Karácsonyi receptek

Mindjárt itt a karácsony, és értesülésünk szerint többen belevágtak a diétába. Az alábbi recepteket Vető Anna küldte el nekem, ő Kiss Erika dietetikustól kapta. Hogy a karácsonyi vacsora után desszert is kerüljön az autista kistányérjára, azért közlünk két sütireceptet. Jó étvágyat! 

 

PUNCSTORTA 

 

Hozzávalók

  • 200 g Liga margarin 
  • 180 g cukor 
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 1 db tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g) 
  • 400 g damin vagy Loprofin kenyérpor 
  • 2 púpozott kk. Oetker sütőpor 
  • 100 ml rizstej 
  • 200 ml víz 
  • töltelék: 
  • 1 zacskó Oetker vaníliás pudingpor 
  • 400 ml rizstej 
  • 100 g porcukor 
  • 100 g lekvár 
  • 10 csepp puncs aroma 
  • a forma kizsírozásához: margarin 

 

Elkészítése

A tojáspótlót 40 ml. vízzel elkeverjük. A margarint habosra kikeverjük és a cukrot, a vaníliáscukrot, a tojáspótlót egymás után hozzáadjuk. Ezt a sütőporral elvegyített fehérjeszegény damin kenyérporral, ill. a folyadékkal felváltva adagolva simára keverjük. A masszát kizsírozott tortaformába (26 cm átmérőjű) töltjük. Előmelegített sütőben megsütjük. 

A vanília pudingporból, a porcukorból és a rizstejből lágy pudingot főzünk. Hozzákeverjük a lekvárt és a puncsaromát. A megsült tésztát kettévágjuk, megtöltjük a töltelékkel. Díszíthetjük cukormázzal, vagy színes cukorkákkal. 

A sütő hőfoka: 180 C 

Sütési idő: kb. 40 perc. 

 

 


 

 

PIKÁNS ALAPTÉSZTA (GOFRI) III. 

 

Hozzávalók: 

  • 1 db tojás 
  • 120 g glutenmentes Loprofin kenyérpor 
  • 200 g burgonya 
  • 100 g vöröshagyma 
  • 1/2 csomag Oetker sütőpor 
  • 100 ml rizstej 
  • 3 kk. finomra vágott zöldfűszer 
  • 1 tk. só 

 

Elkészítése

A tojást habosra keverjük, és a gofrisütőt 4-5-ös fokozatra állítjuk. A megtisztított burgonyát és vöröshagymát lereszeljük, majd egy öblös edénybe tesszük az összes hozzávalót. Legvégén öntjük bele a rizstejet. Gofrisütőben kisütjük. A tetejére tetszés szerinti öntetet készítünk.