Orvosok kerestetnek

Csató Zsuzsa, a Csupaszívek Társaságának elnöke (a Down Egyesület jogutódja) nyílt levélben fordult az orvosokhoz, az egészségügyi dolgozókhoz. Abban a reményben közöljük a levelet, hogy a benne megfogalmazott kérés nem talál süket fülekre. 

 

Az elmúlt években jómagam és szülőtársaim, többnyire informális kapcsolatokra építve, sokszor kértünk és kaptunk alkalmi segítséget egy-egy orvostól. Többnyire megértőnek mutatkoztak, mégis tény: a felnőtt értelmi sérültek egészségügyi ellátása ma egyenként oldódik meg, a véletlenen, a szerencsén múlik. Nem egyedi az sem, hogy hiába kérünk segítséget, s az sem, hogy későn érkezik… 

 

Mostanra felnőtt, huszonéves az első olyan nemzedék, amelyben a középsúlyos vagy súlyos mértékben értelmi sérült (értelmében akadályozott) többsége családban nőtt fel. A felnőttek orvosai és az egészségügy e téren dolgozói számára azonban ők ismeretlenek, félelmetesek, idő-, pénz és figyelemigényesek. Ennek több oka van? 

 

Mindezek miatt azért fordulunk Önökhöz, az orvosi és az egészségügyi dolgozók társadalmához, hogy segítsenek:  
Legyenek olyan orvosaink, akik szakmai hozzáértésükben és emberi hozzáállásukban is nyitottak a sérült emberek problémái felé és szívesen fogadják őket. 

 

Ezért kérjük, hogy jelentkezzenek nálunk azok az orvosok és egészségügyi dolgozók, akik elsősorban, de nem kizárólag a számunkra igen fontos szakterületeken segítenének, s nevük és megtalálhatóságuk megadása révén tennék lehetővé, hogy elkészítsük és az érintettek számára hozzáférhetővé tegyük a segítőkész orvosok listáját. Ilyen szakterületek: neurológia pszichiátria, kardiológia, pajzsmirigy problémák, anyagcsere problémák, szemproblémák, (cataracta), fogászati gondok (altatás), bőrgyógyászat, immunológia, belgyógyászat. 

 

Tisztában vagyunk vele, hogy az egészségügy jelenlegi finanszírozási rendszere nem támogatja a mi gyermekeink ellátását, sőt az orvosokat szinte ellenérdekeltté teszi. Ezért az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz és az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium illetékeseihez fordulunk, kérve a következő finanszírozási változásokat: 

 

Az értelmi sérült felnőttek esetén tegyék lehetővé, hogy ha a szülők és az orvosok is úgy kívánják, akkor gyermekkori orvosaik folytathassák a kezelést, a megfelelő finanszírozás biztosításával. 

Kérjük, hogy a súlyos értelmi sérült felnőttek ellátásánál a finanszírozás alapjául szolgáló pontrendszerben alkalmazzanak egy sajátos, kb. 1,5-szeres szorzót, ahogyan ma azt megteszik az AIDS betegek ellátásában. 

 

A cím, melyen a jelentkezéseket várjuk: 

1068. Budapest Király u.72. III. 22.

Tel: (06-1) 341-0675, fax: (06-1) 413_1939, (06-80) 203-993; (06-30) 274-8578;

e-mail: downe@axelero.hu