Oka fogyott tüntetés?

Mondjon le! Mondjon le! – skandálják a tüntetők. November 14. van. A Parlament előtti Rákóczi szobor talapzatán Göncz Kinga mosolyog és mond valamit. A gyatra hangosítás miatt nem érteni, hogy mit. Előrefurakszunk, elvégre nekünk írni kell róla. Nem mond újat ahhoz képest, amit már vasárnapi sajtótájékoztatója után közöltek a híradások: 5,5 milliárddal többet kap a tárca. Nem is érti, miért e tüntetés, hiszen a szervezőkkel a pénzről már megállapodtak. A tüntetés oka fogyott. Hogy mihez képest kap többet a tárca, arról nem esik szó. Mindenféle más támogatásról viszont igen (pl. hogy milyen sokat tett az akadálymentesítésért ez a kormány). Közben folyamatosan mosolyog.

“Nagy dolog az, ha egy miniszter tud mosolyogni” – mondja kollégám, akivel együtt hallgatjuk a miniszter asszonyt és az időnként fel-felhangzó skandálást. Akkor is mosolyog, amikor a tüntetők soraiból valaki épp “beolvas” neki. A mosoly nem a panaszkodónak szól. A tévékameráknak, amelyek folyamatosan követik őt. Hogy mi kerül a képernyőre ebből, azt már nincs módom ellenőrizni. Január óta megszüntettem a kábeltévé előfizetésemet. Azóta nyugalmasabb az életem.

Több mint száz autóval vonultak a tüntetők a Felvonulási térről a Parlament elé Az ország minden részéből jöttek. Idősotthonok lakói, fogyatékosok intézményeit fenntartók, támogató szolgálatok üzemeltetői. Az intézményfenntartók pontosan tudják, az 5,5 milliárd nem többletpénz. Ha ennyivel kiegészül a mostani tervezet, akkor megközelítőleg az idei, a 2005-ben megkapott normatívát kapná meg a legtöbb intézmény. Azért a “megközelítőleg” szó, mert a teljes pénzt nem adja meg ez a javaslat, és persze(?) nincs benne az infláció. Számokat nem érdemes közölni, hiszen minderre még az országgyűlés mond áment.

Kérdés: vajon a tüntetés után napvilágot látott számokkal nyújtják be a törvényjavaslatot, vagy (ismét) módosítanak rajta? Egyikre sem mernénk mérget venni, hiszen két nappal a tüntetés után megint más számokat hallottam. Az esélyegyenlőségi minisztérium illetékese, mikor felhívtam, hogy most mi az igazság, azt mondta: várjunk. Még semmi nem dőlt el, a módosító indítványok sokat javíthatnak vagy ronthatnak. Végszavazás december 20-a körül várható.

December 2-án a SZESZE megint tüntetett. A korábban vele együtt demonstráló civil szervezetek nem voltak ott. Mint Hegedüs Lajostól, a MEOSZ és a FESZT elnökétől megtudtam, már csak a szolidaritásukról tudták biztosítani a felvonulókat. Nincs pénzük az újabb tüntetésre. Talán azoknak van igazuk, akik azt mondják: érdemes lenne a kabátot újragombolni. Ajánlom figyelmükbe Herpainé Márkus Ágnes cikkét

F. Á.