Márciusi hírlevél

KÉRJÜK, RENDELKEZZEN AZ 1%-RÓL  
Egyesületi tagjaink, és más, minket támogató adófizetők által felajánlott 1% adó – a tagdíjak és előfizetési díjak mellett – évről évre egyre komolyabb támogatást jelent egyesületünk működtetésében. Kérjük, segítsenek idén is, hogy a személyi jövedelemadó bevallásakor az adó 1%-át minél többen egyesületünk javára ajánlják fel. Kérjék ismét családtagjaikat, rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket, hogy rendelkező nyilatkozatuk kitöltésénél egyesületünk adószámát adják meg kedvezményezettként. Adószámunk: 19025915-1-42. 

Segítségüket és fáradozásukat előre is köszönjük! 

 


ÚJ SZERVEZETEK CSATLAKOZTAK  
 

AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület 

Autista Sérültekért Alapítvány 

  • 8900 Zalaegerszeg, Apáczai Csere János tér 5/a Tel: (06 92) 460 788 
  • Levelezési cím: 8992 Boncodfölde, Dózsa György u. 18. 
  • Képviselő: Jakab Károlyné, (06 30) 605 8626 
  • E-mail: info@autistaserultekert.hu
  • Honlap: www.autistaserultekert.hu

 


ESŐEMBER ELŐFIZETÉSE  
Folyóiratunk tizenegyedik évfolyamához érkezett 2007-ben. Az előfizetési díj erre az évre 2000 Ft/év. Kérjük egyéni előfizetőinket, hogy az összeget a mellékelt csekken 2007. április 30-ig fizessék be bankszámlánkra. Intézményi előfizetőinknek számlát küldünk. 

 


TAGDÍJ  
A 2007. február 24-i közgyűlés határozata szerint a tagdíj mértéke a tárgyévre – tekintettel a családok nehéz anyagi helyzetére -, nem módosul, azaz az egyéni tagdíj minimális összege 2700 Ft/év, a tagszervezeti tagdíj 10 000 Ft/év. Egyéni tagjainknak postáztuk a tagdíj befizetési csekkeket. Kérjük, jelezzék, ha valakihez a hírlevél nem érkezett meg, vagy a csekk elveszett, hogy azt pótolhassuk. A tagdíj tartalmazza az Esőember előfizetési díját. A befizetési határidő 2007. március 31. Tagszervezeteinknek a tagdíjról számlát küldünk. 

 


KÖZGYŰLÉS  
Az egyesület 2007. február 24-én megtartotta rendes éves közgyűlését, amelyen elfogadta a 2007-es munka-, valamint költségvetési tervet. Döntés született egyesületünk esetleges szövetséggé alakulásának kérdéséről is, mely szerint az átalakulás feltételeinek, ill. az új alapszabály és szervezeti működési szabályzat kidolgozásával dr. Hegedűs Lajost (MEOSZ-FESZT) bízzuk meg. Ennek elkészülte után közgyűlés dönt az átalakulásról. A Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa (FESZT) 2007. április 27-én tartandó éves közgyűlésére egyesületünk 10 főt delegál. Megválasztásukra a közgyűlésen sor került. 

A Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa (FESZT) 2007. április 27-én tartandó éves közgyűlésére egyesületünk 10 főt delegál. Megválasztásukra a közgyűlésen sor került. 

Prekop Csilla és Danku Zsuzsanna beszámolt arról, hogy ez év április 27-én az Autism Europe Egyenlő esélyek címmel konferenciát tart Székesfehérváron, amelynek keretében szülőképzésre is sor kerül (l. ehhez még a 4. oldalon lévő Kérés.. c. cikkünket). Ezt követően, április 28-29-én az AE közgyűlést tart Budapesten, a Vadaskert Alapítvány előadótermében. 

 


ORSZÁGOS FOGYATÉKOSÜGYI TANÁCS (OFT)  
2007. január 29-én tartotta éves első ülését az OFT a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Budapest, Akadémia utcai Tükörtermében. Tájékoztatás hangzott el a közösségi közlekedés középtávú átalakításáról szóló 2230/2006 (XII. 20.) kormányhatározat végrehajtásához kapcsolódó utazási kedvezményrendszer társadalmi vitájáról, az Országos Fogyatékosügyi Tanács 2007. I. félévi munkatervéről. Előterjesztés született a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány és a Fogyatékos Gyermekekért Közalapítvány összevonásáról szóló kormányrendelet-tervezetről ill. tájékoztatták a jelenlévőket a Rehabilitation International (RI) tevékenységébe való bekapcsolódás lehetőségeiről. 

Egyesületünk részéről dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika a közösségi közlekedés átalakításával kapcsolatban elmondta: Nagy jelentőségűnek gondolja ezen kedvezmények bevezetését az autista, értelmi fogyatékos, halmozottan sérült emberek körében, mivel közülük nagyon sokan kísérő nélkül nem tudnak közlekedni. Sajnálja, hogy az Autisták Érdekvédelmi Egyesületét nem hívták meg az egyeztetésre. Az OFT munkatervéhez hozzászólva kérte: februárban szeretnénk bemutatni az autizmussal élő emberek számára az oktatásban kialakított Európa Tanács albizottságának irányelveit. Fontosnak tartanánk, hogy megismerjék az ott folyó munkákat az OFT tagjai is. 

 


ÚJ KIADVÁNYAINK  
Egyesületünk információs csomagot állított össze autizmussal diagnosztizált gyermekek szülei számára. Az autizmussal kapcsolatos általános tájékoztatás mellett szülőktől származó hasznos tanácsokat is tartalmaz a dosszié. A jogszabályok, támogatások, juttatások gyűjteménye mellett civil szervezetek, támogató szolgálatok, szakértői bizottságok, intézmények címei is megtalálhatók. Magyarországon elérhető terápiák, hasznos szabadidős tevékenységek, játékok rövid leírása valamint ajánlott irodalom és internetes oldalak ismertetése is segítik elsősorban a “kezdő” szülőket. Az anyag összeállítása alelnökünk, dr. Szilágyiné dr. Erdős Erika munkáját dicséri. 

A kisgyermekkori autizmus tüneteinek mielőbbi felismerését segítő, elsősorban védőnői hálózat, gyermekorvosi rendelők, óvodák, bölcsődék, nevelési tanácsadók számára hasznos ismeretterjesztő plakátunk új kiadása is elkészült.  
A kiadvány ill. plakát a postaköltség ellenében megrendelhető az egyesület címén: 1066 Budapest, Jókai utca 2-4. (06 1) 301 9067, vagy 354 1073 munkanapokon de. 9 és 13 óra között. E-mail: info@esoember.hu . 

 


III. JÓTÉKONYSÁGI BORÁRVERÉS  
Az Autista majorsághálózat karácsondi majorsága felépítését támogatta a HírTV III. Jótékonysági borárverés című műsorával és bevételével. Az árverést március 4-én, Budapesten, a Gundel étteremben tartották Az élő adásban közvetített eseményen 200 meghívott vendég, valamint a nézők licitálhattak 40 különleges tételre, és mód volt arra is, hogy az adományvonalon pénzt ajánljanak fel. 

A licit végeredménye több mint 30 millió Ft. Ébner Gyula, a karácsondi majorság vezetője, meghatottan, szép szavakkal köszönte meg a licitálók és a telefonos adományozók felajánlásait. Más hozadéka is volt az árverésnek: a Bauvit Kft. vezetője, Vantal István, maga és testvére nevében másfél millió értékű építőanyagot ajánlott fel, “hogy ne csak borosok támogassák az építkezést”. A HírTv elnöke, Korda Judit pedig bejelentette: a hírtévések egy napot Karácsondon dolgoznak az építkezésen. Böjte Csaba, a romániai magyar gyermekek otthonainak létrehozója szintén az építkezésben ígért segítséget. A borárverés megnézhető videón a HírTv honlapján: www.hirtv.hu

Köszönjük a HírTV-nek, minden résztvevőnek és adományozónak. 

Szerkesztette 
Kocsis Alajos