Öt gyertya a tortán

Az AUT-PONT Alapítvány ötéves születésnapját ünnepelte október 29-én, a békéscsabai Csaba Centerben. Autizmus Napja elnevezésű rendezvényükön autizmussal élő fiatalok is fölléptek. A békéscsabai Vandháti úti Iskola és Fejlesztőközpont valamint a gyulai Pánczél Imre Gyógypedagógiai és Egységes Pedagógiai Intézet speciális autista csoportjaiban tanuló gyermekek adtak verses, zenés műsort. Fellépett még Szvitán Gábor (hegedű) és Harmat Dávid (gitár), továbbá a Csabai Színistúdió, a Dobszerda kör, Hevesi Imre, és természetesen kiállítás is volt az autizmussal élő gyermekek munkáiból. A derelyekóstolás és játszóház mellett a vendégeket egy-egy szelet születésnapi torta is várta. 

 

Jubileumi napok 

 

A Száraznád Nevelési Oktatási Központ október 14-16-án, Jubileumi Napok címen tartott rendezvénysorozatot Budapesten, a XV. kerületi Neptun utcai és Pattogós utcai intézményében. A jubileumi ünneplésre több évforduló is okot adott: 45 éve áll az intézmény a speciális segítséget igénylő gyermekek szolgálatában; 30 éve oktat és nevel az óvoda és a Neptun utcai Általános Iskola, 5 éve dolgozik együtt a “mindenki iskolája”. Az első napon előadások hangzottak el. Csak néhány a gazdag kínálatból: Közoktatás-fejlesztés az EU tükrében (Friss Péter az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője), Foglalkoztatáspolitika, az esélyek Európája (dr. Nagy Katalin főosztályvezető Külügyminisztérium), Fogyatékosok szakképzése (Nikovits Attiláné főtanácsos, Nemzeti Szakképzési Intézet); Fogyatékos munkanélküliek (Dr. Bánfalvy Csaba főtanácsos, ELTE Bárczi G. Gyógypedagógiai Főiskolai Kar); Nemzetközi projekt lehetősége a Leonardo II-ben (Dr. Angela Seifert igazgató, Arbeitgemeinschaft Naturstoffe). 

A rendezvény második napján nyílt napot tartottak a központ intézményeiben, és délután zenés kavalkáddal ünnepelték az évfordulókat. 

  • Kocsis Alajos összeállítása