Léttelenül – egy autista nö naplója

Új könyvvel gyarapodott az autistákról szóló irodalom. A Léttelenül c. könyv az Animula Kiadónál jelent meg. A magyar szerkeszto ezzel a fülszöveggel ajánlja az olvasónak az autista no naplóját: 

Donna Williamst nevezték süketnek, abnormálisnak, retardáltnak, gügyének, orültnek… Egyik sem volt! A saját világában élt, és harcolt a külvilággal. Olykor ellenséges volt a végtelenségig, máskor tagadhatatlanul nyitott. Kevesen értetlék, sot o sem értette magát. Donna szeretett volna “normális” lenni. Huszonöt éves korában felfedezett egy új szót – egy címkét, melyet elfogadott. A szó: autizmus, megválaszolta régi kérdéseit, a megbocsátás és a hovatartozás reményét sugározva. 

A Léttelenül megrázó, jól megírt és gondolatébreszto könyv. Donna Williams személyes harcáról szól, aki megszeretné érteni önmagát és túlélni egy hideg, kemény és tudatlan vilátot. Egyedülálló bepillantást nyerhetünk az autizmus kórképébe, ugyanakkor sok mítoszt és félreértést is eloszlat e napló. A legtöbb autista intézetben éli le az életét. Ez a veszély ot is fenyegette, de ehelyett, minden nehézség ellenére, egyetemi diplomát szerzett és saját életet kezdett. Jóllehet az autista címke segített neki, elbeszélése mégis rámutat, hogy a szó nem definiálja és magyarázza meg ot teljesen. 

A Léttelenül mérföldko nemcsak az autizmus, hanem a pszichés egészség irodalmában is. Hihetetlenül bátor könyv. Rövid ido alatt megannyi országban lett hatalmas siker. Donna, a példájában rejlo életero varázsával méltán ajándékozza meg soraival az olvasót. 

Léttelenül (Egy autista no naplója), 198 old. Animula Kiadó, 1999. Ára: 1050 Ft

Kapható az Animula Egyesületnél: 1021 Bp. Huvosvölgyi út 116. 

és az 

Autisták Érdekvédelmi Egyesuleténél: 1061 Bp Kossuth L. u. 16.