Rövid hírek

Kitüntetések a szakembereknek

2009. december 3-án a szociális miniszter által alapítottPro Familiis Díjelismerésben részesültPrekop Csilla, a Vadaskert Alapítvány a Lelki Sérült Gyermekekért Alapítvány (Bp.) gyógypedagógusa. Az autizmus elfogadása, megértése érdekében több mint két évtizeden át magas szintű elhivatottsággal, kiváló szakmai tudással végzett példamutató családsegítő tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott – a legsúlyosabban érintett autista felnőttek lakóotthoni ellátása területén együttesen kifejtett, eredményes, példamutató szakmai munkájuk elismeréseként – az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány kollektívája. Gratulálunk a díjazottaknak!

 

Kerecsendy Vilmos díja

4. OSKA Bright Film Festival dokumentumfilm kategóriájának fődíját, az OSKA Bright Award-t, a vácegresi lakóotthonban élő Kerecsendy Vilmos filmje, a 35 km nyerte. A fesztivált kétévente rendezik meg 2003 óta (http://www.oskabright.co.uk/). Idén a harminc országból érkezettek filmek öt kategóriában versenyeztek. Kerecsendy Vilmos, a Nonprofit Média Központ Alapítvány Nézőpont Váltás elnevezésű, fogyatékos embereknek szóló képzésen tanulta a filmezést. Filmjének humora, életkedve itthon is hódított: 2008-ban a Nézőpont Váltás Filmszemlén közönségdíjat nyert. A díjnyertes film megnézhető az alapítvány honlapján: www.nonprofitmedia.hu.

Civil webtévé

A Nonprofit Média Központ társakat, támogatókat és bátorítókat keres új internetes szolgáltatásához. A „Civil webtévé (CWTV)” riportjait, híreit stb. civilek készítenék és szerkesztenék. A CWTV a civil szektor fontos eseményeivel, folyamataival, érdekvédelemi, helyi társadalmat formáló szerepével, jó példáival foglalkozna, s anyagai mindenkinek elérhetők. Az érdeklődők bővebb tájékoztatás Kovács Edittől: (06 30) 359 1678,civilwebtv@nonprofitmedia.hu; vagy: www.nonprofitmedia.hu; iroda@nonprofitmedia.hu

 

Megszámlálják a fogyatékos személyeket

A képviselők 190 igen, 158 nem és 2 tartózkodó szavazattal fogadták el a népszámlálással kapcsolatos jogszabályt. A törvény zárószavazását előzőleg két héttel elhalasztották, mert az MSZP még egyeztetett az öt nagy érdekvédő szervezet, a MEOSZ, ÉFOÉSZ, SINOSZ, MVGYOSZ és az AOSZ képviselőivel arról, hogy a népszámláláskor, vagy egy külön adatgyűjtésen mérjék fel a fogyatékosságot. Végül mindkét alternatíva bekerült a javaslatba, így külön felmérés is lesz. A népszámlálás 2011. október 1. és november 30. között lesz.

 

Az ombudsman közleménye

„A diszkrimináció tilalma és az esélyegyenlőség biztosítása nem szabadon választható, hanem kötelező állami feladatot jelent. Ezért szükséges ezúttal ismét hangsúlyozni: megengedhetetlen, hogy a fogyatékossággal élő emberek és szervezeteik elveszítsék a pénzügyi hátterüket. A különböző szervezetek, intézmények, programok, amelyeket állami finanszírozással lehet fenntartani, viszonylag biztonságos és kiszámítható módon segítették a fogyatékossággal élőket. A tervezett költségvetési megszorítások… éppen a legrászorultabb emberek sorsát pecsételik meg.

Mindez ellentmond azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezménye tartalmaz, és amelyekhez az Egyezmény törvénybe foglalásával a Magyar Köztársaság is csatlakozott.” – áll az ombudsman, dr. Szabó Máté közleményében, melyet az Országos Sajtószolgálatnál (OS) jelent meg október 19-én.

 

Felmérés a diszkriminációról

Az Eurobarometer felmérése szerint az etnikai alapú, az életkor és a fogyatékosság miatti diszkrimináció a leggyakoribb az Európai Unióban. Az Unió lakosainak 16 százaléka az elmúlt év folyamán személyesen tapasztalt diszkriminációt – áll az Európai Bizottság által hétfőn nyilvánosságra hozott legfrissebb közvélemény-kutatásban. A magyaroknál a megkérdezettek ennél rosszabb helyzetről számoltak be: minden ötödik, azaz a húsz százalék azt mondta: volt része hátrányos megkülönböztetésben az elmúlt egy évben. Bővebben itt olvashatnak erről: http://www.bruxinfo.hu/

 

Az SZMM ügyfélszolgálata

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium ügyfélszolgálati irodája 2009. november 4-én az V. kerületi Hold u. 1. alá költözött (az Arany János utcai metrómegálló közelébe).

A félfogadás ideje és az iroda telefonszámai változatlanok:

szociális ügyek: (06 1) 428 9944

munkajog: (06 1) 428 9941.

Félfogadás:

hétfő–csütörtök: 9–15 óra, péntek: 9–13 óra. 

 

Integrált gyermekfogászat

A Heim Pál Gyermekkórház egykori épületében (VII. kerület, Rottenbiller u. 26.) átadták a Fővárosi Gyermekfogászati Központot. Megnyitásával regionális fogászati, fogszabályozó és fogászati prevenciós ellátó központ jött létre, és olyan országos módszertani képzőhely, amely magában foglalja a fej-, nyak rendellenességgel született gyermekek fogászati, fogszabályozó és logopédiai gondozását is. A központ egyetlen intézményen belül integrálja a speciális fogyatékkal született gyerekek komplex gondozását is, logopédiai, pszichológiai háttérrel.

 

Új Polgári törvénykönyv

Az országgyűlés a megismételt szavazás során elfogadta a Polgári törvénykönyvet (Ptk). A törvénykönyv nemcsak a gondokságról rendelkezik az eddigiektől eltérő módon (a tervek szerint megszűnik a kizáró gondnokság intézménye), hanem az alapítványokkal kapcsolatban is új rendelkezéseket hozott. Nem kell közérdekű cél egy alapítvány létrehozásához, de minden adatot, iratot nyilvánossá kell tenni. Ezeket az iratokat bárki megtekintheti, feljegyzéseket készíthet róla..

 

Köszönet az 1%-ért

Az Autisták Országos Szövetsége köszöni az adó 1%-át mindazoknak, akik az AOSZ-t jelölték meg kedvezményezettnek. A 2008. évben érkezett 1 470 436 Ft-ot antidiszkriminációs jogvédő programra, a belső szabályzati rendszer kialakítására, május 1-jei rendezvényen történő megjelenésre, és autista fiatalok művészeti tevékenységének támogatására (autista fiatal előadóművész lengyelországi fesztiválrészvétele és kézműves termékek spanyolországi kiállításra való kijuttatása) költöttük.

Az APEH közleménye szerint a 2009-ben az 1%-os felajánlásokból 1 258 000 Ft-ot kaptunk.

*

Az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület ezúton köszöni tagjainak és támogatóinak, hogy adójuk 1%-ának felajánlásával támogatták munkáját. A 2007. évi felajánlásokból a 2008. év során beérkezett 54763 Ft-ot az Asperger Kortárs Klub működtetésére fordítottuk – Vadasné Tóth Mária, elnök.