Kérés a szülőkhöz, a szakemberekhez

Székesfehérváron a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány konferenciát szervez április 27-én a Kodolányi János Főiskolán, amelyen részt vesznek az Autisme Europe és más külföldi intézmények, valamint a hazai minisztériumok szakemberei. A konferenciával kapcsolatos részletekről, a részvétel lehetőségéről az AÉE tájékoztatót küld tagjainak, tagszervezeteinek. 

A konferencia témájához kapcsolódóan a szervezők kérdőíveket állítottak össze szülőknek, szakembereknek, amelyeknek segítségével az autisták ellátásának fehér foltjait szeretnék feltérképezni. A kérdőívek letölthetők a www.esoember.hu honlapról, és legkésőbb március 31-ig visszaküldendők vagy e-mailben a nyitottvilag@nyitottvilag.sulinet.hu címre, vagy levélben: Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány, 8000 Székesfehérvár, Palotai u.52. 

Akinek nincs internete, az saját tagszervezetétől kérheti a kérdőíveket, amelyeket az AÉE minden tagszervezetének elküldi. A kitöltött kérdőíveket a fenti levélcímre kérjük eljuttatni. 

Danku Zuzsanna, az alapítvány és a konferencia főszervezője levelet is csatolt a kérdőívekhez. A szülőknek szólóban egyebek mellett ez olvasható: 

“Az Európai Unióban így hazánkban is 2007 az “Egyenlő Esélyek Mindenki Számára” európai éve, ezért több figyelem irányul minden sérült emberre a magyar társadalomban is. Ugyanakkor autizmus-ellátás ügyben az Európa Tanács konkrét irányelveket fogalmazott meg. Ezek az ajánlások nem kötelező jellegűek, de mint tagországnak, Magyarországnak is illik azokat betartani. A fent említett irányelveket Magyarországon nyilvánosan egy Székesfehérváron rendezett konferencián hirdetik ki 2007. április 27-én. 

A magyarországi döntéshozókkal felvették a kapcsolatot ez ügyben szakemberek és szülőcsoportok (pl. AÉE). Pillanatnyilag úgy tűnik, az állam, nem zárkózik el attól, hogy egy komplex autizmus ellátás felé mozduljon el. Ahhoz azonban, hogy a döntéshozókat ráébresszük arra, hogy mennyire hiányos a magyarországi autizmus-ellátás adatokat kell gyűjtenünk maguktól az érintettektől, azaz Önöktől. 

A kérdőívünk célja tehát egy átfogó felmérés a pillanatnyi helyzetről. ..”