Magyar siker Brüsszelben

Ha most bulvárlap lenne az Esőember, szalagcímben hozná: Magyar siker Brüsszelben.

Mert tényleg magyar siker született, aminek örülni lehet. Az európai, autistákkal foglalkozó civil szervezeteket összefogó Autism Europe (AE) októberi tisztújításakor magyar tagot választott titkárának: Szilvásy Zsuzsannát.

Arra a kérdésemre, hogyan kerül egy magyar ilyen magas posztra, Zsuzsa ezt írta nekem e-mailben:

“A Council of Administration  (CA; Adminisztratív testület) tagja vagyok, ami az AE döntéshozó szervezete. Kicsit több mint a közgyűlés, de kicsit kevesebb, mint a vezetőség. Ebben a testületben Magyarországot képviselem, amire többek közt az AOSZ (Autisták Országos Szövetsége) jelölt. Minden EU-s országnak van egy ún. ‘széke’, amit most én elfoglaltam. Ehhez az AOSZ jelölésen kívül be kellett küldenem egy önéletrajzot, egy munkatervet (nevezetesen, hogy mit gondolok arról, hogyan tudnám segíteni az AE tevékenykedését) és szükség volt két ajánlóra, akik már CA-tagok. Az én két ajánlóm történetesen Donata Vivanti (a még hivatalban lévő elnök) és Evelyne Friedel ( jan. 1-jétől hivatalba lépő elnök) volt.” 

Egyébként a megválasztása napján Zsuzsa mindjárt előadást is tartott az autisták magyarországi helyzetéről, és már két cikke is megjelent (angolul) a LINK magazinban, az AE hivatalos lapjában. A lap sajnos nincs fenn a weben; akit érdekel, az a szövetségben elolvashatja.

Az új, nemzetközi vezetőség januárban veszi át a régitől a stafétabotot, ekkor jelennek meg a nevek is az AE honlapján is: http://www.autismeurope.org/

Szilvásy Zsuzsát sokan ismerik, hiszen a székesfehérvári Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi tagja, tavaly nagyon jó konferenciát szerveztek az autizmus tárgykörében. Zsuzsa eredeti szakmájára nézve építőmérnök – vízépítőmérnök. Folyamatban van azonban gyógypedagógus diplomájának és távoktatás keretén belül a birminghami egyetem speciális pedagógiai (autizmusspecifikus) diplomájának megszerzése is. Több nyelven beszél, angolul, spanyolul, németül, most éppen franciául tanul (a brüsszeliek franciául beszélnek). Két gyermeke van, 10 éves autista kisfia Székesfehérvárra jár iskolába.

Örülünk és gratulálunk! Reméljük, Zsuzsa időről időre beszámol az Esőember olvasóinak a brüsszeli székhelyű Autism Europe-ban folyó munkáról. 

F. Á.