Megérdemelt vastaps: Álomturné

Olvasóink közül sokan személyesen ismerik a Szekeres Csaba-Gáspár Judit alkotópáros. ?k készítették az autistát nevelő családról forgatott Mami blue című filmet. Közösen jegyzett új filmjükre, az Álomturnéra, meglepően sokan voltak kíváncsiak. A trópusi eső és a nyári szabadságok ellenére az Uránia mozi megtelt. 

Aki eljött nem bánta meg, mert jó filmet láttunk. ?szintén ajánlom mindenkinek, azoknak meg különösen, akik valami miatt idegenkedve vagy szánakozva tekintenek a fogyatékos emberekre. Meg fognak lepődni és sokat fognak nevetni, és ha kellően nyitottak innentől kezdve más szemmel nézik majd a nekik (eddig) idegen világot.

A film szerkesztője Gáspár Judit, rendezője Szekeres Csaba. A házaspár a Duna Televízió alkotógárdájához tartozik. A fogyatékosok világához a Felelet az életnek című, a fogyatékos emberek életét bemutató magazinműsor kapcsolja őket. 
Az augusztus elején bemutatott Álomturné játékfilm. A Nemadomfel! együttes képzeletbeli vagy valóságos turnéjáról szól. A zenekari tagok a Down Alapítvány budapesti lakóotthonában élnek. A humorral bőven átszőtt történetben az együttes magalakulását, fellépéseit (utcazenélés) és végül tengerparti turnéját láthatjuk. Szerencséje volt Szekeres Csabának: főleg Doki személyében, de a többiekben is, remek színészekre lelt. Doki megszólalásaikor rendre nevetés futott végig a nézőtéren. Mondataiban sokszor felismerhettük saját üres szövegpaneljainkat. Lázár Krisztina (szintén otthonlakó) pedig remek énekes. Zakál Zoli hangja már nem olyan acélos, néha hamis is, de az ő álma volt, hogy Révész Sándorral (Piramis) közösen énekelhessen. Ez az álom is teljesült: az A38-as hajón Zoli és Révész együtt fújták. Jókedvűen, és olykor hamisan. Természetesen ezt is láttuk, hallottuk a filmben.

A filmbemutató után, a Dely Géza vezette együttes élő zenével szórakoztatta a nézőket. Jót tett a zenekarnak, hogy profi zenészekkel egészült ki, és nagyobb gondot fordítottak a tiszta énekhangra. (Ez a zenekar első időszakára nem volt elmondható, és erről a Nyugati aluljáró járókelői is meggyőződhettek.) Most a megérdemelt siker nem maradt el, a film szereplői, a zenekar tagjai, pontosan úgy hajlongtak és köszönték meg a megérdemelt vastapsot, mint a profik.

– czy –