Késésben a civilcsúcs

Már az elképzelés ismertetéskor megjósolták a szakemberek, hogy néhány hónap alatt nem lehet létrehozni a civil szervezetek csúcsszervét. Az eredeti menetrend szerint a kormányfő már tavaly év végén alá szerette volna írni a civilek és a kormány megállapodását. Jelenleg még mindig a koncepció vitájánál tartunk.

 

A remények szerint az idén megalakul az a testület, amelyik majd képviseli a körülbelül ötvenezer (és csöppet sem homogén) civil szervezet érdekeit a kormánnyal folyó tárgyalásokon. (Itt persze nemcsak képviseletről, hanem sok pénzről is szó van. Mert nem mindegy, hogy milyen programokat és mennyi pénzzel támogat az állam. Márpedig ha a magas testület feláll, akkor az ő szavuk döntő lesz. Ami persze érthető is, hiszen minden ésszerűségnek ellentmond, hogy a kormány egyenként üljön le a civilekkel tárgyalni. Nem véletlen, hogy már a pályázatoknál is megjelenik, hogy csak valamely ernyőszervezet égisze alatt lehet azt benyújtani.)

 

Tavaly addig jutottak el a civilek, hogy megalakítottak négy munkacsoportot Civil Együttműködési Program néven, ennek tagjai dolgozták ki az Országos Civil Érdekképviselet megalakításának menetrendjét. Hogy éppen hol tartanak, arról április 10-én tartottak sajtótájékoztatót. E szerint a tesület 80 fős lenne, 50 főt a civilek adnának (a kiválasztás során a kistérségi, megyei, régiós elvek érvényesülnének), 30-at pedig a szakmai civil nonprofit szervezetek küldenének (környezetvédők, jogvédők stb.) 

 

A Civil Együttműködési Program munkacsoportjai vitára bocsátják az országos testület létrehozásáról szóló koncepciót. Terveik szerint a nyár közepéig gyűjtik, rendszerezik a beérkező módosító javaslatokat, és ősszel megtartják az Országos Civil Érdekképviselet megalakítására hivatott választásokat. (A NIOK honlapján a tervezet elolvasható.) Minderről bővebben ahttp://www.civilegyuttmukodes.hu/index2.html honlapon olvashatnak.