Közgyógyellátás módosítva

A kormány módosította a közgyógyellátásról szóló kormányrendeletet. Az Egészségügyi Minisztérium – hogy csökkentse a kiadásokat – a gyógyszer és a gyógyászati segédeszközök piacának átalakítását tervezi. A módosítás értelmében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a jövőben hatósági nyilvántartást vezet a közgyógyellátási igazolványokról. Ez az adatbázis online kapcsolatban lesz a gyógyszertárakkal: tehát lekérdezhető, hogy az adott igazolvány felmutatója jogosult-e közgyógyellátásra. A jelenleg forgalomban lévő, TAJ-szám nélküli igazolványokat még idén lecserélik. A közgyógyigazolvány a jövőben egy évig lesz érvényes, tehát a jogosultság évenkénti felülvizsgálatára is sor kerülhet. Jövő júliusban pedig un. elektronikus pénztárcájuk lesz a közgyógyellátottaknak. Az új rendszerben a krónikus betegek havonta legfeljebb 12 ezer forint támogatást kapnak (hogy mely gyógyszerekre fordíthatják, azt orvosuk állapítja meg), akut betegségük gyógyítására évi 6 ezer forintot fordíthatnak majd a jogosultak. A jövőben sssssvente meg kell újítani az igazolványokat. igazolványokat. 

Kölcsönözhető segédeszközök 

Az év második felében elindulhat a nagy értékű gyógyászati segédeszközök kölcsönzési programja. A gyógyászati segédeszközök támogatását is átláthatóvá és költséghatékonnyá kívánja tenni az egészségügyi kormányzat, ennek egyik eszköze a kölcsönzés bevezetése. 

A betegnek tehát nem kell megvásárolnia a segédeszközt, hanem bérleti díj ellenében használhatja, ezt az OEP téríti: társadalombiztosítási támogatás formájában kifizeti a beteg helyett a készülék szállítását, üzembe helyezését, tisztítását, fertőtlenítését, valamint napi kölcsönzési díjként a tartalékeszközt, a pótlást, a javítást és a karbantartást is. A kölcsönzés kiterjedhet betegemelő eszközökre (például kádban használatos liftre), betegápoló ágyra, légzéstámogató eszközökre, kerekes székre, elektronikus olvasógépre vagy inzulinpumpára. A kölcsönzés mellett a termékek minőségét, forgalomba hozását is szabályozni kívánja a minisztérium.