Mindenkinek olvasnia kell!

Egy remek könyvet olvastam, amelyet szeretnék mindenkinek ajánlani: címe Autizmussal önmagamba zárva, írója Seth F. Henriett, kiadója a Kapocs Könyvkiadó. Magam szülő vagyok, aki egy autista kamasz fiút nevel. Ez a könyv segít belelátni az autisták számunkra érthetetlen, furcsa, különleges, érdekesen más világába. A személyes beszámoló olvastán olyan információkhoz jutunk, amelyeket egyébként soha nem tudnánk meg. Nem túl gyakori, hogy autisták önmagukról írnak, és hogy ilyen jól. 

 

Egyre több az autista, ezért nem ártana azoknak a pedagógusoknak is elolvasni, akik a “normál” gyerekekkel foglalkoznak, hisz’ osztályukba, a kívánatos integráció alapján, autista is járhat, de lehet a diákok között diagnosztizálatlan autista is, akiről csak annyit tudnak a tanárok: “furcsán” viselkedik. Ha ismernék a könyvet, akkor elgondolkodnának: tanítványuk viselkedésének hátterében talán mégsem az elkényeztetés, a “rosszaság” áll. De a különböző védett munkahelyek (ahol hajlandók autistákat is foglalkoztatni) segítőinek, szakembereinek is olvasnia kellene. Így talán jobban megértenék autista dolgozójuk hullámzó hangulatát, számukra váratlan “kiborulását”. 

Nekem nagy élmény volt a könyv, és biztos vagyok abban, hogy aki elolvassa, igazat ad nekem. Tankönyvként kötelező olvasmánnyá tenném mindenkinek, aki autistákkal foglalkozik: szülő, pszichológus, óvónő, gyógypedagógus, munkaadó számára. 

A Kapocs Könyvkiadó könyvei könyvesboltokban is kaphatók, de megrendelhetők a kiadónál is faxon, levélben, e-mailen vagy online. Cím: 1089 Budapest, Delej u. 24–26. Postacím: 1430 Budapest, Pf. 14. Tel./fax: 314 2859; 210 4364. E-mail:konyvrendeles@autizmus.hu, on-line: www.autizmus.hu