Nemzetközi Művészeti Fesztivál Lecznában

Ez évben már harmadik alkalommal vehetett részt Harmat Dávid a kelet-lengyelországi Lecznában évenként megrendezésre kerülő Nemzetközi Művészeti Fesztiválon. Idén Magyarországot a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület két csoporttal képviselte: a balmazújvárosi Wywaras tánccsoport mellett Harmat Dávid és együttese, a Lásho Lecsó.

Ezúttal is mintegy ötven csoport mutatkozott be zenével, tánccal, színpadi művekkel. Lengyelország minden részéből, de Ukrajnából és Litvániából is érkeztek vendégek. Bár a bemutatott produkciók színvonala eléggé eltérő volt, a két nap alatt igen sok színvonalas produkciót láthattunk. A legnagyobb sikert azonban mégis, minden kétséget kizáróan a magyar táncosok és a Lásho Lecsó cigány népi muzsikája aratta. A balmazújvárosiak méltán szerezték meg az első díjat, a zenekar második helyezést ért el.

A fesztivál zárásakor köszönetet mondtunk vendéglátóinknak a szíves vendéglátásért, és elbúcsúztunk azzal, hogy a következő években más hazai részvevőknek adjunk helyet. Ugyanakkor a Lásho Lecsó együttes meghívást kapott a szintén évenként megrendezésre kerülő lublini nemzetközi folkfesztiválra. Jövőre megpróbálunk ezen is, a hivatásos előadók között is helytállni.

Harmat József