Nyilatkozat

Békéscsabán, a 2004. február 13-14-én megtartott Autizmus konferencián, a megjelent szülők és szakemberek, az autizmussal élő speciális szükségletű gyermekek, fiatalok és felnőttek érdekében, egységes elhatározással a következő nyilatkozatot fogalmazták meg:

 

Jelenlévők a jelen nyilatkozatban is köszönetet mondanak az elmúlt években a sajátos szükségletű emberek ellátása és az esélyegyenlőségük elérése érdekében megtett intézkedésekért.

 

Ezek a lépések – az OM új törvényei, az ESZCSM és FMM szoros együttműködésével biztosított támogatások – megteremtették annak alapjait, hogy a speciális ellátás színvonala és intézményei közelítsenek az európai uniós normákhoz. 
Az eddigi támogatások további biztosítása nélkülözhetetlen az elért eredmények megtartásához, gyarapításához és a minőségi fejlődés folyamatosságához. Amennyiben az autizmusra fordított figyelem és a támogató források csökkennek, úgy veszendőbe mennek eddigi közös erőfeszítéseink.

Tudatában vagyunk a költségvetés jelenlegi nehéz helyzetének, de rendkívül fontosnak tartjuk az eddig elért eredmények megtartását, hogy a most befektetett energiák, az EU-s projektek sikeres megvalósításával a későbbiekben sokszorosan megtérülhessenek.

Szükségesnek tartjuk, hogy a megkezdett programok: szakemberképzés, korai felismerés, fejlesztés, oktatás, lakóotthonok és a változatos foglalkoztatási lehetőségek kiépítése folytatódjanak.

A konferencia résztvevői ezen nyilatkozatukkal kinyilvánítják, hogy a jövőben is szakértelmükkel és együttműködési készségükkel a kormányzat rendelkezésére állnak, és mindent megtesznek a sikeres együttműködés töretlen folytatása érdekében.

 

Békéscsaba, 2004. február 14.