Kiemelt támogatások

A fogyatékkal élő emberek európai évének nemcsak az az előnye, hogy most többet foglalkozik velűk a sajtó, hanem az is, hogy a politikusok is. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium programot dolgozott ki ennek jegyében, s ez a támogatásokban is megjelenik. 

 

Kiemelt támogatást kap a VERCS, azaz a Vakok elemi rehabilitációs csoportja. Ennek feladata a felnőtt korban megvakult emberek rehabilitációjának elősegítése (a közlekedését, az otthoni önálló életvitelét). A program kezdetben csak Budapesten működik, de év közben más nagyvárosokban is elindítják. 

 

A második kiemelten támogatott program a siketek beilleszkedését szolgálja: a jeltolmácshálózat és az ehhez szükséges képzések kiépítésével Budapesten és öt nagyvárosban. Szintén kiemelt támogatást kap a gyöngyösi Autista Segítő Központ, hogy megvalósíthassa az ír farmok mintájára szerveződő, az autistáknak munkát adó majorságot. Kiemelt és pályázaton kívüli támogatást kap a Próbáld ki elnevezésű projekt. Ennek lényege, hogy az ép emberek “kipróbálhatják” a másságot, a fogyatékosok életét, például a vakokét vagy a kerekes székben ülő mozgássérültekét. 

 

(Forrás: Sorstárs Hírlevél)