Önkéntes bébiszitter-program indul Budapesten

A Nemzetközi Cseperedő alapítvány felhívása

 

A Nemzetközi Cseperedő Alapítvány a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával, ősztől hiánypótló programot indít, az első félévben kísérleti jelleggel. Ennek keretében segítő szakmában tanuló egyetemi/főiskolai hallgatókat ismertetünk meg az autizmus alapjaival és a legfrissebb információkkal. Ezt követően a hallgatók – szakembereink folyamatos felügyelete mellett – heti rendszerességgel „bébiszitter-szolgáltatást” nyújtanak a családoknak. Féléves programunk alatt nem csupán a hallgatókkal tartunk folyamatos kapcsolatot, hanem a részt vevő családokkal is rendszeresen konzultálunk.

A kísérleti időszakra várjuk olyan budapesti családok jelentkezését, akik 2–10 éves korú autizmussal élő gyermeket nevelnek!

Amennyiben programunk felkeltette érdeklődését, jelezze az info@cseperedo.hu e-mail címen, vagy a (06 30) 254 6602 telefonszámon.

**

 

A fenti felhívással, képzéssel kapcsolatban kértem néhány információt az alapítványtól. Kérdéseimre Sajó Eszter klinikai szakpszichológus válaszolt. A program kísérleti jelleggel indul, amiben 10 családdal és 10 önkéntes vehet részt. Az önkéntesek különböző segítő szakmát tanuló hallgatók, akiknek a képzés szeptember elején indul. Hat héten át, heti 1×3 órában az autizmusról tanulnak, a képzést vizsga zárja.

Novemberben indul a gyakorlati munka, amikor az önkéntesek heti rendszerességgel minimum másfél órában segítenek a családoknál. (Ezt az időt persze nem kell mereven értelmezni, lehet több is, de egész napokra nem lehet befogni a jelöltet.) A szolgáltatás elsősorban a klasszikus bébiszitter munkáját öleli föl, tehát amíg a szülő néhány órára távozik, addig egy hozzáértő személyre hagyhatja a gyerekét. De lehet közös program is családdal, például ruhát vesznek a gyermeknek, vagy közösen mennek állatkertbe.

Az alapítvány a segítőknek havonta szupervíziós csoportot szervez, amin kötelező részt venni. A szülőkkel pedig hat hetente beszélgetnek, egyrészt, hogy informálódjanak a bébiszitter munkájáról, másrészt ha kell, segítséget adjanak annak, akinek szüksége van rá.

A program áprilisig tart. A képzésen részt vevő hallgatók az új tudás és tapasztalatok mellé kreditpontokat is kapnak a gyakorlatért.

Augusztus elejéig 11 önkéntes bébiszitter-jelölt és öt család jelentkezett.

– fá –