Magyar előadók sikere Lengyelországban

„A szeretet mindent legyőz” címmel, második alkalommal rendezte meg a lengyelországi Łęcznában a fogyatékkal élők nemzetközi művészeti fesztiválját a PSOUU (az ÉFOÉSZ lengyel megfelelője) helyi szervezete.

 

Magyarországot két csoport képviselte: a tarpai WAX Speciális Társulat, amely valószínűleg a legjobb kategóriájában, a társastáncban, valamint a tavalyi fesztivál egyik első helyezettje, a várpalotai Harmat Dávid, aki azóta létrehozott zenekarával, az autentikus cigány népi muzsikát előadóLásho Lecsó együttessel utazott a fesztiválra.

Derűs októberi hajnalon indultunk útnak, és közel 15 órás utazás után hűvös, esős időben, éjjel 11-kor érkeztünk meg Łęcznába. Három napig vigasztalanul esett az eső, s az éjszakák – különösen errefelé, északabbra – bizony meglehetősen hűvösek. Kaptunk ugyan néhány hősugárzót, de mivel nem jutott minden szobába, a fiúk elég sokat fagyoskodtak. Kárpótolt azonban bennünket vendéglátóink mindenre kiterjedő figyelmessége és meleg vendégszeretete, amit már tavaly is megtapasztaltunk.

A fesztivál az idén még a tavalyinál is népesebb és sokszínűbb volt. A hazai résztvevőkön és rajtunk kívül ebben az évben Ukrajnából, Örményországból, sőt a távoli Iránból is érkeztek vendégek, összesen több mint 500-an. Másfél napon keresztül 50 előadást láthattunk, közülük sok egészen kiváló, nagyszerűen kidolgozott produkciót. Igen sok tehetséges fiatal mutatkozott be ismét énekkel, tánccal, hangszeres zenével és színpadi előadással. Nekem a legemlékezetesebb az iráni Simorgh & Zallegyüttes táncjátéka volt, amelyet a zsűri különdíjjal jutalmazott. Ugyancsak nagyon tetszett az örmény Ovasis együttes humoros pantomim előadása, valamint a łęcznai Łukasz Lisek éneke, aki saját szerzeményű dalait szintetizátoron kísérte.

Mégis, talán a két magyarországi csoport aratta a legnagyobb sikert. A tarpai WAX táncegyüttes teljesen megérdemelten szerezte meg kategóriájában az első díjat. Műsoruk rendkívül látványos, minden részletében kidolgozott, sokrétű, a latin táncok nagy részéből összeállított 20 perces műsor volt. A fiatalok rendkívül ügyesek, tehetségesek.

 

Dávidot már tavalyról ismerte a közönség. Őt ezúttal is mint a legjobb szólóénekest jutalmazták. Régi álma vált valóra, hogy azóta sikerült létrehoznia egy négytagú kis együttest is. A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület júliusi, Tatabányán megrendezett fesztiválján már velük együtt lépett fel a gálaműsorban. Akkori előadásukat a fesztivál szervezői is látták, és műsoruk után az egész zenekart meghívták Łęcznába. Itt szintén a gálaműsorban, valamint az esti táncos rendezvényen léptek fel. Az autentikus cigány népzene hangulata pillanatok alatt magával ragadta a lengyel közönséget is. A fiatalok már az első dalnál táncra perdültek. Nem meglepő, hogy a jövő évi fesztiválra ismét meghívták őket. Nagy meglepetésként ért viszont egy másik meghívás, a 2009 decemberében, Teheránban megrendezésre kerülő nemzetközi színjátszó fesztiválra. Ha ezt hivatalosan is megerősítik, az iráni út minden eddiginél nagyobb élménynek ígérkezik.

 

 

 

 

Harmat József

szülő