általános vitára alkalmasnak találta a magyar jelnyelvi törvény megalkotásáról szóló országgyűlési határozatot az országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottsága hétfői ülésén, melyet négy párt – az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és a KDNP – képviselője jegyzett. A testület egyhangúlag megszavazta, hogy a kormány június 15-ig terjesszen elő törvényjavaslatot a magyar jelnyelvnek a siketek és nagyothallók önálló és hivatalos nyelvként történő elismeréséről, annak védelméről, valamint igénybevételének szabályozásáról, különös tekintettel az oktatásra és a jelnyelvi tolmácsszolgálatra. A nemzetközi példák és a siketek és nagyothallók jogos és alapvető igényei indokolják a magyar jelnyelv státuszáról szóló önálló törvény elfogadását.

 

Autista cracker

Owen Thor Walker, 19 éves crackert elítélte a bíróság, mert hat rendbeli számítógépes bűncselekményben találta vétkesnek. A cracker saját hasznára töri fel a számítógépes kódokat, és tulajdonít el onnan adatokat. Az enyhe ítélet: az okozott kár egy részének megtérítése, és a számítógépektől való eltiltás, nemcsak a beismerő vallomásnak, hanem Walker autizmusának is szólt: Asperger szindrómás. Állást is kapott, ahol kamatoztathatja számítógépes képességeit: a TelstraClear nevű távközlési cég oktatóként és biztonsági tanácsadóként alkalmazta új-zélandi leányvállalatánál. (www. index.hu)

 

Óvoda helyett kaszinó

Mégis bezárták Szeged belvárosában azt a speciális szegedi óvodát, ahol együtt nevelték a sérült és egészséges gyermekeket. A bezárás ellen szülők, civil szervezetek tiltakoztak, azt feltételezve, hogy a közelben épülő kaszinó miatt van útban, pontosabban túl közel az óvoda. Az önkormányzat ezt tagadta, a korszerűtlen fűtésr, a kert hiányára hivatkozott. Az óvodát, a helyi hírek szerint, Szeged külvárosába, egy lebetonozott udvarú épületbe költöztették. A kaszinó megnyílt.

 

Az ABOSZ tiltakozik

Pós Péter az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének (ABOSZ) elnöke az Alkotmánybírósághoz fordult a gyógyszerár-támogatások durva csökkentése, elvonása miatt. Az alkotmányellenesség megállapítása esetén kéri a jogszabály teljes megsemmisítését. Az ABOSZ indítványa szerint az egészségügyi miniszter rendelete, és maga a jogszabály megalkotásának módja a hatályos alkotmány kilenc szakaszát is sérti.