Mindjárt itt a karácsony, és értesülésünk szerint többen belevágtak a diétába. Az alábbi recepteket Vető Anna küldte el nekem, ő Kiss Erika dietetikustól kapta. Hogy a karácsonyi vacsora után desszert is kerüljön az autista kistányérjára, azért közlünk két sütireceptet. Jó étvágyat!
PUNCSTORTA
Hozzávalók:
- 200 g Liga margarin
- 180 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)
- 400 g damin vagy Loprofin kenyérpor
- 2 púpozott kk. Oetker sütőpor
- 100 ml rizstej
- 200 ml víz
- töltelék:
- 1 zacskó Oetker vaníliás pudingpor
- 400 ml rizstej
- 100 g porcukor
- 100 g lekvár
- 10 csepp puncs aroma
- a forma kizsírozásához: margarin
Elkészítése:
A tojáspótlót 40 ml. vízzel elkeverjük. A margarint habosra kikeverjük és a cukrot, a vaníliáscukrot, a tojáspótlót egymás után hozzáadjuk. Ezt a sütőporral elvegyített fehérjeszegény damin kenyérporral, ill. a folyadékkal felváltva adagolva simára keverjük. A masszát kizsírozott tortaformába (26 cm átmérőjű) töltjük. Előmelegített sütőben megsütjük.
A vanília pudingporból, a porcukorból és a rizstejből lágy pudingot főzünk. Hozzákeverjük a lekvárt és a puncsaromát. A megsült tésztát kettévágjuk, megtöltjük a töltelékkel. Díszíthetjük cukormázzal, vagy színes cukorkákkal.
A sütő hőfoka: 180 C
Sütési idő: kb. 40 perc.
PIKÁNS ALAPTÉSZTA (GOFRI) III.
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 120 g glutenmentes Loprofin kenyérpor
- 200 g burgonya
- 100 g vöröshagyma
- 1/2 csomag Oetker sütőpor
- 100 ml rizstej
- 3 kk. finomra vágott zöldfűszer
- 1 tk. só
Elkészítése:
A tojást habosra keverjük, és a gofrisütőt 4-5-ös fokozatra állítjuk. A megtisztított burgonyát és vöröshagymát lereszeljük, majd egy öblös edénybe tesszük az összes hozzávalót. Legvégén öntjük bele a rizstejet. Gofrisütőben kisütjük. A tetejére tetszés szerinti öntetet készítünk.