Márciusi hírlevél

Az egyesület 2004. március 4-én megtartott közgyűlése az előfizetési díj, illetve tagdíjak nagyságát az alábbiak szerint határozta meg erre az évre: 

ESŐEMBER előfizetési díj: 1200 Ft/év (300 Ft/szám);

tagdíjak 2004-ben: egyéni tagdíj 2000 Ft/év, szervezeti tagdíj 3500 Ft/év.

Az előfizetési díj, illetve tagdíjak befizetésének határideje 2004. március 31.Az egyesület a díjakról készpénz-átutalási megbízást (csekket) illetőleg a szervezeteknek számlát kűld. 

 

HÍREK AZ EGYESÜLET ÉLETÉBŐL

Az egyesület újonnan megválasztott elnöksége 2004. január 17-én megtartott ülésén többek között az alábbi határozatokat hozta:

1. A budapesti, Jókai utcai iroda kulcsának felvételre jogosultak: ügyvezető titkár, négyórás alkalmazott, a hét elnökségi tag, az Esőember felelős szerkesztője. Állandó kulccsal rendelkezhet: elnök, ügyvezető titkár, négyórás alkalmazott. Bárki más csak az ügyvezető titkár jelenlétében léphet az irodába.

2. Meghatározták a 2004-ben összehívandó elso közgyulés napirendjét: munkaterv ill. költségvetés jóváhagyása 2004-re; tájékoztató beszámoló 2003-ról; csatlakozás a FESZT-hez (Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa); regionális szervezodések beindítása – az ehhez szűkséges tájékoztató anyag összeállítása.

3. Elhatározták az Országos Érdekegyeztető Fórum (OÉF) összehívását.

4. Személyzeti kérdések: az ügyvezető titkári posztra az egyesületnek pályázatot kell kiírnia. Az elnökségi ülésre meghívott tanácsadókkal, Kanyik Csabával és Sólymosy Józseffel hosszabb beszélgetést folytattak konkrét, hosszú távú stratégia kidolgozására.

 


 

Az elnökség 2004. február 1-jétől, a megüresedett négyórás alkalmazotti helyre az autista gyermekét egyedül nevelő, érintett szülőt, Penyák Valériát szerződtette. (Korábbi segítőnk, Horák Éva, tragikus hirtelenséggel 2003. november 30-án, szívinfarktusban elhunyt.)

 


Az egyesület, mint az Országos Érdekegyeztető Fórum (OÉF) működtetője, 2004. március 4-ére összehívta a fórum 3. ülését, amelyen dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika beszámolt az Országos Fogyatékosügyi Tanácsban (OFT) végzett munkáról. Dr. Göncz Kinga államtitkár asszonnyal az autizmus jelenlegi helyzetéről, a jövő lehetőségeirl beszélgettek. Döntés született a fórum jövőjéről, és jóváhagyták az OÉF működési szabályzatát.

 


Végig kell menni az úton címmel a 2001/2002-ben szervezett szülőtréningek és kapcsolódó írások anyagát jelentette meg az egyesület. Gálfi Anikó és Kocsis Alajos az Esőember aktuális számaiban már részben közölt kéziratait Ferenczy Ágnes szerkesztésében 2003. novemberében kaptuk meg a nyomdából, korlátozott példányszámban. A kötet megjelenését a Fogyatékosok Esélye Közalapítványon kívül “A fogyatékkal élő személyek európai éve, 2003” alkalmából támogatta az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium valamint Kocsis Alajos. Az érdeklődőknek az 55 oldalas A5-ös kiadványt kérésre költségtérítés ellenében (300 Ft + postaköltség) tudjuk postázni.

 


BESZÁMOLÓK, ISMERTETÉSEK

www.segitnet.hu 
Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezetője ajánlja figyelmünkbe az alábbiakat: “Kedves Barátunk! Kérlek, nézd meg a www.segitnet.hu oldalt. Ez egy teljesen új kezdeményezés a neten! Ha te is jónak találod, akkor kattintgass, és küldd tovább ezt a levelet. Ha nem küldöd tovább, semmi nem történik. Ha tovább küldöd, mások is tudnak segíteni ezeknek az alapítványoknak, illetve az alapítványokon keresztül azoknak, akik igazán rászorulnak erre a segítségre. Neked ez két percedbe kerül, és csupán néhányat kell kattintanod az egérrel! Ha teheted, rendszeresen látogass el erre az oldalra. Mindennap tudsz segíteni! Az alapítványok a támogatást az oldalon elhelyezett reklámok bevételéből kapják, ezért fontos, hogy az oldal letöltése után a böngészőben kattints rá a frissítés gombra, hogy a reklámok valóban letöltődjenek. Ha Ti szoktatok reklámozni, kérlek, gondoljatok erre a reklámozási lehetőségre is. Ha te egy alapítvány képviselője vagy, és ti is szeretnétek felkerülni erre az oldalra, küldj egy levelet ajelentkezes@segitnet.hu címre.”

 


Napközi autistáknak 
Képzési kötelezett, 6-18 éves autista gyermekeket vesz föl napközis foglalkozásra a váci Fejlesztő Napközi Otthon. Érdeklődni lehet Tövisné Újvári Mariannánál. E-mail: marianna@freemail.hu

Cím: Váci Városi Önkormányzat Fejlesztő Napközi Otthon, 2600 Vác, Kölcsey Ferenc u. 13-21. Tel: (06-27) 312-987. 

 


www.konzultacio.hu 
Lévai Róbert a www.konzultacio.hu weboldalra és szolgáltatásaira hívta föl figyelmünket: “A www.konzultacio.hu egy átfogó mentálhigiénés szakportál, amelynek – a korszerű mentálhigiénés ismeretek átadásán túlmenően – kiemelt célja, hogy holisztikus szemléletmódjával és az internet adta lehetőségek teljes körű kiaknázásával elősegítse az eltérő, ám rokon szakterületeken dolgozó, segítő foglalkozású szakemberek egymásra találását..” Az oldal többféle szolgáltatást kínál majd regisztrált tagjainak ingyenesen. Például: 

  • Kurrens témákról összefoglalók;
  • Segítő szakemberek adatbázisa, szakterületekre bontva;
  • Eseménynaptár (konferenciák, ösztöndíjak, pályázati lehetőségek);
  • A tagok számára bemutatkozó oldalak elkészítése és gondozása;
  • Szakmai diskurzusra lehetőséget nyújtó fórumok, levelezőlista;
  • A segítő szakmák aktualitásairól tájékoztató hírlevél.


 

Úszásoktatás értelmi fogyatékosoknak és autistáknak kedden és csütörtökön 18-18:45 és 18:45-19:30 a KÖSZI tanuszodában (Budapest, X. ker. Elod u. 1.) Kicsiknek HRG terápia. Szombaton haladó csoport a Hajós Alfréd uszodában, a Margitszigeten 10-11-ig. Hétfőnként 18-19-ig kondicionáló torna és önvédelmi sportoktatás ugyanennek a korosztálynak, a KÖSZI tornatermében, a cím ugyanaz. A foglalkozásokat szakképzett edzők vezetik. Bővebb felvilágosítás:parafitt@freemail.hu ill. Bérczi Eszter tel: (06-20) 414-7079 vagy Gégény Noémi tel: (1) 223-7380.

 


A Handicap Alapítvány márciusban indítja el NÉZŐPONT-VÁLTÁS programját, amelynek célja a fogyatékossággal élő emberek felkészítése a médiában való aktív közreműködésre. Részletes információ az internetről:http://www.nonprofit.hu/kepzes/lista.html#k265734 címen található. (Forrás: NIOK Hírlevél.)

 


Hosszabb riportfilmet sugárzott a HírTV február 15-én Gyógyhír c. magazinműsorában az autizmusról. A Gyöngyösön működő Autista Segítő Központ (ASK) igazgatója, Ébner Gyula és munkatársai beszéltek az autizmus jelenlegi ellátórendszerének hiányosságairól, az autizmus bonyolult társadalmi problémáiról és a jövőben szükséges intézkedések halaszthatatlanságáról. 

Szerkesztette: Kocsis Alajos