Önismeret mindenkinek

Minden kornak megvan a maga jelszava. Nem is olyan rég azt hallottuk: “Akarj! Ha akarni tudsz, nem lesz előtted semmi lehetetlen.” Manapság: “Ismerd meg önmagad!” Minden jelszó túlzás, és ugyanakkor van benne valami. Az önismeret azért is fontos, mert magunkat megismerve tudjuk jobban látni gyerekünket is, az autizmusával együtt, s tudjukhelyesen kiválasztani nagyobb eséllyel, ki és hogyan foglalkozzon vele, és mi neki a jó. 

De hogyan tehetünk önismeretre szert? Méregdrága tanfolyamok kínálkoznak úton-útfélen, klubok stb. Se pénz, se idő. De talán egy könyvre van? Ha van, legyen a könyv:Don Richard Riso és Russ Hudson: Személyiségtípusok, önismeret mindenkinek az ENNEAGRAM1 segítségével című könyve (Park Kiadó, 19992) érthetően, világosan és igen izgalmasan vezet el erre a nehéz területre, s egyszer csak felszisszenünk, saját típusunkat olvasva: Te jó isten, ez éppen belém lát! Még én sem mertem megfogalmazni, hát még végiggondolni, miért is tettem ezt vagy azt, s ő tudja, megmondja! Ekkor vagyunk helyben, megérte a könyv! 

Élmény elbolyongani a lélek különböző szintjein, amikor épp az alsó szinteken vagyunk az olvasásban, többször előbukkan az autista szó. Mikor egy ember már ott tart, hogy csak szűk körben tud mozogni, szorongó gondolataiból, félelmeiből egyedül, segítség nélkül ki se tud már lépni, egyedül gubbaszt a szobában és démonai kínozzák, a világ megszűnt körülötte, és nincs senki, aki segítene, mert már mindenkit elüldözött… ismerős? 

Autista gyermekeink valahol itt tartanak, úgy gondolom, és típusuk minden jó tulajdonsága ott szunnyad lelkük mélyén. Talán lesz majd valaki, aki ki tudja őket hozni a káoszból… De ők olyanok, mint aki vakon született, nem tudja milyenek a színek! Nem tud miután vágyakozni! Aki látónak született és később veszti el szeme világát, jól tudja, milyen a kék ég és a zöld rét! Aki erre a könyvre rászánja magát, nem bánja meg, gazdagabb lesz. 

Dobó Ágnes

Jegyzetek:  
1Az enneagramma (angol: enneagram) egy kilenc oldalú geometriai alakzat. A szó aennea=kilenc és gramma=rajz szóból származik. Úgy tartják hogy az alakzat ősi eredetű, lehetséges, hogy a szúfiktól ered. A modern korban G. I. Gurdjieff használta először. Gurdjieff az alapvető univerzális kozmikus törvényekről szóló tanításaiban használta, de nem közölte, honnan származik eredetileg az alakzat, csak annyit tudhatunk meg tőle, hogy titkos társaságok jelképe volt. Az alakzatot ma különféle tanítási rendszerekben használják. Az utóbbi években mint a személyiség enneagrammája került az érdeklődés középpontjába.
(Forrás: Wikipedia – A szabad enciklopédia ) 
2www.parkkiado.hu