Levél a pártoknak

Dr. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Országos egyesületeinek elnöke levelet írt a parlamenti pártok vezetőinek. Az alábbiakban ebből a levélből idézünk néhány gondolatot.

 

“Úgy gondoljuk, hogy nekünk, fogyatékossággal élő embereknek kötelességünk a politikusokat abba a helyzetbe hozni, hogy megismerhessék életünket, értékeinket, de a társadalmi beilleszkedésünket akadályozó problémákat is, annak érdekében, hogy a társadalom teljes jogú tagjaiként számolhassanak velünk..

 

A jelenlegi politikai közgondolkodás nem kezeli a fogyatékossággal élő, illetve az őket segítő embereket jelentős, önálló társadalmi rétegként, ezért nem számolnak velünk sem politikai tényezőként, sem olyan rétegként, amelynek felzárkóztatása, illetve a leszakadás megakadályozása politikai cél és ennek megvalósítása célzott és prioritásokkal rendelkező társadalompolitikai eszközöket igényel. 

A fogyatékossággal összefüggő társadalmi helyzetet jellemző tényezők nem elsősorban szociális hátrányok – azok csak következmények – hanem emberi jogi, állampolgári jogi hátrányok, ezért kiküszöbölésük nem elsősorban szociális eszközökkel, hanem politikai, társadalompolitikai eszközökkel lehet eredményes.. 

A fogyatékossággal élő emberek érdekei nem térnek el a társadalom érdekeitől, mert a társadalmi integráció mindenki számára olcsóbb, gazdaságosabb kényelmesebb, mint a szegregáció fenntartása.”