Márciusi hírlevél

Mit adunk tagjainknak, ha befizette tagdíját? 

Az egyesület szolgáltatásait természetesen igénybe veheti, melyek közül az információs körlevelek, a hírlevelek, az Esoember c. folyóirat valamint a havonta tartandó összejövetelek térítésmentesek. Egyéb szolgáltatásainkat, (pl. táboroztatást) a pályázatok útján nyert támogatások és az egyesület pillanatnyi anyagi helyzetétol függoen kell az igénybevevonek arányosan, alkalmanként kiegészíteni. 

 


Egyesületi közlemények 

Egy kérés a tagdíj befizetésével kapcsolatban:  
Kérjük, hogy a kitöltésnél feltétlenül írják a csekk közlemény rovatába a befizetés jogcímeként: tagdíj 1999. Befizetéseiket ezúton is köszönjük! 

 


Közérdeku hírek 

Nyári táborok

Elozo Hírlevelünkben meghírdetett tokodi nyári tábor mellett az alábbi lehetoségeket kínáljuk még tagjainknak:

helyszín 
idopont 
szervezo 
jelentkezés

Tokaj 
1999.július 4-9 
ÉFOÉSZ 
Nyíregyháza, Tarnai Ottóné  
Tel.: (42) 312224, (42) 315-308

Girincs  
10 fo 
1999.július 23-29 
AÉE 
Dr. Szucsné Csató Judit  
Tel.: (1) 233-2442

Megyaszó  
20 fo 
1999.július 30 – augusztus 8 
AÉE 
László Zsuzsa Tel.: (1) 339-1830, este 6 óra után

Jelentkezési határidok: április 15 illetve április 30

Az autisták táborára kérjük április 15.-ig jelentkezzenek, már majd’ minden hely elkelt, ezért a beérkezési sorrendet vesszük figyelembe a jelentkezésnél. 

 


Hírek az egyesület életébol 

Ismét a véleményünket kérték

Mint az elmúlt esztendok során annyiszor, most is részt vehetünk a törvényalkotási folyamatban. Az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Dr. Gadó Gábor keresett meg bennünket levélben, hogy tapasztalataink és ismereteink alapján segítsük munkájukat a gondnokságra és cselekvoképességre vonatkozó jogszabály korszerusítésében. Ennek érdekében megbeszélésre került sor március 10-én, a Bálint Házban. Egyesületünket Dr. Erdos Erika és Tumann Imre képviselte. 

 


Beszámolók, ismertetések 

Néhány mondat a közhasznúságról

Magyarországon (még) nem divat az adakozás. A nonprofit szervezetek, így egyesületünk bevétele is elsosorban állami és magán (pályázati) támogatásokból, kis részben tagdíjakból és csak harmadsorban a vállalkozásoktól kapott támogatásból folyik be. A közhasznúsági törvény ezen az aránytalanságon kíván változtatni, mivel nemcsak a közhasznú szervezet, hanem a támogatók is adókedvezményt kapnak. Például a közhasznúságot segíto cégek vagy egyéni vállalkozók a pénzben és természetben nyújtott támogatás 100 százalékával, de legfeljebb az adózás elotti eredményük 20 százalékával csökkenthetik adóalapjukat. A közhasznúvá alakult szervezetek pedig nagyobb adókedvezményeket vehetnek igénybe, mint az eredeti formában tovább muködo szervezetek.. Cél szerinti tevékenységük után, bizonyos feltételek teljesülése esetén nem kell pl. társasági adót fizetniük. 

Meg kell említeni, hogy a nonprofit törvény értelmében 1998. január 1-tol az adókedvezményre feljogosító igazolások kiadásának feltétele: a kedvezményezett szervezet köteles az APEH-nek benyújtani az adományozó adóazonosító jelét. 

Mindezek ellenére az országos szinten közel 60 ezer bejegyzett civil szervezetnek csupán kis része kérte közhasznúvá nyilvánítását. Például a fovárosban bejegyzett 20 ezer szervezetnek csupán a negyede nyújtott be közhasznúsági kérelmet, s mindössze két-háromszázan kapták meg eddig a jóváhagyó határozatot (közöttük van egyesületünk is). Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a közhasznú szervezetekrol szóló 1997. évi CLVI. törvény még nem váltotta be a hozzá fuzött reményeket, hogy a különféle kedvezmények biztosítása mellett rászorítsa a civil szervezeteket a gazdálkodási fegyelem megszilárdítására és a gazdálkodás folyamatos ellenorzésére. Holott a nonprofit szervezetek bevétele az 1996-os kimutatás szerint elérte a 240 milliárdot, összes kiadásuk 220 milliárd volt, 45 ezer munkavállalót foglalkoztattak, az önkéntes segítok száma 400 ezer, és magánszemély tagjaik száma közel ötmillió volt. Ez is azt mutatja, hogy – külföldi példák tanúsága szerint is – a civil szervezetek jelentosége egyre növekszik,, és a gazdasági élet meghatározó szereploivé válhatnak. (Az Egyesült Államokban például néhány alapítvány gazdasági ereje vetekszik a multinacionális vállalatokéval.) Mindez azért lehetséges, mert sokszor sikeresebben oldjuk meg mi, civil szervezetek saját gondjainkat, mint más, jó szándékú segítok. 

(Fentieket az Üzleti 7, a Magyar Nemzet és a Kurázsi c. lapok hírei alapján összeállította: K.A. 

Kevés az autistákhoz érto szakember címmel jelent meg az alábbi írás a Magyar Nemzet 1999. február 26-i számában 

 


ÉTA közgyulés 

Az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (ÉTA) 1999. február 27-én rendkívüli közgyulést tartott. Ez a hosszú elnevezésu szervezet ma már 75 tagszervezet csúcsszerve, köztük egyesületünké is. 

A közgyulésen 30 tagszervezet képviseltette magát és összehívásának oka a “közhasznú szervezet” minosítés elnyerése érdekében végrehajtott alapszabály-módosítás volt. (Ezen egyesületünk a múlt évben, sokszori nekifutás után szerencsésen átesett. Az ÉTA még csak most indult, nem tudva mi vár rá…) 

Az alapszabály néhány mondatának megváltoztatása után más fontos kérdés is napirendre került. Az ÉTA vezetoi beszámoltak arról, hogy a szervezet új központja (1158 Budapest, Molnár Viktor utca 94-96. Tel.: (1) 417-3380, (60) 941-3913) május közepére elkészül, és ünnepélyesen átadják. Az épület a FENO-val szomszédos és azzal közösen muködik A megnyitás után jogi, orvosi, pénzügyi szaktanácsadással és továbbképzéssel foglalkoznak. 

Az ÉTA szervezetileg is továbbfejlodött. Négy regionális központot hoztak létre: Debrecen, Szeged, Gánt és Budapest székhellyel. A tagszervezetekkel a regionális központok tartják a közvetlen kapcsolatot, ehhez saját költségvetéssel is rendelkeznek (Érdemes megfontolni ezt a kezdeményezést.) 

Fontos információ volt, hogy az ÉTA vezetosége a társadalmi szervezetek külso (foként állami) forrásból származó támogatásainak igazságosabb elosztására egy szempontrendszerre tett javaslatot. Ez a javaslat az ÉTA következo negyedéves hírlevelében fog megjelenni, de várhatóan a következo évtol léphet érvénybe. 

A közgyulésen elfogadták az ÉTA ez évi munkatervét és költségvetését is. 

 


Rövidhírek 

Baltazár Színház 
Értelmi sérültek részvételével muködtet színházat Elek Dóra. Telefonja: (1) 326-9164 

 


Szülok polca Budapesten a Liszt Ferenc gyermekkönyvtárban

A szülok polcán számos, a gyermekekrol nevelésük problémáiról, krónikus betegségekrol és fogyatékosságról szóló kiadvány van, amely a szüloknek, segítoknek és talán a szakembereknek is szól.

Cím: 1061 Budapest, VI. ker. Liszt Ferenc tér 6. Tel.: (1) 342-1948

Nyitvatartás: hétfo, szerda, péntek: 13-19 óráig, kedd: 12-16 óráig, csütörtök: 13-16 óráig

A szülok polcához külön kiadványlista kapható, amit kérésre megküldenek. 

 


Planetáris vízió fesztivál

A KULTURÁLIS UNIÓ ALAPÍTVÁNY 1999. augusztus 6-11. között kultúrális fesztivált kíván rendezni, ahol muvészek, gondolkodók, alkotók mutatkoznának be, találkoznának és beszélgetnének a közép-európai régió kultúrájáról és muvészeti életérol. Azon hátrányos helyzetuekkel, fogyatékosokkal foglalkozó szervezetek tagjainak alkotásait is várják, akik más nézopontból szemlélik a világot.

A pályázatokat az alábbi címre várják május 31-ig:

Kulturális Unió Alapítvány 
Berzsenyi Dániel Tanárképzo Foiskola 
9700 Szombathely, Károly Gáspár tér 4. 
Tel.: (30) 969-6728 Murai Gábor

Információ a fesztivál programjáról, valamint jelentkezési lap kérheto az egyesület címén, telefonján. 

 


Nemzetközi kitekintés 

Márciusban tartotta az osztrák Autistenhilfe nevu szüloszervezet éves közgyulését Bécsben. Errol szóló beszámolónkat az Esoember 13. oldalán olvashatják. 

Az Autism-Europe 2000. május 19-21 között tartja kongreszusát Glasgow-ban, Making our Dream Reality (Váltsuk valóra álmainkat) címmel. 

Szerkesztette: Kocsis Alajos