Könyvajánló

Autizmusról (nem)csak szülőknek 
Vékonyka, ám annál tartalmasabb, sok információt tartalmazó füzetet adott ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógia Szakszolgálati és Közművelődési Intézet Autizmusról (nem)csak szülőknek címmel. A neves szakemberek által írott cikkek az autizmus kialakulásától egészen a pályaválasztásig, a munkába állásig elkalauzolják az olvasót. A kiadványban jogszabályokat, intézmények címeit és hasznos szakirodalmi ajánlót is talál az a szerencsés, aki hozzájut az ingyenesen kapható kiadványhoz. 

Élet egy másik világban

A Gabo Kiadó megjelentette Axel Brauns1: Cifra árnyak és denevérek – Élet egy másik világban című könyvét. A könyv szerepelt a Spiegel bestseller listáján, az írót szülővárosa, Hamburg, a város irodalmi díjával tüntette ki, 2003-ban jelölték a Német Könyvdíjra is. Könyvét sok nyelvre lefordították, és Axel Brauns honlapján az is olvasható, hogy japánul is megjelent.

A Cifra árnyak és denevérek önéletrajzi mű. Arról szól, hogyan jelentkeztek nála az első tüntetek, hogyan élte meg mindezt, és hogyan sikerült szívós akarattal és anyai segítséggel “tünetmentessé” válni.

A Gabo Kiadó példás gyorsasággal, már 2003-ban megjelentette magyarul, de magam csak most akadtam rá a neten, az egyik online könyváruház polcán. A könyvismertető után támadt kedvem kutakodni Axel Brauns után. Van saját honlapja2, ami meglehetősen szűkszavú, s úgy tűnik már elég rég nem gondozza senki.

Brauns leérettségizett, majd beiratkozott a jogi egyetemre. Ez utóbbit aztán félbeszakította. Írni akart. És megírta a Cifra árnyak és denevérek c. könyvet. Ez persze lehetne akár egyszeri próbálkozás, de Brauns komolyan gondolta a regényírást. 2002-ben megjelent könyvét két év múlva követte a Kranich und Klopfer (amiben szintén egy mássággal küszködő emberről ír), aztán megint két év elteltével a Tag der Jagd c. krimi.

Első játékfilmjét 2004-ben forgatta: Tsunami und Steinhaufen címmel, ami ki másról szólna, mint egy fiatal autista lányról, aki nem tudja mi a barátság. A forgatókönyv írója és a film rendezője Brauns. A film premierje 2008 március 1-jén volt.

Jegyzetek: 
1Lásd: Wikipedia 
2Axel_Brauns Neu