Mama, ez itt ember vagy állat?

A Kapocs Könyvkiadóban bízni lehet: mindig meglepi valami újjal azokat, akik az autizmusról többet szeretnének tudni. Magam is nagy érdeklődéssel várom, hogy ismét egy új könyvet olvashassak az autizmusról, és most sikerült: a kezembe került Hilde de Clercq: Mama, ez itt ember vagy állat? című, nagyon értékes könyve, amit egy érintett édesanya írt, aki saját tapasztalatait osztotta meg az olvasóval. 

Hilde de Clerq nyelvészettel foglalkozott és tanított, de amikor 1986-ban fia született, feladta eredeti hivatását, és minden erővel azon volt, hogy neki segítsen. Antwerpenben (Belgium), a Centre for Training in Autism (Autizmus Tréningközpont) igazgatója.
Fia autizmusát “a részleteken keresztül történő gondolkodás” megértésével magyarázza. Az autizmus ilyen megközelítésével még sehol sem találkoztam. A nagyon világos fogalmazású (köszönet a fordítónak), lényegre törő és praktikus, karcsú kötetet jó érzés olvasni. Legfőképpen azoknak hasznos, akiknek nem beszél a gyermeke, mert sok, érthetetlennek tűnő reakció okára fény derül. De nemcsak az érintettek, hanem azok is haszonnal forgathatják a könyvet, akik meg akarják érteni az autizmust.
Theo Petters, a neves autizmus szakértő e sorokkal ajánlja az olvasó figyelmébe Clercq könyvét: “Az, aki a részleteken keresztül történő gondolkodás alapján próbálja megérteni az autizmust, megbízható alapokkal fog rendelkezni a szindróma megértéséhez, és az autizmussal élő emberek kezeléséhez is. Ez az, amiért a Mama, ez itt ember vagy állat? című könyv mindenkinek ajánlható, aki az autizmus világában mozog. Ez nem túlzás. Olvassák el.”
Igen, olvassák el!
És remélhetőleg hamarosan olvashatom Clerq második könyvét, az Autism from withincíműt is (Autizmus belülről), amelynek középpontjában szintén az autista gondolkodásmód és annak megértése áll.

Tóth Zsuzsanna, szülő