Négylábú segítők

A debreceni “Pacsi” Alapítvány azért született, hogy a fogyatékos gyerekeken segítsenek. Molnár Tímea az alapítvány titkára (amúgy civilben hallást és jelnyelvi kommunikációt segítő fejlesztő pedagógus) saját tapasztalata alapján állítja, hogy a jól megválasztott fajtájú, jól kiképzett kutya és a jól kidolgozott, egyénre szabott tematikájú terápia sok-sok fogyatékos gyereknek lehet hasznos. 

 

Hasznos lehet például a mozgásfejlesztésnél, a lelki egyensúly megtalálásánál, de haszon az az öröm is, amit a gyerek arcán látni, amikor kapcsolatba lép a kutyával, és haszon az is, amikor ők ketten (kutya és gyermek) kapcsolatba lépnek: egymásra figyelnek. Szóval mozgásfejlesztés, szocializáció, lelki egyensúly – talán ezekkel szavakkal jellemezhető röviden a “Pacsi” Alapítvány kutyás terápia programjának jótékony hatása. 

 

Az alapítványnál fejlesztő pedagógusok és kutyakiképzők dolgoznak. Egy-egy foglalkozás 20-30 perces, amin egy sérült, egy fejlesztő pedagógus, egy kutyafelvezető, no meg a kiképzett kutya vesz részt. Molnár Tímea saját, Rudi nevű magyar vizslájával végezte ezeket a foglalkozásokat, és nemcsak a mozgásfejlődésben észlelt a résztvevőknél haladást, hanem a kommunikációban is (mindkettőnél a kutya a motiváció, a tevékenység elindítója). 

 

Kapcsolatban vannak a budapesti Kutyával az Emberért Alapítvány munkatársaival (ELTE Etológiai tanszék), ők kiválóan tesztelik a “négylábú doktorokat”, azaz kiszűrik az alkalmatlan egyedeket. Az alapítvány jövőbeni kutyáit is ők válogatják majd ki. Az alapítványnak sok terve van a jövőre nézve, szeretnének kiképző központot, tankönyvet a terápiáról, nemzetközi kapcsolatokat, hogy csak néhányat említsünk.

 

Akinek fölkeltette az érdeklődését az alapítvány munkája az a (06-30) 555-2930-as vagy a (06-30) 249 9204 számokon veheti föl velük a kapcsolatot, de levelet is írhat: “Pacsi” Alapítvány, 4027 Debrecen, Szegfű u. 9. 4/13.; e-mail: nala@drmkk.hu