Miért tüntettek a Kossuth téren?

2005. október 14-15. megjelent a 2006 évre tervezett költségvetés, benne a szociális normatívák.
 

2005. október második fele: 
Sokfelől érkező általános szakmai felháborodás (pszichiátriai betegek, fogyatékossággal élők, idős emberek bentlakásos intézményei) a normatívák átlag 15%-os csökkentése ellen.

2005. október vége és november eleje: 
Nyílt levélben a kormányhoz forduló szervezetek és egyének aláírását gyűjtő tiltakozások mind a SZESZE (a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete, alelnöke dr. Pósfai Gábor ügyvezető; www.segelyhely.hu), mind a Kézenfogva Alapítvány (ügyvezető igazgatója Pordán Ákos; www.kezenfogva.hu) részéről. A fenti két szervezethez aktívan csatlakozik a FESZT, a Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa (elnöke dr. Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke;www.meoszinfo.hu).

2005. november 6. 
A FESZT és a SZESZE megírja a demonstráció engedélyezését kérő levelét a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (www.meoszinfo.hu).

2005. november 7-8. 
Megjelennek a normatívák csökkentése miatt a SZESZE, mind a FESZT, mind a Kézenfogva Alapítvány közös, november 4-i demonstrációra szóló felhívásai.

Eközben folynak a tárcaközi egyeztetések az ICSSZEM és a PM között.

Az ÉFOÉSZ, az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi szervezete levelet írt a parlamenti képviselőknek a fogyatékossággal élő emberek szociális normatívái ügyében.

2005. november 9. 
A Szociális Tárca (Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, a továbbiakban ICSSZEM) tárgyalásra hívja a fenti három szervezetet és a Szociális Szakmai Szövetséget. A tárgyaláson a FESZT nevében Szakál József, a MEOSZ főtitkára vesz részt.

A tárgyaláson bejelentik a bentlakásos és nappali ellátások normatíva összegeinek lényegében 2005. évi szintre visszaállítását. A támogató szolgálat normatívája 15%-kal a 2005. évi alatt marad. Az idős emberek ellátásának differenciált normatíváiról további tárgyalások folynak majd.

2005. november 10. 
Készülnek a november 9-i tárgyalás összefoglalói, melyek a részvevők különböző felfogását tükrözik. A kormány és a civil szervezetek beszámolóiban a számadatok megegyeznek, a magyarázatok eltérnek.

Folynak a parlamenti egyeztetések.

2005. november 11. 
A fenti új normatívákat bejelenti Göncz Kinga miniszter a Szociális Szakma Napján és Batiz András kormányszóvivő a kormány sajtótájékoztatóján (www.icsszem.hu és www.magyarorszag.hu).

Ugyanezen a napon a Kézenfogva Alapítvány – a demonstrációban részvevőket együttérzéséről biztosítva és a tárgyaláson elért eredményekben bízva – visszalép a demonstrációban való részvétel alól.

A MEOSZ érdekeltségi körében, amely a támogató szolgálatok normatíva csökkentésében a leginkább érintett, és a SZESZE körében, amely az idősügyi ellátásban érintett, tovább folynak a demonstráció intenzív, részletes és indulatokkal teli előkészületei. (Megjelent a Sorstárs Alapítvány Hírlevelében)

2005. november 14. 
A SZESZE és a FESZT által meghirdetett demonstrációt megtartották. Petíciót nyújtottak át Göncz Kinga miniszter asszonynak és a parlamenti pártoknak. A miniszter asszony a tüntetők előtt ismertette a költségvetés legújabb módosított számait, és csodálkozásának adott hangot a tüntetéssel kapcsolatban. Mint mondta, már szerdán megegyeztek az érintett civil szervezetek képviselőivel, és ezért oka fogyottnak tartja a demonstrációt.

2005. december 2. 
A SZESZE újabb tüntetést szervezett a budapesti Kossuth térre, mert az emeltszintű otthonok normatíváját a jelenlegi állás szerint 20%-kal kívánja csökkenti a költségvetési törvény. A fogyatékos szervezetek, köztük a FESZT is, most csak szolidaritásukról biztosították a demonstrálókat. Hogy az idős otthonokban mit jelent az emeltszint, azt nem tudom, a fogyatékosok otthonaiban ez annyit tesz, hogy nem negyed, ötöd-magával van egy szobában, hanem legfeljebb ketten, és van külön fürdőszoba és WC. Ezt már az építkezésnél megfizették az építtetők, ettől még nem lesz emeltszintű az ellátás. Hogy végül a képviselők milyen döntést hoznak, az csak december 20-a táján derül ki. Addig nem érdemes senkit riogatni. Ám ha a 20%-os csökkentés igaz lesz a fogyatékosok emeltszintű otthonaira, akkor jövőre talán nem új otthon építéséről, hanem a megépültek bezárásáról fogunk tudósítani.

– a szerk. –