Júniusi hírlevél

EGYESÜLETI KÖZLEMÉNYEK 

Meghívót kaptunk a Gyor-Moson-Sopron megyei Szüloklubtól május 29-én tartandó rendezvényükre. Sajnos a meghívó elozo, májusi hírlevelünk postázása után, és kissé megkésve érkezett, így az eseményrol csak utólag, az Esoember vagy a Hírlevél következo számában tudunk majd beszámolni. De ebben segítségünkre lesz Jelencsics Beáta is, a gyori Autista Csoport munkaközösségének vezetoje. Meghívását és segítségét ezúttal is köszönjük! Az autista gyermekeket nevelo szülok rendezvényén érdekes eloadásokat hallhattak a résztvevok az autista gyerekek fejlesztésérol, a kommunkációs problémákról, a zeneterápáról, a gyógyszeres kezelésrol. 

 


Május 22-én megtartottuk éves rendes közgyulésünket Szöllossy Ágnes elnökletével. Elhangzott a közhasznúsági jelentés 1998-ról, amely tartalmazta a számviteli beszámolót, a költségvetési támogatások és a cél szerinti juttatások elszámolását. Eladók voltak Dörnyei József alelnök és Löffler András a számvizsgáló bizottság elnöke. Külön kérdésre teljes részletességgel ismertetésre került az 1998-as táborok, az utazótanári szolgálat, valamint a rendezvények költségvetése. A beszámolót a közgyulés végül egyhangúlag elfogadta. A közgyulés jegyzokönyvébe és a közhasznúsági jelentésbe bárki betekinthet elozetes idopont egyeztetés után az egyesület székhelyén. 

 


TALÁLKOZÓ 

Legközelebbi találkozónk szeptember 18-án 15 órakor lesz ismét a Tamás Alajos Közösségi Házban. Téma a rokkantsági járadék és nyugdíj lesz. Az eloadó a Fovárosi és Pest megyei Egészségbiztosító Pénztártól érkezik, akihez elozetesen eljuttathatják kérdéseiket július 31-ig, az ESOEMBER szerkesztosége illetve az egyesületen keresztül. 

 


ROKKANTSÁGI JÁRADÉK 

A rokkantsági járadék kérvényezésének beindításához,szükség van gyermekünk kezeloorvosától egy összefoglaló diagnózisra. Ha az orvos egyben a házi(gyermek)orvosa is, akkor beutaló kell a helyi illetékes felnott ideggondozóba, ahol általában csak a 18-ik életév betöltése után (akár már egy nappal) állnak szóba velünk. A záró, és minden elozoleg keletkezett diagnózist, véleményt érdemes elvinni magunkkal. Ott még sor kerülhet egy pszichiátriai tesztre, ahol felmérik kora szerint felnotté vált gyermekünk állapotát, és ezután kapunk zárójelentést. Ezzel kell elmenni a helyi illetékes nyugdíjpénztár ügyfélszolgálati irodájába, ahol rokkantsági járadékot igénylo lapot kapunk. Ezt kell kitölteni, aláírni, bemutatni a születési anyakönyvi kivonatot vagy személyi igazolványt és TAJ-kártyát is. Mindezekkel együtt kell az igényt bejelenteni az igénybejelento ablaknál. Ezután már csak várni kell, hogy az orvosszakértoi bizottság idopontot küldjön. Érdemes egyúttal a gyámság alá helyezést is beindítani, amit a felnott ideggondozó is megtesz hivatalból. Értesítik a helyi illetékes gyámhatóságot. (K. A.) 

 


ÉFOART ’99 TOKAJ 

Idén Tokajban lesz az ÉFOÉSZ hagyományos nyári családi rendezvénye – adja hírül a szövetség Kapaszkodó címu lapja. Idopont: július 5-9. A tervezett részvételi díj 9900 Ft/fo, családi kedvezmény 6900 Ft/fo. Részletes programért egyesületünkhöz vagy az ÉFOÉSZ központjához fordulhatnak. 

Ugyancsak Tokajban kerül megrendezésre az ÉFOART ’99 július 19-23. között. Jelentkezni lehet június 15-ig, az ÉFOÉSZ központi vagy nyíregyházai irodáiban. Címek: 1050 Budapest, Október 6. u. 22. Tel: (1) 311-6415; 4411 Nyíregyháza, Vécsey köz 4. 

Szintén a Kapaszkodóban jelent meg a Jogi tanácsadó rovatban az alábbi két jogszabály, amelyet kérésre szintén ismertetünk az érdeklodokkel. 

1. Részletek a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvényben szabályozott családtámogatási ellátási formákról. 

2. Kormányrendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekrol: 87/1997. (XII. 29.) 


ÓVODA ÉS ISKOLA AUTISTA GYEREKEKNEK 

Speciális iskolai intézményt adtak át autista és halmozottan fogyatékos gyerekeknek a Ferencvárosban. A létesítményt a kerületi önkormányzat alakította át negyvenmillió forintért, s fenntartásáról is a helyhatóság gondoskodik. A Ferencvárosi Komplex Óvoda és Iskola a Thaly Kálmán utcában az elmúlt oszig csak értelmileg sérütt gyerekekkel foglalkozott, tavaly osz óta viszont autistákat is felvesznek. A helyhiány miatt az autista csoport a Gát utca 6. szám alá költözött. Így az eddiginél kétszer több, összesen harminc autista fejlesztésére lesz lehetoség. A foglalkozásra 18 éves korig van lehetoség. A sérült fiatalok személyre szabott gondozásáról gyógypedagógusok, logopédusok és pszichológusok gondoskodnak. Az intézmény belso kialakítását is a gyerekek igényeihez alakították, mindenkinek külön kuckója van az épületen belül. A létesítmény muködtetéséhez a Kézenfogva Alapítvány a megnyitón ötvenezer forintot ajánlott fel. 

További részletek iránt érdeklodni lehet Tokés Sándor igazgatónál: (1 ) 21 5-7381 . 

 


ENO AUTISTÁKNAK IS 

Óvoda, 10 évfolyamos általános iskola, fejleszto tagozat és ÉNO muködik Budapest XVI. kerületében. Szívesen fogadnak autista gyerekeket is. Logopédus és gyógytornász segíti munkájukat. Gyógylovaglásra is van lehetoség. Részletekrol érdeklodni lehet dr. Balla Miklósné igazgatónál: (1 ) 400- 0348. 

 


USZODAI TERÁPIA 

A HRG Alapítvány uszodai terápiát alkalmaz sérült és fogyatékos gyermekek felzárkóztatására, hidroterápiás rehabilitációs gimnasztikai módszerrel. Súlyosan sérült, csoportba nem illesztheto gyermekeknek egyéni rendelést tartanak. 

Érdeklodni lehet Lakatos Katalinnál: (1 ) 365- 0475 

Szerkesztette: Kocsis Alajos