Majdnem hétmilliárd a civileknek

A jó hír miatt sokan eljöttűnk az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal sajtótájékoztatójára, amelyen a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) ez évi forrásairól és az új pályázati lehetőségekről számolt be Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter és Bárdos Ferenc, az NCA Tanácsának elnöke. 

 

Volt sok jó hír, de a legjobb hír az volt, hogy a tavalyi évben az adózók 1%-ai 6 978,2 millió forintra rúgtak. A költségvetési törvényben, az előzetes becslések alapján, 6 108,4 millióval számoltak. Az NCA is erre az összegre írta ki a pályázatokat (levonva saját működési költségét). Csak emlékeztetőnek: 2004. június 23-án fogadták el azt a törvényt, mely az NCA-ról rendelkezett, és amelyik kimondja, hogy a kormány az adózók által felajánlott 1%-ok összegének megfelelő pénzt utal át az NCA-nak, amivel elsősorban a civil szervezetek működését kívánja támogatni.

 

A többletet, a 869,8 millió forintot természetesen pótlólag megkapja az NCA, és még ebben az évben újabb pályázatokat ír ki azoknak, akik érvénytelen pályázatot írtak. Mert az rossz hír, hogy a pályázatoknak csak 56%-a volt érvényes, a többit – többnyire formai okok miatt – el kellett utasítani. A Fix Rádiótól Cs. Kádár Péter – annak ellenére, hogy ők jót írtak és nyertek -, néhány szinte teljesíthetetlen kritériumra hívta föl Bárdos Ferenc figyelmét, aki elmondta, hogy folyamatosan tökéletesítik a kiírásokat, ám sok dologtól nem tudnak eltekinteni, hiszen közpénzről van szó. Épp ezért szigorúan monitorizni fogják a felhasználókat, azaz ellenőrzik a pénz felhasználását. Egyébként 8000-nél több pályázat érkezett (a civil szervezetek számához képest kevés) és 9 milliárd forintra nyújtottak be igényt.

 

Jó hír az is, hogy az 1% felajánlásának bevezetése óta (1997) folyamatosan nő azok száma, akik élnek azzal a lehetőséggel, hogy adójuk egy kis részéről ők dönthetnek – ezzel párhuzamosan emelkedik az összeg is. A növekedés ellenére (szerencsére) még mindig vannak tartalékok, hiszen az adózóknak körülbelül csak 30%-a rendelkezik az 1%-ról. Tehát van még mit tennie a médiának – ajánlott témát a sajtó figyelmébe Bárdos Ferenc, utalva arra, hogy jobban népszerűsítse ezt a sajátos támogatási formát, ami egyedülálló és mintaadó a régióban. A szlovének már át is vették, a lengyelek épp most gondolkodnak rajta, és valószínű, hogy több követőnk is akad.

 

A végére hagytam még egy jó hírt: jövőre az NCA már az év elején kiírja a pályázatokat, hogy ne kerüljenek az ideihez hasonló nehéz helyzetbe a civilek.

 

– czy –