Kitüntetések

December 4-én a Budai Várban, a Magyar Történeti Múzeumban nyíló Fogyatékosságtörténeti Vándorkiállítás megnyitóján, Lamperth Mónikaszociális miniszter két, az autizmus területét érintő kitüntetést is átadott.

Az AOSZ munkatársa, Kocsis Alajos Pro Familiis díjat kapott, az autista családokért végzett sokéves munkájának elismeréséért. Kocsis Alajos 2007 őszéig az Autisták Országos Szövetségének (korábban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete) ügyvezető titkára volt. Alajos, maga is érintett szülőként hosszú éveken keresztül dolgozott fáradtságot nem sajnálva, erőt nem kímélve azért, hogy segítse a szövetséghez forduló családokat információval, kiadványokkal vagy akár egy-két jó szóval. Gratulálunk, Alajos!  
  
Ugyancsak kitüntetést: Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át a békéscsabai AUT-PONT Alapítvány munkatársi közössége. A Szántó Tamás által vezetett alapítvány jól ismert, emblematikus szervezete az autizmus területének. 2007 novemberében megnyílt nappali központjuk példaértékű, aki látta, tudja: kevés ilyen színvonalú épület és ellátó központ működik ma Magyarországon. Munkájuk eredményeképpen mára családok és autista gyermekek tucatjainak életét tudják megkönnyíteni szakszerű ellátással, szakmai programjaikkal. Az AUT-PONT Alapítvány minden munkatársának gratulálunk!  
  
Lakóotthon nyílt Karácsondon

Október 11-én szép ünnepség keretében adták át a karácsondi Boróka Autista Majorság lakóotthonát. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány (jelenleg: Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány) pályázati támogatásával, valamint sok magánszemély, cég önkéntes munkájával és anyagi támogatásával létrejött otthonban egyelőre 10 autista fiatal felnőtt talál új otthonra és munkahelyre. A távlati tervekben a majorsághoz csatlakozó “tanyabokrokat”, azaz családi házakat építenek, ahol szintén autista emberek élnek majd. A lakók a majorság körüli munkákban vesznek részt szakemberek segítségével. 

Támogatás Boncodföldének

A tavaly indult a kétszer négyrészes Az ügy című műsor, a T-Com jótékonysági műsora, mely a TV2-ön látható, készítője Kandász Andrea. A nézők a 1771-es telefonszámon szavazhatnak, melyik ügyet tartják a legfontosabbnak. A legtöbb szavazatot kapott ügy ötmillió, a másik három egy-egy millió forintot kap. Az idei második sorozatban november 27-én, az Autista Sérültekért Zalában Alapítványboncodföldei lakóotthona volt az ügy. Lapzártánkig még nem derült ki, melyik ügy a nyertes.