Márciusi hírlevél

Kérjük, személyi jövedelemadójának 1%-át ebben az évben is egyesületünk javára ajánlja fel! 

Kérje rokonait, ismerőseit, barátait is egyesületünk támogatására. ADÓSZÁMUNK: 19025915-1-42 

Támogatásukat előre is köszönjük! 

Egyesületi közlemények 

Az ESŐEMBER előfizetési díját a 2004. december 18-án megtartott közgyűlés a költségvetési terv elfogadásával, 2005-re évi 1500 Ft-ban határozta meg. Egyéni előfizetőinket kérjük, hogy az e számmal együtt postázott csekken a díjat április 15-ig szíveskedjenek befizetni. Intézményi előfizetőnknek számlát küldünk. 

2005. január 1-jétől megváltozott egyesületünk, egyúttal az ESŐEMBER szerkesztőségének postacíme is. Az új cím: 1066 Budapest, Jókai utca 2-4. Telefonszámaink: (1) 301 9067, 302 0194, 354 1073 Fax: (1) 302-0194. E-mail:autist@interpont.hu. Az Esőember e-mail címe változatlan: hiu@axelero.hu. Az iroda hétfőtől csütörtökig hívható 9 és 13 óra között. Megújult honlapunk címe sem változott: www.esoember.hu

 


Pályázati felhívás 

Az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete pályázatot hirdet egyesületi titkári állás betöltésére. Pályázati feltételek: középszintű végzettség, társalgási szintű angol vagy német nyelvtudás. Az alkalmazásnál előnyt jelentenek a meghirdetett munkakörben eltöltött szakmai évek, az autizmus ismerete, a jó kommunikációs készség. A kézzel írott önéletrajzot 1066 Budapest, Jókai u. 2-4. címre várjuk. Beadási határidő: 2005. 04. 30. 

 


Az egyesület életéből 

Tagszervezeteink száma 37-re gyarapodott. Új belépőink: Felnőtt Autistákért Egyesület – 3531 Miskolc, Vászonfehérítő u. 18. III/3. Képviselő: Vörösné Adamusz Ildikó, telefon: (06-46) 352 537. 

Keszthelyi Autistákért Alapítvány – 8360 Keszthely Zöldmező u. 2. Levelezési cím: Vas István 8315 Gyenesdiás, Meleghegyi u.23. Telefon: (06-83) 316 732. 

Bejelentette megszűnését a Babszem Jankó Közhasznú Alapítvány, de képviselője, Gálfi Anikó gyógypedagógus, egyéni egyesületi tagként továbbra is tartja velünk a kapcsolatot. 

Szülő- és munkatársunk, Penyák Valéria sikerrel járt adománykérő leveleivel. Az OTP budapesti igazgatósága informatikai eszközöket és bútorokat adományozott az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének. Az adományok átvétele folyamatban van. Szeretnénk az adományból lehetőség szerint tagszervezeteinket is részesíteni. Köszönet illeti az OTP igazgatóját, Nagy Ferencet és munkatársait. 

Jelentős anyagi támogatást kaptunk 2004-ben dr. Magyar Bálint miniszter úrtól (OM), amelyet ezúton is köszönünk. Nagy segítséget jelentett, és jelent a mai napig, a számlánkra egyenlő részletekben átutalt összesen 1,8 millió forint. 

Sütőné Horváth Hajnalkától kaptuk az alábbi levelet, amelyet kérésére közlünk: Tisztelt Kocsis Alajos! Az Esőember c. kiadványuk nagy segítségére van az egész családnak. Decemberi hírlevelükben olvastam, hogy egy kedves anyuka feleslegessé vált mosógépét térítésmentesen felajánlotta egy arra rászoruló családnak. Felhívtam és érdeklődtem, aktuális-e még a felajánlás. Már a múlt hét végén el is tudtam hozni. Ezúton szeretném még egyszer megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Kárpátiné Kiss Máriának az önzetlen segítségért. Köszönöm! És ha lehetne még egy kérésem, akkor megkérem Önt, tegye közzé az újság hasábjain, hogy szívesen leveleznék Asperger-szindrómás gyermekeket nevelő szülőkkel (csak úgy hagyományos postai úton), tapasztalatcsere céljából. Kisfiam ötéves, 2004-ben állapították meg nála az Asperger-szindrómát. Ha esetleg lenne valaki, akivel tapasztalatot tudnánk cserélni, biztosan egy kicsit könnyebb lenne az életünk. Előre is köszönöm a segítségét! Kívánok Önnek sok sikert a további munkájához! Üdvözlettel: Sütőné Horváth Hajnalka, 2053 Herceghalom, Sándor udvar 24. Telefon: (06-20) 350 3383. 

 


Tanfolyam 

Az Alapozó Terápiák Alapítvány értesíti az érdeklődőket, hogy dr. Páli Judit tanfolyamát A játék szerepe az idegrendszer fejlődésében és a szocializációban újra akkreditálták. Az idei első tanfolyam 2005. február 25-én volt. További tanfolyamokat indítanak az év folyamán, ezért a jelentkezés folyamatos. Jelentkezési lap és információ Gergelyné Víg Emesétől kérhető, a jelentkezési lapot beküldőket minden alkalommal értesítik! Telefon: (06-20) 991 2282. Levélcím: 1113 Budapest, Tas vezér u. 20. E-mail: info@alapozoterapiak.hu

 


Családtámogatások 2005-ben 

Meghosszabbított idejű gyes 24 700 Ft 

Ápolási díj 24 700 Ft, ebből levonásra kerül 8,5 % nyugdíjjárulék. 

Rokkantsági járadék 27 180 Ft (379/2004 kormányrendelet) 

Családipótlék 1 gyermek: 5 100 Ft, egyedülállóként (ea): 6 000 Ft; 2 gyermek: 6 200 Ft, ea: 7 200 Ft, 3 gyermek: 7 800 Ft, ea: 8 400 Ft. 

Emelt összegű családi pótlék: 13 900 Ft egyedülállóként: 15 700 Ft. 

Fogyatékossági támogatás 65 % esetén: 16 055 Ft, (látás-, hallás-, mozgássérült, értelmi fogyatékossággal élő személyek); 80 % esetén: 19 760 Ft (halmozott fogyatékossággal élő és önellátásra képtelen személyeknél) 

 


Munkaadatbázis 

Díjmentes internetes munkaadatbázis készül a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatására. A munkavállalók az adatbázisba történő regisztráció után megnézhetik az álláshirdetéseket. A munkaadók díjmentesen választhatnak munkatársat a regisztrált, megváltozott munkaképességű munkavállalók közül, illetve állásajánlatot is feladhatnak az oldalon. Az álláshirdetést feladó cégeket cégnévvel, szlogennel, logóval, honlapjukra közvetlen linklehetőséggel a főoldali partnerlistában is föltűntetik. Honlap:http://munka.webuzletkozpont.hu; e-mail: info.munka@webuzletkozpont.hu

 


Az egyenlő hozzáférésről 

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium előkészítette a közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés megteremtéséhez szükséges kormányzati intézkedések tervezetét, amelyről dr. Göncz Kinga miniszter tájékoztató megbeszélést tartott a mozgás-, látás és hallássérült, valamint az autista, értelmi fogyatékos és a halmozottan fogyatékos emberek érdekvédelmi szervezetei képviselőinek. A fogyatékos személyek jogainak érvényesítéséhez szükség van érzékelhető és biztonságos környezetre, valamint a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítására. Az ott elhangzottból mi az alábbiakat emeljük ki: módosítani fogják az esélyegyenlőségi törvényt, hogy az akadálymentesítés minden sérült emberre kiterjedjen. A törvénymódosítás előkészítésében az érdekvédelmi szervezetektől három fő vesz részt. A törvény módosításában a fogyatékos személyek különböző csoportjainak eltérő szükségleteire való tekintettel kerül meghatározásra a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés követelménye. A közszolgáltatások akadálymentes hozzáférhetőségének határideje 2010. december 31-e lesz, részhatáridők meghatározásával. 

Szerkesztette: Kocsis Alajos