Kreativitás és fantázia

A bécsi AUTISTENHILFE meghívására március 17-én, ellátogattam a szervezet közgyulésére, melynek meghirdetett napirendje elott került volna sor egy érdekes eloadásra (Autisták beszédfejlesztése IBM-beszédtükörrel). Az eloadó váratlan lemondása miatt egy hasonló terápiáról beszélt “beugróként” Rosemarie Dressler nyelvtanárno. 

A terápia neve EVERYDAY LIFE ACTlVITIES (rövidítve ELA). A módszer egy kereken 3000 felvételbol álló fotószérián alapul, melynek segítségével a beszédzavarokkal küzdok kreativitását és fantáziáját fejleszti. Rosemarie Dressler elmondta, hogy három éven keresztül sikeresen fejlesztett egy 25 éves autista fiatalembert, aki ma már elozo állapotához képest kitunoen kommunikál, önállóan vásárol, és számos élethelyzetet értelmezni tud. Természetesen lehetetlen valamennyi szituációt, amely az élet során eloforulhat, e módszer segítségével modellezni. Ez kb. olyan vállalkozás lenne, mintha a matematikát nem a szabályok megtanulására alapoznánk, hanem valamennyi lehetséges feladat megoldását magoltatnánk be a tanítványokkal. 

Számomra megkapó volt, amikor az eloadás során elhangzott, hogy a terápia elején próbálta magát beleélni az autista más világlátásába, és onnan kündulva építette fel kapcsolatukat. Egyébként az ELA terápia kifejlesztoje Jacqueline Stark PH.D. 

Az érdeklodoknek további információkkal szívesen állok rendelkezésre, és szándékaim szerint a következo Esoemberben mind az IBM-beszédtükörrol, mind az ELA terápiáról bovebben írok. 

Reményeim szerint Rosemarie Dressler asszony is eljön majd hozzánk, és eloadást tart egy szüloszakember találkozón az osz folyamán, vagy a november 27-i szakmai napon. Meghívásomat ui. szívesen fogadta, és látogatását egybekötné az Autizmus Kutatócsoport korábbi meghívásával is. 

Az AUTISTENHILFE bécsi irodájában alkalmam volt kissé körülnézni. A németes precízséggel berendezett irodának két fizetett alkalmazottja van. A muködésük során (16 éve) összegyujtött valamennyi informácíó az érdeklodok rendelkezésére áll. Egy hatalmas polcon például szépen soakoztak az eddig ismert terápiák információs dossziéi, melyekben a terápia leírásán kívül a kapcsolattartó intézmény, személy neve, telefonja is ott állt. Úgy érzem, van még tennivalónk itthon.